Aszalt szilvás tökmagos beigli
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 16% Zsír
tészta
-
33g finomliszt121 kcal
-
3g nádcukor13 kcal
-
1 kcal
-
12g vaj84 kcal
-
6g sertészsír56 kcal
-
13g tej7 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
-
12g tökmag52 kcal
-
42g aszalt szilva100 kcal
-
3g nádcukor13 kcal
-
7g víz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g rum2 kcal
összeállítás
-
5g tojás6 kcal
kenés
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 16% Zsír
tészta
-
400g finomliszt1456 kcal
-
40g nádcukor152 kcal
-
13 kcal
-
140g vaj1004 kcal
-
75g sertészsír677 kcal
-
150g tej84 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
-
140g tökmag624 kcal
-
500g aszalt szilva1200 kcal
-
40g nádcukor152 kcal
-
80g víz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g rum18 kcal
összeállítás
-
55g tojás69 kcal
kenés
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 16% Zsír
tészta
-
24.2g finomliszt88 kcal
-
2.4g nádcukor9 kcal
-
0.2g instant élesztő1 kcal
-
8.5g vaj61 kcal
-
4.5g sertészsír41 kcal
-
9.1g tej5 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
-
8.5g tökmag38 kcal
-
30.3g aszalt szilva73 kcal
-
2.4g nádcukor9 kcal
-
4.8g víz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g rum1 kcal
összeállítás
-
3.3g tojás4 kcal
kenés
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 246 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.6 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 30.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 184 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 94.8 g
Zsír
-
Összesen 234.7 g
-
Telített zsírsav 111 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 80 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 769 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2952.2 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 166 mg
-
Kálcium 680 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 680 mg
-
Foszfor 1142 mg
-
Nátrium 240 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 787.2 g
-
Cukor 276 mg
-
Élelmi rost 73 mg
VÍZ
-
Összesen 365.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1310 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 160 micro
-
K vitamin: 309 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 287 micro
-
Kolin: 465 mg
-
Retinol - A vitamin: 1091 micro
-
α-karotin 293 micro
-
β-karotin 2209 micro
-
β-crypt 476 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1274 micro
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 14.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 178.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.6 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 22.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 134 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
Hozzávalók
tészta
-
40 dkg finomliszt
-
4 dkg nádcukor
-
1 kávéskanál instant élesztő
-
14 dkg vaj
-
7.5 dkg sertészsír
-
1.5 dl tej
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
töltelék
-
14 ek tökmag
-
50 dkg aszalt szilva
-
4 ek nádcukor
-
10 ek víz
-
1 teáskanál fahéj
-
1 teáskanál koriander
-
1 csipet só
összeállítás
kenés
Elkészítés
tészta
- A lisztet, cukrot, élesztőt kézi habverővel egy percen át keverjük. Könnyebb, mint szitálni, és a hozzávalókat egyenletesen eloszlatja, csomómentesen.
- Belemorzsoljuk a vajat és zsírt.
- Hozzáadjuk a tejet és tojássárgáját, és puha tésztát gyúrunk belőle. Ne gyúrjuk túl!
- Folpackkal letakarva hűtőbe tesszük.
töltelék
- A tökmagot ledaráljuk, és félretesszük.
- Az aszalt szilva felét a cukor és víz felével konyhai robotgépben daraboljuk, majd tálban félretesszük. Az aszalt szilva másik felét is daraboljuk a cukor és víz fennmaradó részével.
- Az aszalt szilvát, tökmagot, fahéjat, koriandert, sót (ha használunk, a rumot) összekeverjük. Félretesszük.
összeállítás
- A tésztát kettéosztjuk. Az első adagot enyhén lisztezett deszkán 25 cm*30 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk, ami 3-4 mm vastagságú.
- A tészta széleit -2 cm-es csíkban üresen hagyva- a töltelék felét eloszlatjuk rajta egyenletesen.
- Kiválasztjuk, hogy melyik hosszabb oldal egyenetlenebb, ami a bejgli aljára kerül majd. A fennmaradó 3 oldalt 2 cm szélességben a töltelékre hajtjuk, ez a tölteléket tartja a bejgli tésztájában.
- A felhajtott hosszú oldalról elkezdjük tekerni.
- Egy fehér - jó minőségű - sütőpapírral kibélelt gáztepsibe tesszük. Nem kell lisztezni, vagy megkenni.
- A második tésztát is kinyújtjuk, megkenjük, felhajtjuk a széleket és feltekerjük. A két bejgli között 7 cm széles helynek kell lennie, mert sülés közben másfélszeresére kel minden oldalon. Ha a bejglik egymáshoz érnek összeragadnak, és nehezebb levenni a sütőpapírról.
kenés
- A sütőt 200 Celsius fokra elmelegítjük.
- A bejgliket a tojássárgájával megkenjük. Legalább 10 percre szikkadni hagyjuk. Fél óra alatt teljesen megszárad. Lehetőleg hűvös helyen, vagy a konyha hidegebb sarkában hagyjuk szikkadni, így nem kel túl a tészta, ami a felrepedését okozhatja később. Ha a tészta kiszárad, akkor is kirepedhet sütés közben.
- Tojásfehérjével is megkenjük a bejgliket, és szikkadni hagyjuk őket legalább 10 percre, legfeljebb 30 percre. Minél hosszabb ideig hagyjuk szikkadni a bejgliket, annál márványosabb lesz a bejgli héja.
- A bejgliket megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson. Ez segít, hogy a tészta ne repedjen meg sütés közben.
- Sütőbe téve a bejgliket 15 percig 200 Celsius fokon sütjük, majd 190 Celsius fokra mérsékeljük a sütőt, és további 15 percig sütjük. A sütőt lekapcsolva a bejgliket a sütőben hagyjuk 15 percig. Ezután rácson hagyjuk kihűlni. - Nehéz megállni, de fontos!
- A kihűlt bejgliket felszeletelhetjük. Jó étvágyat, és Boldog Karácsonyt!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 4748
- Feltöltés dátuma: 2014. december 17.
Ajánló
Devecseri finomlisztet ajánlok a tésztához, vagy más nagyon jó minőségű, tényleg finomra őrölt lisztet. A tölteléket saját szánk íze szerint fűszerezhetjük, mielőtt a beigliket megtöltenénk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Viszontagságos utazásaim a "tökéletes bejgli, mint a nagyié" útján egy-két rejtelemre véletlenül jöttem rá. Hiába kértem a receptet, a nagyim ránézésre tudja mennyi liszt kell, és nem hagy engem "vacakolni" a "méricskéléssel". Úgyhogy több receptet kipróbálva, azok nekem bevált sarkalatait ötvöztem. A célom vékony tészta volt bőséges töltelékkel, ami nem esik szét és kiadós. A bejglim nem kelesztett, csak addig pihen, míg a tölteléket összeállítom. A liszt minősége is mérvadó. A Lipóti pékségben lehetett kapni szilvás tökmagos péksütit, ami nagyon ízlett. Ugyan a töltelék íze nem egyezik meg a Lipóti pékségéével, de az ihlet onnan származik. Persze ne feledkezzük meg a szilva laxatív hatásáról! Két rúd lesz belőle.