r
Nosalty Logó

Almás pite ahogy goblarka készíti

0,0

0 ÉRTÉKELÉS2 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
goblarka
Almás pite ahogy goblarka készíti
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta szórásához

A kenéshez

565
Kalória
7.7g
Fehérje
83.6g
Szénhidrátok
25.3g
Zsír
187.3g
Víz
90.7g
Koleszterin
11.4g
Rost
37.1g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta szórásához

A kenéshez

Összesen 565 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta szórásához

A kenéshez

Összesen 3394 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta szórásához

A kenéshez

Összesen 164 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    413.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.6 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    187.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    200 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    205 micro
Összesen 565 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    46.1 g

Zsír

  • Összesen
    151.5 g
  • Telített zsírsav
    89 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    544 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2481 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    471 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    441 mg
  • Foszfor
    1281 mg
  • Nátrium
    193 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    501.7 g
  • Cukor
    222 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

Víz

  • Összesen
    1123.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1258 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    312 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1202 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    584 micro
  • β-crypt
    134 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1233 micro
Összesen 3394 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    54.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 164 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a citrom reszelt héját összekeverjük. A hideg vajat apróbb kockákra vágva beleszórjuk ebbe a keverékbe, és gyorsan apróra elmorzsoljuk benne. Ha ezzel készen vagyunk, hozzáütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt és a jeges vizet, és összedolgozzuk. Az elkészült tészta kicsit ragadós, zsíros és jól formázható. Egy nagy gombóccá formáljuk, amíg készül a töltelék, a hűtőben pihentetjük.
  2. A töltelékhez megpucoljuk az almákat, és vékony szeletekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel, esetleg meglocsoljuk egy kis citromlével, és összeforgatjuk az egészet.
  3. A tésztát két részre osztjuk, az egyik rész valamivel legyen nagyobb, mint a másik. A nagyobbik tészta darabot lisztezett deszkán vékonyra (kb. 4 mm) nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm-es tortaformát (ha nincs piteformánk) úgy, hogy magas peremet készítünk a tésztából. (A tészta egyenetlen szélét érdemes levágni, és azzal pótolni az esetleges hézagokat. Kicsit olyan, mintha kirakóst játszanánk, de a linzertésztát nem lehet egyszerűen kinyújtani.)
  4. A tésztára rászórjuk a búzadarát, majd ráöntjük a fűszeres almatölteléket, tetejére kis vajdarabokat teszünk (dombocska alakúra formázzuk, hogy szép piteformát kapjunk).
  5. A kisebb tésztadarabot is kinyújtjuk, majd bármilyen alakú szaggatóval (most virág alakút használtam) kiszaggatjuk, és a tésztadarabokkal befedjük a tölteléket. Figyeljünk arra, hogy a darabocskák kicsit fedjék egymást. Nem kell tökéletes fedés, mert a felesleges gőznek távoznia is kell valahol.
  6. A pite tetejét tejjel kenjük meg, majd szórjunk rá egy kis nádcukrot.
  7. 180 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje (kb. 35-40 perc).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26

Régóta szerettem volna váltani a hagyományos almás pitéről (amit nálunk almás bélesnek hívnak) erre a változatra, ahol darabos a gyümölcs. Számomra a fahéj illata az őszt, a szegfűszegé a telet és a karácsonyi hangulatot idézi. A tésztát készíthetjük finomlisztből is, a cukor lehet kristálycukor is, én az egészségesebb változatra szavazok, és szerintem finomabb is. Ez az adag 6-8 főnek is elegendő, de akkor csak egyszer kóstolhatják, és az garantáltan nem lesz elég...

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Sárközi Ákos nem tétlenkedik: újabb projektek vannak kilátásban

Sárközi Ákos újabb és újabb projektekbe vág bele, és van, ami még számára is teljes újdonság. A Konyhafőnök után rengeteg szeretetet kapott az emberektől, ez is segített átvészelni neki ezt az időszakot. Az NLC készített interjút vele, lássuk, hogy érzi most magát a bőrében a sztárséf!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!