Áfonyás bagel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szikszai Anna
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1 kcal
-
20g tej11 kcal
-
50g víz0 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
6g barna cukor23 kcal
-
1g fahéj1 kcal
-
2g só0 kcal
-
25g vörösáfonya12 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
11g tojás14 kcal
Összesen
434
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
7 kcal
-
100g tej56 kcal
-
250g víz0 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
30g barna cukor114 kcal
-
3g fahéj7 kcal
-
12g só0 kcal
-
125g vörösáfonya58 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
2170
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
0.6g friss élesztő1 kcal
-
9.2g tej5 kcal
-
22.9g víz0 kcal
-
45.8g finomliszt167 kcal
-
2.7g barna cukor10 kcal
-
0.3g fahéj1 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
11.4g vörösáfonya5 kcal
-
0.9g cukor4 kcal
-
5g tojás6 kcal
Összesen
199
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1221.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 961 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 92.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Összesen
434
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6109 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 186 mg
-
Kálcium 293 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 133 mg
-
Foszfor 676 mg
-
Nátrium 4803 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 444 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 460.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 209 micro
-
Kolin: 204 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 454 micro
Összesen
2170
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 559.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 440 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
199
kcal
Hozzávalók
-
7 g friss élesztő
-
500 g finomliszt
-
3 ek barna cukor
-
1 ek fahéj
-
2 teáskanál só
-
1 ek cukor
-
1 db tojás
Elkészítés
- Az aszalt áfonyátforró vízbe áztatjuk,egy fél órát állni hagyjuk, majdleszűrjük és félretesszük.
- Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk egy evőkanál barna cukrot és 8-10 perc alatt felfuttatjuk. Közben a lisztet, a maradék két evőkanál barna cukrot, a fahéjat és a sót egy nagy tálban összekeverjük. Ha az élesztős keverékünk elérte a megfelelő állapotot, akkor egy kanál, vagy akár a kezünk segítségéveladjuk hozzá a száraz alapanyagokhoz.
- Amint ez megvan, elkezdhetjük fokozatosan adagolni a vizet is.Érdemes figyelni a víz mennyiségére, mert lehet, hogy kevesebb is elég lesz. Amennyiben nagyon nedvesnek érezzük a tésztát, bátran adjunk még hozzá lisztet.
- Az így kapott tésztát helyezzük egy lisztezett felületre, nyújtsuk ki a kezünk segítségével, szórjuk meg az aszalt áfonyával és jól gyúrjuk össze. Addig dolgozzunk vele, mígsima és rugalmas tésztát nem kapunk. (Kb. 4-5 perc.)
- Helyezzük egy kilisztezett tálba, takarjuk le egy nedves konyharuhával, és egy meleg helyen hagyjuk pihenni egy jó 30 percig.
- Ezt követően tegyük vissza a lisztezett felületre, ismét a kezünk segítségével formáljunk egy hosszú kolbászt belőle, majd vágjuk 10 egyforma méretű karikára. Az ujjaink segítségével formázzuk, majd képezzünk lyukat a karikák közepén. Helyezzük zsírpapírra őket és hagyjuk állni 5 percig.
- Közben tegyünk fel forrni egy nagy fazék vizet, a sütőt pedig melegítsük elő 180 fokra.
- Ha a víz már forr, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot, csökkentsük a hőt és kezdjük el főzni a bageleket. Egyszerre csak 2-3 darabot tegyünk bele, edénytől függően, hogy kényelmesen elférjenek a víz tetején. A bagelek mindkét oldalát 1-1 percig főzzük, majd vegyük ki őket és helyezzük vissza a zsírpapíros felületre.
- A már megfőtt bageleket helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, verjük fel a tojást és kenjük át a tetejüket, majd mehetnek is az előre melegített sütőbe, 20-25 percre, míg szép fényes, aranybarnára nem sülnek.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 281
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 10542
- Feltöltés dátuma: 2013. október 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Szikszai Anna
35 recept
Évek óta készülök arra, hogy megsüssem az első saját bagelem. Mivel már nem is olyan nehéz itthon hozzájutni megfelelő minőségű bagelhez, úgy döntöttem, hogy nem egy alapreceptet készítek, hanem egy áfonyás változatot.