Almás pite ahogy Batrix készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
3g sütőpor2 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
5g tej3 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
A töltelékhez
Összesen
892
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
20g tej11 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
A töltelékhez
Összesen
3568
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 28.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 114 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1199.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 307 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 505 mg
-
Nátrium 290 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 150.7 g
-
Cukor 58 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 437.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 235 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 217 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 167 micro
-
β-crypt 51 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 210 micro
Összesen
892
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.3 g
Zsír
-
Összesen 112.5 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 454 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4799.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 163 mg
-
Kálcium 1230 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 205 mg
-
Foszfor 2022 mg
-
Nátrium 1161 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 602.8 g
-
Cukor 233 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 1749.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 939 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 84 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 191 micro
-
Kolin: 283 mg
-
Retinol - A vitamin: 869 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 669 micro
-
β-crypt 203 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 841 micro
Összesen
3568
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 173.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 63.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
130
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A száraz hozzávalókat összekeverjük (liszt, sütőpor, cukor).
- A vajat elmorzsoljuk benne, majd összegyúrjuk a tojással és a tejföllel. Ha nem elég nyújtható a tészta, egy kis tejet adunk hozzá, vagy ha lágy, akkor lisztet.
- Cipót formálunk belőle, és félrerakjuk.
- Az almákat megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, levét kinyomkodjuk, majd a cukor és a fahéj hozzáadását követően lassú lángon megdinszteljük (addig főzzük kavargatva, míg a leve elpárolog).
- A tésztát lisztezett asztalon kettévágjuk.
- Az első felét 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd ráhelyezzük a piteformára (nekem 30 cm átmérőjű, akinek kisebb van, kevesebb tésztát csináljon, mert tuti marad).
- A széleit a sütőforma falához nyomkodjuk, a felesleges tésztát lecsippentjük. Végül villával megszurkáljuk.
- Fogjuk a megfőzött almatölteléket, ráöntjük a tésztára, és szépen egyenletesen elosztjuk.
- Ezután jön a másik adag tészta. Ezt szintén lisztezett asztalon kinyújtjuk, majd késsel sugarasan 3-6 csíkot vágunk a közepébe.
- Ezután ráhelyezzük a szétoszlatott almára, a széleit szintén lecsippentjük, a forma oldalához nyomkodjuk úgy, hogy összeragadjon az alsó tésztaréteggel, így biztosan nem fog kiszökni a töltelék. A felesleges hő távozása érdekében szintén megszurkáljuk villával.
- A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd szép levélformát metszünk belőle, ki mennyit szeretne.
- A tetejét tojással megkenjük, erre ragasztjuk rá a leveleket, majd ezeket is megkenjük, hogy szép aranybarnára süljön.
- 180 C-fokon ropogósra sütjük.
- Melegen tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7607
- Feltöltés dátuma: 2013. április 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ez gyermekkorom kedvenc süteménye, melyet anyukámtól tanultam, aki pedig nagymamámtól. :) Sok unalmas délutánomat tette szebbé ez a sütemény. Elkészítését tekintve egyszerű, ha pedig eltekintünk attól, hogy fehér lisztből készült, egészséges is, hiszen mi nem az, amiben alma van? :) A ropogós tészta kiválóan keresztezi az alma lédús, selymes állagát.