r
Nosalty Logó

Almás pite Selectfood módra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Selectfood
Almás pite Selectfood módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A diómarcipánhoz

A bodzavirágsziruphoz és a karamellhez

A tésztához

A tejszínhabhoz

Összesen 599 kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A diómarcipánhoz

A bodzavirágsziruphoz és a karamellhez

A tésztához

A tejszínhabhoz

Összesen 3592 kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A diómarcipánhoz

A bodzavirágsziruphoz és a karamellhez

A tésztához

A tejszínhabhoz

Összesen 218 kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    39.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    480.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    237 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.8 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    150.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    178 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 599 kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.9 g

Zsír

  • Összesen
    235.5 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    89 g
  • Koleszterin
    567 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2881.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    635 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    505 mg
  • Foszfor
    1419 mg
  • Nátrium
    244 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    358.6 g
  • Cukor
    242 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    902.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1104 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    109 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    278 micro
  • Kolin:
    288 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1067 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    68 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    618 micro
Összesen 3592 kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 218 kcal

Hozzávalók

A diómarcipánhoz

A bodzavirágsziruphoz és a karamellhez

A tésztához

A tejszínhabhoz

Elkészítés

A diómarcipánhoz

  1. Tegyük egy hőálló tálkába vagy egy befőttes üvegbe a bodzavirágot a 70 g nádcukorral, öntsük fel a forró vízzel, zárjuk le a tetejét, és hagyjuk állni legalább egy órán át. Így hagyható akár egyik napról a másikra is. Szűrjük le.
  2. Készítsük el a diómarcipánt: forraljunk fel vizet, és blansírozzuk benne 1-2 percig a diót, majd emeljük ki a vízből, és ahogyan hűl, türelmesen húzogassuk le mindegyikről a héját.
  3. A vaníliás cukorral összekeverve daráljuk finom péppé. Össze is fog állni, nem lesz szükség folyadékra, de ha mégis, akkor pár csepp jéghideg vízzel állítsuk össze.
  4. Tekerjük folpackba, és pihentessük a hűtőben, majd formázzunk belőle tojásokat. Én ebből a mennyiségből 8-10 db-ot gyúrtam, és céklamorzsában hempergettem meg őket a mintázás céljából - ez el is hagyható. Ez a fajta marcipán hűtőben akár hetekig is eláll.
  5. A tésztához keverjük össze a diót, a tönkölylisztet és egy kis sót, morzsoljuk el velea vajat, adjuk hozzá a tojást és30 gszirupot, s gyúrjunk belőle tésztát. Csomagoljuk be folpackba, és tegyük egy órára a hűtőbe.
  6. 180°C-ra melegítsük elő a sütőt. Nagyon vékonyan vajazzunk ki egy kb. 21 cm átmérőjű piteformát, és nyomkodjuk bele a diós tésztát úgy, hogy legyen egy kis pereme.
  7. 15 perc alatt süssük elő a sütő középső fokozatán.
  8. Keverjünk amaradék szűrt bodzavirágsziruphoz 50 g nádcukrot és a fahéjat, majd egy erre alkalmas fém edénykében (tehát nem teflon, nem kerámiabevonatú) főzzük fel, sűrítsük be karamellé. Ha kész, öntsük az elősütött pitetésztára.
  9. Közben az almákat vágjuk félbe, emeljük ki a magházukat, és egy éles késsel szeleteljük fel nagyon vékonyan.
  10. Rendezzükőket a körbe-körbe, a pite szélétől befelé haladva. Nem baj, ha több rétegben kerülnek rá az almaszeletek. A bodzavirágért rajongók tehetnek az alma és a karamell közé a szirupból visszamaradt virágokból is.
  11. Süssük készre kb. 20 perc alatt.
  12. Adjuk a tejszínhez a vaníliarúd(ak) kikapart magjait és a gyümölcscukrot, s verjük habbá. Fogyasztásig tároljuk hűtőben.
  13. Kínáljuk a piteszeleteket egy-egy kanál vaníliás tejszínhabbal és diómarcipán-tojással.
  14. Tipp: A tejszínhab helyett tejszínfagylaltot is készíthetünk a süteményhez.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 21
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4382
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Selectfood 4 recept

Kifejezetten erre a receptversenyre készítettem ezt a süteményt. Nemesen egyszerű finomság, az almás pite kötelező hozzávalóival - almával, dióval, fahéjjal -, amit a bodzavirággal igazán tavasziasra sikerült varázsolnom.

Hozzávalók

A diómarcipánhoz

A bodzavirágsziruphoz és a karamellhez

A tésztához

A tejszínhabhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...