Almás béles ahogy a férjem szereti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
witch
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 2% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
a tésztához
-
33g finomliszt121 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
18g vaj131 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
17g tejföl33 kcal
a töltelékhez
a sütéshez
-
5g tojás6 kcal
Összesen
487
kcal
- 2% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 19.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 232.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.2 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 186.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 165 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 114 micro
Összesen
487
kcal
- 2% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 76.6 g
Zsír
-
Összesen 239.3 g
-
Telített zsírsav 137 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 951 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2788.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 199 mg
-
Kálcium 548 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 347 mg
-
Foszfor 1404 mg
-
Nátrium 261 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 890.2 g
-
Cukor 453 mg
-
Élelmi rost 73 mg
VÍZ
-
Összesen 2236.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1975 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 105 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 261 micro
-
Kolin: 515 mg
-
Retinol - A vitamin: 1873 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1005 micro
-
β-crypt 258 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1363 micro
Összesen
5853
kcal
- 2% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 75 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 60.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
157
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
a tésztához
- A lisztet elkeverjük a cukorral meg a sütőporral. Morzsoljuk el az apróra vágott vajjal.
- Üssük hozzá a tojást, adjunk hozzá 1,5 dl tejfölt, és gyúrjuk össze. Ha szükséges, adjuk hozzá a maradék tejfölt. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény a tészta.
- Fóliába csomagolva pihentessük hideg helyen néhány órát, de egész éjszaka is lehet.
a töltelékhez
- Az almákat mossuk meg. Karalábévájóval vágjuk ki a virág és a szár részt, pucoljuk meg, vágjuk félbe, és a magházát is vágjuk ki a karalábévájóval. Ez a sok munka a reszelésnél meghálálja magát, mert nem kell idegeskedni, hogy lesz-e mag vagy magház a töltelékben.
- Reszeljük le az almákat, hagyjuk kicsit állni, majd nyomkodjuk ki a levét. Keverjük össze a fahéjjal.
a sütéshez
- A fele tésztát nyújtsuk ki a tepsi méretére, és rakjuk bele, szórjuk meg a zabpehellyel.
- Nyújtsuk ki a tészta másik felét kicsit nagyobbra, mint a tepsi, mert sütés közben összemegy.
- Most kanalazzuk a zabpehely tetejére az almát, egyengessük el, hogy ne legyen hepehupás. Szórjuk meg a cukorral, fedjük be a már kinyújtott tésztával.
- Kenjük meg a jól felvert tojással, szurkáljuk meg villával a tetejét.
- Forró sütőbe rakva megsütjük. Ha a teteje még nem elég piros, grillező fokozattal pirítsuk inkább 1-2 percig, hogy omlós maradjon a tészta.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 33x23x6
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 99 alkalommal
- Receptkönyvben: 373
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 60
- Össznézettség: 90022
- Feltöltés dátuma: 2015. február 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
witch
735 recept
A legelső almás bélest Horváth Ilona receptje alapján készítettem, amire azt mondta a férjem, hogy jó, csak több alma kell bele, mert ő úgy szereti, hogy kevés tészta, sok töltelék. Aztán az évek során a tészta összezsugorodott, a töltelék pedig elfoglalta az egész tepsit. Az utóbbi két alkalomkor pedig nem volt itthon zsemlemorzsa, ezért zabpelyhet használtam, és szerintem észre sem venni benne. Ja, meg ez a rengeteg cukor is a férjem miatt van benne, mert szerinte, ha süteményt eszünk, akkor az legyen édes.