r
Nosalty Logó

Aranygaluska-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
kinguci1983
Aranygaluska-torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 495 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 5934 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 350 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    20.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 495 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.1 g

Zsír

  • Összesen
    242.7 g
  • Telített zsírsav
    75 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    103 g
  • Koleszterin
    597 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3721.8 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    298 mg
  • Kálcium
    738 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    505 mg
  • Foszfor
    1804 mg
  • Nátrium
    328 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    817 g
  • Cukor
    219 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    206.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    909 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    636 micro
  • Kolin:
    469 mg
  • Retinol - A vitamin:
    893 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    198 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    640 micro
Összesen 5934 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    219.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 350 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Elővesszük a kenyérsütőt :-)
  2. Beletesszük ebben a sorrendben a hozzávalókat: 3 dl tej, 6 dkg vaj, 2 tojás, a megadott élesztő fele, porcukor, liszt, só és az élesztő másik fele.
  3. Beprogramozzuk a dagasztás/kelesztés programot (1óra 50 perc) és elindítjuk.
  4. Közben a diót ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot és összekeverjük. Olvasztunk fel vajat vagy margarint, és kivajazzuk a tortaformát vele. Egy picit berakjuk a hűtőbe, és kivéve lisztezzük meg.
  5. Ha lejárt a program, a maradék felolvasztott vajat elővesszük, és egy evőkanállal elkezdjük kiszaggatni a tésztát, mindig vajas kanállal körberakjuk a formát. Majd megszórjuk jó bőven a cukros dióval (ha úgy látjuk, hogy jut még vaj, meg is locsolhatjuk), ezután másik irányba szaggatjuk bele a tésztát, a maradék vajjal meglocsoljuk és rászórjuk a maradék cukros diót.
  6. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 40-45 percig sütjük, de érdemes hústűvel próbát tenni ha úgy látjuk, hogy hamar sül.
  7. Ha kész, még melegen levesszük a tortaforma oldalát, és így hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 6722
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 16.

Ajánló

Ja, az árnál úgy írtam be, hogy én diópótlót vettem, mert a dió sajnos nagyon drága. Közben kaptam a nagymamámtól egy kis igazi diót, így összekevertem a kellő mennyiséget.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
kinguci1983 36 recept

Sógornőm mindig panaszkodott arra, hogy úgy enne már egy kis aranygaluskát, és Ő nem tudja megcsinálni, mert a sütője éget, aki meg megígérte neki már fél éve, még mindig nem sütötte meg. Na mondom, elő a könyvekkel és itt is szétnéztem, de mindenki pogácsaszaggatóval csinálta amit láttam, és a szakácskönyv is így írta. De emlékeztem, hogy az édesanyám nem így csinálta. Gyorsan is akartam, más dolgom is volt, így gondolkodtam: ha a fánk tésztát lehet a kenyérsütőgépben csinálni, ezt miért ne? Átvariáltam a recepteket amiket láttam, és így jött ki ez az eredmény. Nagyon finom lett. Pedig most csináltam először, így gondoltam megosztom veletek is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...