r
Nosalty Logó

Andalúz gazpacho TimTam konyhájából

NS
Andalúz gazpacho TimTam konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

  • 5 közepes db paradicsom
  • 0.5 közepes db paprika (lehet piros vagy zöld kaliforniai, de sima TV is)
  • 1 gerezd fokhagyma (nagy gerezd, ne finomkodjunk)
  • 1.5 szelet kenyér (jó vaskos szelet, az se baj, ha szikkadt, sőt)
  • 0.3 db kígyóuborka (vagyis egyharmad, több nem kell)
  • 2 ek ecet (én fehér balmazsecetet használok, de bármilyen gyengébb fajta lehet)
  • ízlés szerint
200
Kalória
6.9g
Fehérje
31.3g
Szénhidrát
6.3g
Zsír
335.3g
Víz
-
Koleszterin
5.2g
Élelmi rost
10.3g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 200 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 400 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 51 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    478.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    192 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    335.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    76 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    264 micro
  • β-karotin
    1194 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    6433 micro
  • Lut-zea
    409 micro
Összesen 200 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    956.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    260 mg
  • Nátrium
    384 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    62.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    670.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    224 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    152 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    528 micro
  • β-karotin
    2389 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    818 micro
Összesen 400 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    123 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    86.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    307 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1654 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 51 kcal

Elkészítés

  1. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a paradicsomot megfelezzük, csumáját kivágjuk, és a feleket akkorára daraboljuk, hogy kényelmesen beleférjen a mixerbe. Meghámozni nem kell. A fél paprikát kimagozzuk, és durva darabokra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, és kettőbe vágjuk. A kenyeret darabokra tépkedjük és beáztatjuk. Ha a héj nagyon kemény lenne, akkor csak a kenyérbelet használjuk.
  2. A paradicsomot beletesszük a kézi mixerbe, hozzáadjuk az olajat és az ecetet, valamint ízlés szerinti mennyiségű sót, és teljesen szétdaráljuk. Ez közepes fokozaton nagyjából öt perc. Ha kész, mehet hozzá a többi zöldség és a fokhagyma, majd legvégül a kinyomkodott kenyér. Az egészet jó alaposan összeturmixoljuk, ha túl sűrű lenne, kevés vizet adunk hozzá.
  3. A turmixolt zöldséget finom szűrőn átszűrjük, és utánízesítjük, ha szükséges. Legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, de az se baj, ha egy éjszakát érik.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p

Teljesen hagyományos, nincs benne semmi fakszni. Granadából hoztam magammal a receptet, ilyenkor nyáron nagyon jól tud esni, gyorsan elkészül, tele van vitaminnal, és nem csinál poklot a konyhából. A legjobb, hogy jól záródó edényben akár egy hétig is eláll.

További receptek

Vaníliás almakrémleves

Attól még, hogy elmúlt a nyár, nem kell lemondanunk a gyümölcslevesekről. A téli időszakban is készíthetünk friss gyümölcsből, például almából, krémlevest, ami még zamatosabb ...

Nosalty

Almaleves

Ha szeretitek a gyümölcsből készült leveseket, akkor az őszi-téli időszak beköszöntével ez a tejszínes almaleves remek választás lehet, ha bő fél óra alatt készítenétek valami ...

Rosanics Petra

Andalúz gazpacho selymesen

Spanyolország-szerte nagyon népszerű nyáron ez a jéghidegen kínált paradicsomkrémleves, a gazpacho azonban elsősorban Andalúzia védjegye. Nagy vita tárgyát képezi, hogy pontosan mi ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...