r
Nosalty Logó

Almás pite, ahogy nagymamám készíti

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Almás pite, ahogy nagymamám készíti
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

459
Kalória
6.3g
Fehérje
61.4g
Szénhidrátok
22g
Zsír
107.1g
Víz
64.6g
Koleszterin
4.2g
Rost
22.5g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 459 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 5519 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 220 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    22 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    233.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    107.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 459 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    75 g

Zsír

  • Összesen
    263.5 g
  • Telített zsírsav
    154 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    775 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2806.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    204 mg
  • Kálcium
    666 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    1135 mg
  • Nátrium
    537 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    737.4 g
  • Cukor
    270 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

Víz

  • Összesen
    1285.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2094 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    448 micro
  • Kolin:
    273 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2019 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    772 micro
  • β-crypt
    141 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    570 micro
Összesen 5519 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 220 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepébe mélyedést vájunk, majd ebbe tesszük bele a puha, vajat, a tejfölt, a porcukort és a friss élesztőt (ha szárítottat használunk, egy egész csomag fog kelleni). Adjunk hozzá két nagy csipet sót, majd alaposan gyúrjuk össze az egészet.
  2. Az összegyúrt tésztával akár azonnal is dolgozhatunk (nagymamám így szokta), de ha nem tudunk azonnal nekiállni sütni, vagy még nincs elég rutninunk és szeretnénk biztosra menni, akkor érdemes hűtőbe tenni fél órára tésztát pihenni, így könnyebben kezelhető lesz.
  3. Az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges folyadék kicsepegjen belőle. Nem baj, ha picit bebarnul, a süteményben úgyis barna lesz a fahéjtól és a hőtől. (A felesleges folyadékot véletlenül se dobjuk ki: igyuk meg magában vagy készítsünk egy pohár almafröccsöt belőle.)
  4. A pihentetett tésztát kettévágjuk, a pite aljára szánt, valamivel nagyobb darabot (hiszen itt kell számolnunk a szélekre is) belisztezett felületen 4-5mm vékonyra nyújtjuk, majd kivajazott tepsibe tesszük.
  5. A tészta tetejét megszórjuk kevés zsemlemorzsával, majd felváltva rétegezzük rá a reszelt almát és a fahéjjal elkevert cukrot. Amikor minden alma elfogyott, a tetejét is szórjuk meg zsemlemorzsával.
  6. Nyújtsuk ki a kisebbik tésztadarabot is és zárjuk le vele a pitét. A széleit nyomkodjuk össze, majd a tetejét kenjük le a tetejét felvert tojással és szurkáljuk be sűrűn villával.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt süssük készre.
  8. A kész almás pitét tálalás előtt hagyjuk hűlni, így könnyebb lesz szeletelni és szebbek is lesznek a szeletek.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 perc
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Számomra az almás pite így tökéletes, ahogy nagymamámtól tanultam: ebben a klasszikus verzióban a gazdag, fahéjas almatölteléket alulról-felülről egy-egy réteg nagyon omlós és puha, vajas-tejfölös tésztakéreg keretezi. Az almát se előzetesen megpárolni, se keményítővel összeforgatni nem kell, mindössze kevés zsemlemorzsát szórunk a töltelék aljára és tetejére, ami felfogja a plusz nedvességet. A kész süteményt megszórhatjuk porcukorral vagy kínálhatjuk fagylalttal, de őszintén szólva, ez az almás pite magában a legtökéletesebb!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!