Almás pite ahogy goblarka készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
goblarka
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
166 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
10g nádcukor38 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g tejföl7 kcal
-
5g víz0 kcal
A töltelékhez
-
208g alma98 kcal
-
5g nádcukor19 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
2g vaj17 kcal
A tészta szórásához
-
4g búzadara14 kcal
A kenéshez
Összesen
565
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
996 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
60g nádcukor228 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
32g víz0 kcal
A töltelékhez
-
1250g alma585 kcal
-
30g nádcukor114 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
14g vaj100 kcal
A tészta szórásához
-
24g búzadara86 kcal
A kenéshez
Összesen
3394
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
14.6g teljes kiőrlésű liszt48 kcal
-
7.3g vaj52 kcal
-
2.9g nádcukor11 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.7g tojás3 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
1g tejföl2 kcal
-
1.6g víz0 kcal
A töltelékhez
-
60.8g alma28 kcal
-
1.5g nádcukor6 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
A tészta szórásához
-
1.2g búzadara4 kcal
A kenéshez
Összesen
164
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 25.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 413.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 214 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.6 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 187.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 200 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 97 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 205 micro
Összesen
565
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 46.1 g
Zsír
-
Összesen 151.5 g
-
Telített zsírsav 89 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 544 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2481 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 471 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 441 mg
-
Foszfor 1281 mg
-
Nátrium 193 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 501.7 g
-
Cukor 222 mg
-
Élelmi rost 69 mg
VÍZ
-
Összesen 1123.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1258 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 312 mg
-
Retinol - A vitamin: 1202 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 584 micro
-
β-crypt 134 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1233 micro
Összesen
3394
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 120.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 54.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
164
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a citrom reszelt héját összekeverjük. A hideg vajat apróbb kockákra vágva beleszórjuk ebbe a keverékbe, és gyorsan apróra elmorzsoljuk benne. Ha ezzel készen vagyunk, hozzáütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt és a jeges vizet, és összedolgozzuk. Az elkészült tészta kicsit ragadós, zsíros és jól formázható. Egy nagy gombóccá formáljuk, amíg készül a töltelék, a hűtőben pihentetjük.
- A töltelékhez megpucoljuk az almákat, és vékony szeletekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel, esetleg meglocsoljuk egy kis citromlével, és összeforgatjuk az egészet.
- A tésztát két részre osztjuk, az egyik rész valamivel legyen nagyobb, mint a másik. A nagyobbik tészta darabot lisztezett deszkán vékonyra (kb. 4 mm) nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm-es tortaformát (ha nincs piteformánk) úgy, hogy magas peremet készítünk a tésztából. (A tészta egyenetlen szélét érdemes levágni, és azzal pótolni az esetleges hézagokat. Kicsit olyan, mintha kirakóst játszanánk, de a linzertésztát nem lehet egyszerűen kinyújtani.)
- A tésztára rászórjuk a búzadarát, majd ráöntjük a fűszeres almatölteléket, tetejére kis vajdarabokat teszünk (dombocska alakúra formázzuk, hogy szép piteformát kapjunk).
- A kisebb tésztadarabot is kinyújtjuk, majd bármilyen alakú szaggatóval (most virág alakút használtam) kiszaggatjuk, és a tésztadarabokkal befedjük a tölteléket. Figyeljünk arra, hogy a darabocskák kicsit fedjék egymást. Nem kell tökéletes fedés, mert a felesleges gőznek távoznia is kell valahol.
- A pite tetejét tejjel kenjük meg, majd szórjunk rá egy kis nádcukrot.
- 180 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje (kb. 35-40 perc).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 100
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 10092
- Feltöltés dátuma: 2012. október 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
goblarka
3 recept
Régóta szerettem volna váltani a hagyományos almás pitéről (amit nálunk almás bélesnek hívnak) erre a változatra, ahol darabos a gyümölcs. Számomra a fahéj illata az őszt, a szegfűszegé a telet és a karácsonyi hangulatot idézi. A tésztát készíthetjük finomlisztből is, a cukor lehet kristálycukor is, én az egészségesebb változatra szavazok, és szerintem finomabb is. Ez az adag 6-8 főnek is elegendő, de akkor csak egyszer kóstolhatják, és az garantáltan nem lesz elég...