Almás pite Zsolt konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Zsolt hobby chef
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
Alma töltelék
Tészta
Összesen
776
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
Alma töltelék
Tészta
Összesen
4645
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 32.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 586.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 266 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 115.4 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 229.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 222 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 211 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 108 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 120 micro
Összesen
776
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 63.5 g
Zsír
-
Összesen 194.1 g
-
Telített zsírsav 97 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 591 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3516.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 161 mg
-
Kálcium 848 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 261 mg
-
Foszfor 1594 mg
-
Nátrium 630 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 692.3 g
-
Cukor 333 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 1375.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1330 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 64 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 230 micro
-
Kolin: 306 mg
-
Retinol - A vitamin: 1265 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 645 micro
-
β-crypt 154 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 717 micro
Összesen
4645
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 140.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 55.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
186
kcal
Hozzávalók
Alma töltelék
Tészta
Elkészítés
Alma töltelék
- Töltelék
- Elsőként megmossuk és meghámozzuk az almát. Gondosan kimagozzuk és magházazzuk, majd felvágjuk (NEM RESZELJÜK) a negyedeket még 2-3 darabba. A lényeg, hogy ne túl apróra. A pucolt, darabolt alma úgy 1,2kg lett.
- Az almára rászórunk 3-4 púpos evőkanál cukrot, és (víz nélkül) nagy edényben feltesszük lefedve a legkisebb lángra. Kb. 10-20 perc alatt megpuhul. Ha levet ereszt (és fog), levesszük a fedőt, és lassú tűzön elfőzzük a levet.
- Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
- Tészta
- Miközben az alma párolódik, elkezdjük a tésztát.A lisztet nagy keverőtálba öntjük, belekeverjük a cukrot, sót sütőport. Elkeverjük.
- Elmorzsoljuk benne a vajat. Gondosan és egyenletesen.
- Beletesszük a tojás sárgáját (a fehérjét félretesszük), és tejfölt kanalanként adagolva közepesen kemény tésztát gyúrunk. A tejföllel óvatosan bánjuk. A tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. De ne várjatok tőlem Brinell-féle keménységi értéket. :-)
- A tésztát kettéosztjuk, és a két cipócskát lefedve pihentetjük úgy fél órát. Ez az idő pont jó alkalom az alma töltelék lehúzásához és hűtéséhez. Esetleg dió daráláshoz.
- Az egyik tésztacipócskát gyúródeszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Kicsit szakadós tészta,de nem baj, bánjunk vele óvatosan. Előveszünk egy tepsit, sütőpapírral kibéleljük, és a kinyújtott tésztát alulra tesszük. A kilógó részeket levágjuk, és a hiányzó részeket kipótoljuk. Ez amolyan technika óra. :-). A tésztát villával alaposan megszurkáljuk.
- Meghintjük darált dióval, de csak vékonyan. Nem diós pite készül.
- Az alma közben kihűlt. Mehet szép egyenletesen a tésztára. Kanállal szoktam rátenni szépen mindenhova.
- Az almát meghintjük fahéjjal.
- A másik tésztacipócskát kinyújtjuk, és befedjük vele az almát. A kilógó részeket levágjuk, és újabb technika óra keretében a lyukakat mindenhol kitöltjük, és az almát teljesen fedjük.
- Ismételten alaposan összeszurkáljuk a tésztát villával. Ez fontos, mert különben megreped, és kibugyoghat az alma sütés közben.
- A félretett tojásfehérjét lazán felverjük (nem habosra, csak kenhetőre), és lekenjük a tészta tetejét.
- Előmelegített sütőben 180°C a középső tepsitartó felett alsó sütésen nekem valamivel több mint egy óra alatt sült meg (édesanyám szerint 45 perc és 60 perc között készül el). De folyamatosan figyeltem, és a sütőben forgattam. A felület egyenletesen aranybarna lett. Ez nekem 65 perc volt. De a sütési idő eltérhet.
- Sütés után hagyjuk kihűlni, és meghintjük porcukorral.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 35x25x4
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3268
- Feltöltés dátuma: 2013. november 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Zsolt hobby chef
9 recept
Valójában rokonok hoztak egy halom almát. Népi néven pogácsa alma. Irdatlanul savanyú és kemény. Gyakorlatilag ehetetlen a számunkra. Úgy döntöttünk, pite lesz belőle. A pite igazi mumus. Egyedül édesanyám pitéje ehető a számomra. Szóval felhívtam édesanyámat, és egy az egyben az ő receptjét használtuk. Ezt a receptet ő is kapta még nagyon régen egy balatoni nyaralás alkalmával a Pintyőke lak tulajdonosától.