Angry Birds Seasons torta hatlaposból
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
edina1104
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
0g szalalkáli0 kcal
-
25g tej14 kcal
A krémhez
-
44g cukor169 kcal
-
125g tej70 kcal
-
14 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
5 kcal
A fondanthoz
-
1g zselatin2 kcal
-
6g víz0 kcal
-
1g margarin9 kcal
-
6g méz19 kcal
-
63g porcukor242 kcal
-
2g porcukor7 kcal
A díszítéshez
-
19g marcipán87 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
6g étcsokoládé34 kcal
-
6g burgonya4 kcal
Összesen
1155
kcal
- 6% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
80g margarin574 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
0g szalalkáli0 kcal
-
200g tej112 kcal
A krémhez
-
350g cukor1355 kcal
-
1000g tej560 kcal
-
114 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A fondanthoz
-
5g zselatin17 kcal
-
48g víz0 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
50g méz152 kcal
-
500g porcukor1935 kcal
-
14g porcukor54 kcal
A díszítéshez
-
150g marcipán693 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
50g burgonya29 kcal
Összesen
9231
kcal
- 6% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
14.9g finomliszt54 kcal
-
2.4g margarin17 kcal
-
3g porcukor12 kcal
-
0g szalalkáli0 kcal
-
6g tej3 kcal
A krémhez
-
10.4g cukor40 kcal
-
29.8g tej17 kcal
-
1.5g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
2.7g finomliszt10 kcal
-
3g vaj21 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
A fondanthoz
-
0.1g zselatin1 kcal
-
1.4g víz0 kcal
-
0.3g margarin2 kcal
-
1.5g méz5 kcal
-
14.9g porcukor58 kcal
-
0.4g porcukor2 kcal
A díszítéshez
-
4.5g marcipán21 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
1.5g étcsokoládé8 kcal
-
1.5g burgonya1 kcal
Összesen
276
kcal
- 6% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 29.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 519 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 199 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 85 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 208.2 g
-
Cukor 146 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 23.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 178 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 170 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 90 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
1155
kcal
- 6% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 125.7 g
Zsír
-
Összesen 237.6 g
-
Telített zsírsav 92 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 219 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4152.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 216 mg
-
Kálcium 1594 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 467 mg
-
Foszfor 1159 mg
-
Nátrium 678 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1665.5 g
-
Cukor 1167 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 189.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1422 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 99 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 180 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 1362 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 720 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 144 micro
Összesen
9231
kcal
- 6% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 123.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.6 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 5.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Összesen
276
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
8 dkg margarin
-
10 dkg porcukor
-
1 kávéskanál szalalkáli
-
2 dl tej
A krémhez
-
35 dkg cukor
-
1 l tej
-
5 dkg cukrozatlan kakaópor
-
6 evőkanál finomliszt
-
1 csomag vaníliás cukor
A fondanthoz
A díszítéshez
-
15 dkg marcipán
-
1 kávéskanál ételfesték
-
5 dkg étcsokoládé
-
0.5 db burgonya
Elkészítés
A tésztához
- A tészta elkészítése: a lisztet a margarinnal és a cukorral elmorzsoljuk, vagy robotgéppel összedolgozzuk. A tejben a szalalkálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk. Összedolgozzuk rétestészta keménységűre. Elosztjuk 6 egyenlő részre, amiből cipókat gyúrunk. Majd egyesével vékonyra kinyújtjuk. A sütőt előmelegítjük. Lisztezett tepsi hátlapján pár perc alatt laponként megsütjük. (Az újabb típusú sütőkben kb. 5 perc alatt sül meg egy-egy lap.)
- A krém elkészítése: a tej 3/4 részét a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A lisztet a kakaóval és a maradék tejjel simára keverjük, majd a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A krémet a tűzről levesszük, és a vaj felét elkeverjük benne.
- Még melegen a lapokra kenjük szintenként. A tetejét a maradék olvasztott vajjal megkenjük. Hideg helyen egy napig pihentetjük. Másnap a kívánt formára vágjuk a tortát.
- A nyújtható fondant elkészítése: fontos, hogy legalább egy nappal előbb elkészítsük, mielőtt dolgozni szeretnénk vele! A porcukrot tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést teszünk. Ha robotgéppel dolgozunk, akkor nem szükséges mélyedést készíteni. A zselatint elkeverjük a vízzel, és gőz felett felmelegítjük. Hozzáadjuk a mézet és a margarint, összemelegítjük. Utána a porcukorhoz adjuk és addig dolgozzuk, amíg egyenletesen összeáll, kb. keményebb gyurma állagúra. Frissentartó fóliába tekerjük, és 1 napra a hűtőbe tesszük.
- Másnap porcukorral meghintett deszkán átgyúrjuk, hogy puha, könnyen formázható állagú gyurmaszerű anyagot kapjunk, és utána vékonyra kinyújtjuk. Utána díszítjük a formára vágott tortát. Ez az adag egy kb. 30 cm átmérőjű torta bevonására elég. (Tipp 1: Színes fondant készítéséhez a 6 ek víz egy részét folyékony ételfestékkel kell helyettesíteni. Tipp 2: Ha a fondant túl kemény lenne, mikor a hűtőből kivesszük, akkor mikróhullámú sütőben olvasztó programon 1-2 perc alatt újból felpuhítjuk, és átgyúrjuk.)
- A díszítés elkészítése: a marcipánból egyforma golyókat készítünk, ezeket formázzuk. Az aljukba fogpiszkálót szúrunk, és egy félbevágott alufóliába csomagolt burgonyába szúrjuk őket. Ezután az ecsettel és az ételfestékkel színezzük a figurákat, és visszatűzzük őket a burgonyába. Egy napot hagyjuk száradni.
- Másnap gőz felett olvasztunk 4-5 kockányi étcsokoládét, és azzal festjük a szemüket és a szemöldöküket, valamint a hóember gombjait. A hóember és a hógolyók a maradék fondantból készültek. A hóembert fogpiszkálókkal rögzítjük szintenként, az aljába 3 db fogpiszálót teszünk, és így állítjuk a tortába. A madarakat, a malacokat és a hógolyókat szintén fogpiszkálóval rögzítjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35×30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 119
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 17698
- Feltöltés dátuma: 2012. január 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
edina1104
4 recept
Kisfiam kedvenc játéka az Angry Birds és a kedvenc sütije a hatlapos, ezért gondoltam, hogy karácsonyra sütök egy ilyen tortát is a sok sütemény mellé.