Andalúz gazpacho selymesen
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
250g paradicsom45 kcal
-
50g kígyóuborka7 kcal
-
11g lilahagyma4 kcal
-
8 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
13g olívaolaj111 kcal
-
3g fehérborecet0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13g kenyér34 kcal
Összesen
210
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1000g paradicsom180 kcal
-
200g kígyóuborka29 kcal
-
45g lilahagyma16 kcal
-
31 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
50g olívaolaj442 kcal
-
10g fehérborecet2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50g kenyér137 kcal
Összesen
841
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
67.9g paradicsom12 kcal
-
13.6g kígyóuborka2 kcal
-
3.1g lilahagyma1 kcal
-
2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
3.4g olívaolaj30 kcal
-
0.7g fehérborecet0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.4g kenyér9 kcal
Összesen
56
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 279 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 325.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 89 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 258 micro
-
β-karotin 1179 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 6433 micro
-
Lut-zea 325 micro
Összesen
210
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.2 g
Zsír
-
Összesen 54.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1116.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 222 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 175 mg
-
Foszfor 395 mg
-
Nátrium 297 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.7 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1300.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 441 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 357 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 144 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 244 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1031 micro
-
β-karotin 4716 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 25730 micro
-
Lut-zea 1299 micro
Összesen
841
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 75.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 88.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 70 micro
-
β-karotin 320 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 1747 micro
-
Lut-zea 88 micro
Összesen
56
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
0.5 db kígyóuborka
-
0.5 db lilahagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
50 ml olívaolaj
-
2 ek fehérborecet
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Paradicsomból nyugodtan használjunk többfélét: húsparadicsom, bivalyszív, koktél, fürtös, sárga, szilva - bármelyik jöhet bele. Ha igazán krémes levest szeretnénk, akkor a paradicsomokat vágjuk be keresztesen, majd forrázzuk le és hagyjuk ázni 10-15 percet.
- A forrázott paradicsomról aztán húzzuk le a héjat (vigyázat, nagyon forró lehet!), majd távolítsuk el a nagyobb darabokból a csumát is.
- Az uborkát hámozzuk meg és daraboljuk fel, és a paprikának is hámozzuk meg a héját (furán hangozhat, de zöldséghámozóval könnyen megpucolhatjuk, és így igazán selymes lesz a leves), majd ezt is vágjuk darabokra.
- Az előkészített zöldségeket tegyük késes aprítóba. Adjuk hozzá a hagymákat, az olívaolajat, a borecetet, a kenyérszeletet és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
- Turmixoljuk a levest teljesen krémesre, szükség szerint még utóízesíthejük is. A kész gazpachot tálaljuk mélytányérkákba vagy akár poharakba, a tetejét pedig díszítsük olívaolajjal és aprított zöldségsalsával.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 3972
- Feltöltés dátuma: 2024. július 08.
Receptkategóriák
további kategória:
mentes receptek
kategória:
laktózmentes receptek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegán receptek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Spanyolország-szerte nagyon népszerű nyáron ez a jéghidegen kínált paradicsomkrémleves, a gazpacho azonban elsősorban Andalúzia védjegye. Nagy vita tárgyát képezi, hogy pontosan mi kerül(het) bele, főleg a kenyér a központi kérdés, de a paradicsomon kívül hozzáturmixolható zöldségek sora is vitatott. A mi verziónkba többféle paradicsom, uborka, kevés paprika és hagyma került, ráadásul midnen hámozva, így selymesen egynemű lett a végeredmény. Sűrítésként pedig azért tettünk bele egy szelet száraz kenyeret, mert szerintünk így lesz tökéletes az állaga, de ha szeretnétek, akkor el is hagyhatjátok belőle!