r
Nosalty Logó

Almás pite Zsolt konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zsolt hobby chef
Almás pite Zsolt konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Alma töltelék

Tészta

Összesen 776 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Alma töltelék

Tészta

Összesen 4645 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Alma töltelék

Tészta

Összesen 186 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    32.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    586.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    141 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    266 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    115.4 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    229.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    211 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 776 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    63.5 g

Zsír

  • Összesen
    194.1 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    591 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3516.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    161 mg
  • Kálcium
    848 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    1594 mg
  • Nátrium
    630 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    692.3 g
  • Cukor
    333 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    1375.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1330 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    230 micro
  • Kolin:
    306 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1265 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    645 micro
  • β-crypt
    154 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    717 micro
Összesen 4645 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    140.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 186 kcal

Hozzávalók

Alma töltelék

  • 1.5 kg alma (A savanyú és kemény almák jobbak.)
  • 3.5 ek cukor (Az alma savanyúságától függően.)

Tészta

Elkészítés

Alma töltelék

  1. Töltelék
  2. Elsőként megmossuk és meghámozzuk az almát. Gondosan kimagozzuk és magházazzuk, majd felvágjuk (NEM RESZELJÜK) a negyedeket még 2-3 darabba. A lényeg, hogy ne túl apróra. A pucolt, darabolt alma úgy 1,2kg lett.
  3. Az almára rászórunk 3-4 púpos evőkanál cukrot, és (víz nélkül) nagy edényben feltesszük lefedve a legkisebb lángra. Kb. 10-20 perc alatt megpuhul. Ha levet ereszt (és fog), levesszük a fedőt, és lassú tűzön elfőzzük a levet.
  4. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
  5. Tészta
  6. Miközben az alma párolódik, elkezdjük a tésztát.A lisztet nagy keverőtálba öntjük, belekeverjük a cukrot, sót sütőport. Elkeverjük.
  7. Elmorzsoljuk benne a vajat. Gondosan és egyenletesen.
  8. Beletesszük a tojás sárgáját (a fehérjét félretesszük), és tejfölt kanalanként adagolva közepesen kemény tésztát gyúrunk. A tejföllel óvatosan bánjuk. A tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. De ne várjatok tőlem Brinell-féle keménységi értéket. :-)
  9. A tésztát kettéosztjuk, és a két cipócskát lefedve pihentetjük úgy fél órát. Ez az idő pont jó alkalom az alma töltelék lehúzásához és hűtéséhez. Esetleg dió daráláshoz.
  10. Az egyik tésztacipócskát gyúródeszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Kicsit szakadós tészta,de nem baj, bánjunk vele óvatosan. Előveszünk egy tepsit, sütőpapírral kibéleljük, és a kinyújtott tésztát alulra tesszük. A kilógó részeket levágjuk, és a hiányzó részeket kipótoljuk. Ez amolyan technika óra. :-). A tésztát villával alaposan megszurkáljuk.
  11. Meghintjük darált dióval, de csak vékonyan. Nem diós pite készül.
  12. Az alma közben kihűlt. Mehet szép egyenletesen a tésztára. Kanállal szoktam rátenni szépen mindenhova.
  13. Az almát meghintjük fahéjjal.
  14. A másik tésztacipócskát kinyújtjuk, és befedjük vele az almát. A kilógó részeket levágjuk, és újabb technika óra keretében a lyukakat mindenhol kitöltjük, és az almát teljesen fedjük.
  15. Ismételten alaposan összeszurkáljuk a tésztát villával. Ez fontos, mert különben megreped, és kibugyoghat az alma sütés közben.
  16. A félretett tojásfehérjét lazán felverjük (nem habosra, csak kenhetőre), és lekenjük a tészta tetejét.
  17. Előmelegített sütőben 180°C a középső tepsitartó felett alsó sütésen nekem valamivel több mint egy óra alatt sült meg (édesanyám szerint 45 perc és 60 perc között készül el). De folyamatosan figyeltem, és a sütőben forgattam. A felület egyenletesen aranybarna lett. Ez nekem 65 perc volt. De a sütési idő eltérhet.
  18. Sütés után hagyjuk kihűlni, és meghintjük porcukorral.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 35x25x4
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3268
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Zsolt hobby chef 9 recept

Valójában rokonok hoztak egy halom almát. Népi néven pogácsa alma. Irdatlanul savanyú és kemény. Gyakorlatilag ehetetlen a számunkra. Úgy döntöttünk, pite lesz belőle. A pite igazi mumus. Egyedül édesanyám pitéje ehető a számomra. Szóval felhívtam édesanyámat, és egy az egyben az ő receptjét használtuk. Ezt a receptet ő is kapta még nagyon régen egy balatoni nyaralás alkalmával a Pintyőke lak tulajdonosától.

Hozzávalók

Alma töltelék

Tészta

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...