r
Nosalty Logó

Aszalt szilvás tökmagos beigli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Aszalt szilvás tökmagos beigli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 16% Zsír

tészta

töltelék

összeállítás

kenés

Összesen 460 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 16% Zsír

tészta

töltelék

összeállítás

kenés

Összesen 5513 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 16% Zsír

tészta

töltelék

összeállítás

kenés

Összesen 334 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    184 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 460 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    94.8 g

Zsír

  • Összesen
    234.7 g
  • Telített zsírsav
    111 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    80 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    769 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2952.2 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    680 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    680 mg
  • Foszfor
    1142 mg
  • Nátrium
    240 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    787.2 g
  • Cukor
    276 mg
  • Élelmi rost
    73 mg

VÍZ

  • Összesen
    365.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1310 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    160 micro
  • K vitamin:
    309 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    287 micro
  • Kolin:
    465 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1091 micro
  • α-karotin
    293 micro
  • β-karotin
    2209 micro
  • β-crypt
    476 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1274 micro
Összesen 5513 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    14.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    134 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 334 kcal

Hozzávalók

tészta

töltelék

összeállítás

  • 1 db tojás (sárgája és fehérje külön-külön)

kenés

Elkészítés

tészta

  1. A lisztet, cukrot, élesztőt kézi habverővel egy percen át keverjük. Könnyebb, mint szitálni, és a hozzávalókat egyenletesen eloszlatja, csomómentesen.
  2. Belemorzsoljuk a vajat és zsírt.
  3. Hozzáadjuk a tejet és tojássárgáját, és puha tésztát gyúrunk belőle. Ne gyúrjuk túl!
  4. Folpackkal letakarva hűtőbe tesszük.

töltelék

  1. A tökmagot ledaráljuk, és félretesszük.
  2. Az aszalt szilva felét a cukor és víz felével konyhai robotgépben daraboljuk, majd tálban félretesszük. Az aszalt szilva másik felét is daraboljuk a cukor és víz fennmaradó részével.
  3. Az aszalt szilvát, tökmagot, fahéjat, koriandert, sót (ha használunk, a rumot) összekeverjük. Félretesszük.

összeállítás

  1. A tésztát kettéosztjuk. Az első adagot enyhén lisztezett deszkán 25 cm*30 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk, ami 3-4 mm vastagságú.
  2. A tészta széleit -2 cm-es csíkban üresen hagyva- a töltelék felét eloszlatjuk rajta egyenletesen.
  3. Kiválasztjuk, hogy melyik hosszabb oldal egyenetlenebb, ami a bejgli aljára kerül majd. A fennmaradó 3 oldalt 2 cm szélességben a töltelékre hajtjuk, ez a tölteléket tartja a bejgli tésztájában.
  4. A felhajtott hosszú oldalról elkezdjük tekerni.
  5. Egy fehér - jó minőségű - sütőpapírral kibélelt gáztepsibe tesszük. Nem kell lisztezni, vagy megkenni.
  6. A második tésztát is kinyújtjuk, megkenjük, felhajtjuk a széleket és feltekerjük. A két bejgli között 7 cm széles helynek kell lennie, mert sülés közben másfélszeresére kel minden oldalon. Ha a bejglik egymáshoz érnek összeragadnak, és nehezebb levenni a sütőpapírról.

kenés

  1. A sütőt 200 Celsius fokra elmelegítjük.
  2. A bejgliket a tojássárgájával megkenjük. Legalább 10 percre szikkadni hagyjuk. Fél óra alatt teljesen megszárad. Lehetőleg hűvös helyen, vagy a konyha hidegebb sarkában hagyjuk szikkadni, így nem kel túl a tészta, ami a felrepedését okozhatja később. Ha a tészta kiszárad, akkor is kirepedhet sütés közben.
  3. Tojásfehérjével is megkenjük a bejgliket, és szikkadni hagyjuk őket legalább 10 percre, legfeljebb 30 percre. Minél hosszabb ideig hagyjuk szikkadni a bejgliket, annál márványosabb lesz a bejgli héja.
  4. A bejgliket megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson. Ez segít, hogy a tészta ne repedjen meg sütés közben.
  5. Sütőbe téve a bejgliket 15 percig 200 Celsius fokon sütjük, majd 190 Celsius fokra mérsékeljük a sütőt, és további 15 percig sütjük. A sütőt lekapcsolva a bejgliket a sütőben hagyjuk 15 percig. Ezután rácson hagyjuk kihűlni. - Nehéz megállni, de fontos!
  6. A kihűlt bejgliket felszeletelhetjük. Jó étvágyat, és Boldog Karácsonyt!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 4748
  • Feltöltés dátuma: 2014. december 17.

Ajánló

Devecseri finomlisztet ajánlok a tésztához, vagy más nagyon jó minőségű, tényleg finomra őrölt lisztet. A tölteléket saját szánk íze szerint fűszerezhetjük, mielőtt a beigliket megtöltenénk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Viszontagságos utazásaim a "tökéletes bejgli, mint a nagyié" útján egy-két rejtelemre véletlenül jöttem rá. Hiába kértem a receptet, a nagyim ránézésre tudja mennyi liszt kell, és nem hagy engem "vacakolni" a "méricskéléssel". Úgyhogy több receptet kipróbálva, azok nekem bevált sarkalatait ötvöztem. A célom vékony tészta volt bőséges töltelékkel, ami nem esik szét és kiadós. A bejglim nem kelesztett, csak addig pihen, míg a tölteléket összeállítom. A liszt minősége is mérvadó. A Lipóti pékségben lehetett kapni szilvás tökmagos péksütit, ami nagyon ízlett. Ugyan a töltelék íze nem egyezik meg a Lipóti pékségéével, de az ihlet onnan származik. Persze ne feledkezzük meg a szilva laxatív hatásáról! Két rúd lesz belőle.

Hozzávalók

tészta

töltelék

összeállítás

kenés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...