Aioli alaprecept salátákhoz és sült húsokhoz
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 43% Zsír
-
10g tojássárgája32 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
11g kukoricaolaj96 kcal
-
1g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 43% Zsír
-
40g tojássárgája129 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
43g kukoricaolaj383 kcal
-
4g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 43% Zsír
-
32.9g tojássárgája106 kcal
-
12.3g fokhagyma17 kcal
-
35g kukoricaolaj315 kcal
-
3.3g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16.5g citromlé4 kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 43% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 77.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 12.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 43% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 53.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 434 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 311.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 178 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 51.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 332 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 443 micro
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 43% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 43.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 357 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 256.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 42.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 125 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 72 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 274 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 364 micro
Hozzávalók
-
2 db tojássárgája
-
5 gerezd fokhagyma
-
0.5 dl kukoricaolaj
-
1 csipet só
-
1 késhegynyi bors
-
1 fél citromból nyert citromlé
Elkészítés
- A fokhagymát pépesre zúzzuk össze,majd keverjük össze a tojássárgákkal és a sóval, borssal.
- Ha a tojássárgába szórjuk a sót, szép sárga lesz az aioli.
- Lassan, cseppenként adjuk hozzá a kukoricacsíraolajat, miközben folyamatosan keverjük a szószt (lehetőleg habverővel).
- Majonézállagot kell kapjunk. Keverés közben, ha szükséges, adjunk hozzá langyos vizet is.
- Amikor összeállt, ízesítsük citromlével.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 80
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 20305
- Feltöltés dátuma: 2013. március 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Minden tiszteletem azoké, akik képesek salátán élni. Időnként engem is elkap a hév, hogy picit tegyek valamit az egészségemért. Ínyencként viszont nem elégszem meg a natúr salátával, muszáj valamilyen öntettel megbolondítanom az alapízeket. Szerencsére már nagyon sokféle kész öntet kapható, de szerintem az aioli mindezek között a legfinomabb. Azon kívül, hogy rettenetesen jól hangzik a neve, annyit érdemes róla tudni, hogy provanszál nyelven az ai fokhagymát, az oil pedig olajat jelent. Merthogy a marseille-i konyha remeke ez a húsokhoz, párolt zöldségekhez, salátákhoz nagyszerűen passzoló szósz, amit egyébként hagyományosan az ún. bouillabaise-hoz (halleves) is felszolgálnak. Készítésének éppen az a titka, mint a majonéznek (recept a blogomon): az olajat cseppenként adagoljuk hozzá, és közben folyamatosan habverővel keverjük a szószt.