Almás pite Selectfood módra
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Selectfood
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 15% Zsír
A diómarcipánhoz
A bodzavirágsziruphoz és a karamellhez
-
2g bodzavirág0 kcal
-
20g nádcukor76 kcal
-
30g víz0 kcal
-
1g fahéj1 kcal
A tésztához
-
17g dió109 kcal
-
65 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
100g alma47 kcal
-
1g citromlé0 kcal
A tejszínhabhoz
-
50g habtejszín146 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
12 kcal
Összesen
599
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 15% Zsír
A diómarcipánhoz
A bodzavirágsziruphoz és a karamellhez
-
12g bodzavirág0 kcal
-
120g nádcukor456 kcal
-
180g víz0 kcal
-
3g fahéj7 kcal
A tésztához
-
100g dió654 kcal
-
389 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
600g alma281 kcal
-
8g citromlé2 kcal
A tejszínhabhoz
-
300g habtejszín876 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
20g gyümölcscukor74 kcal
Összesen
3592
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 15% Zsír
A diómarcipánhoz
A bodzavirágsziruphoz és a karamellhez
-
0.7g bodzavirág0 kcal
-
7.3g nádcukor28 kcal
-
11g víz0 kcal
-
0.2g fahéj0 kcal
A tésztához
-
6.1g dió40 kcal
-
24 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
36.5g alma17 kcal
-
0.5g citromlé0 kcal
A tejszínhabhoz
-
18.3g habtejszín53 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1.2g gyümölcscukor4 kcal
Összesen
218
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 39.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 480.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 237 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.8 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 150.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 184 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 178 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 103 micro
Összesen
599
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.9 g
Zsír
-
Összesen 235.5 g
-
Telített zsírsav 83 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 89 g
-
Koleszterin 567 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2881.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 635 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 505 mg
-
Foszfor 1419 mg
-
Nátrium 244 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 358.6 g
-
Cukor 242 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 902.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1104 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 109 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 278 micro
-
Kolin: 288 mg
-
Retinol - A vitamin: 1067 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 395 micro
-
β-crypt 68 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 618 micro
Összesen
3592
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 14.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 54.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
218
kcal
Hozzávalók
A diómarcipánhoz
A bodzavirágsziruphoz és a karamellhez
-
12 g bodzavirág
-
120 g nádcukor
-
180 ml víz
-
1 ek fahéj
A tésztához
A tejszínhabhoz
-
3 dl habtejszín
-
2 db vanília
Elkészítés
A diómarcipánhoz
- Tegyük egy hőálló tálkába vagy egy befőttes üvegbe a bodzavirágot a 70 g nádcukorral, öntsük fel a forró vízzel, zárjuk le a tetejét, és hagyjuk állni legalább egy órán át. Így hagyható akár egyik napról a másikra is. Szűrjük le.
- Készítsük el a diómarcipánt: forraljunk fel vizet, és blansírozzuk benne 1-2 percig a diót, majd emeljük ki a vízből, és ahogyan hűl, türelmesen húzogassuk le mindegyikről a héját.
- A vaníliás cukorral összekeverve daráljuk finom péppé. Össze is fog állni, nem lesz szükség folyadékra, de ha mégis, akkor pár csepp jéghideg vízzel állítsuk össze.
- Tekerjük folpackba, és pihentessük a hűtőben, majd formázzunk belőle tojásokat. Én ebből a mennyiségből 8-10 db-ot gyúrtam, és céklamorzsában hempergettem meg őket a mintázás céljából - ez el is hagyható. Ez a fajta marcipán hűtőben akár hetekig is eláll.
- A tésztához keverjük össze a diót, a tönkölylisztet és egy kis sót, morzsoljuk el velea vajat, adjuk hozzá a tojást és30 gszirupot, s gyúrjunk belőle tésztát. Csomagoljuk be folpackba, és tegyük egy órára a hűtőbe.
- 180°C-ra melegítsük elő a sütőt. Nagyon vékonyan vajazzunk ki egy kb. 21 cm átmérőjű piteformát, és nyomkodjuk bele a diós tésztát úgy, hogy legyen egy kis pereme.
- 15 perc alatt süssük elő a sütő középső fokozatán.
- Keverjünk amaradék szűrt bodzavirágsziruphoz 50 g nádcukrot és a fahéjat, majd egy erre alkalmas fém edénykében (tehát nem teflon, nem kerámiabevonatú) főzzük fel, sűrítsük be karamellé. Ha kész, öntsük az elősütött pitetésztára.
- Közben az almákat vágjuk félbe, emeljük ki a magházukat, és egy éles késsel szeleteljük fel nagyon vékonyan.
- Rendezzükőket a körbe-körbe, a pite szélétől befelé haladva. Nem baj, ha több rétegben kerülnek rá az almaszeletek. A bodzavirágért rajongók tehetnek az alma és a karamell közé a szirupból visszamaradt virágokból is.
- Süssük készre kb. 20 perc alatt.
- Adjuk a tejszínhez a vaníliarúd(ak) kikapart magjait és a gyümölcscukrot, s verjük habbá. Fogyasztásig tároljuk hűtőben.
- Kínáljuk a piteszeleteket egy-egy kanál vaníliás tejszínhabbal és diómarcipán-tojással.
- Tipp: A tejszínhab helyett tejszínfagylaltot is készíthetünk a süteményhez.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 21
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 4382
- Feltöltés dátuma: 2013. március 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Selectfood
4 recept
Kifejezetten erre a receptversenyre készítettem ezt a süteményt. Nemesen egyszerű finomság, az almás pite kötelező hozzávalóival - almával, dióval, fahéjjal -, amit a bodzavirággal igazán tavasziasra sikerült varázsolnom.