Afgán rizs bárányhússal
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
In.cuska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
125g bárányhús334 kcal
-
100g basmati rizs358 kcal
-
113g vöröshagyma41 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g mazsola16 kcal
-
128g sárgarépa47 kcal
-
250g víz0 kcal
-
21g napraforgó olaj47 kcal
Összesen
843
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
500g bárányhús1335 kcal
-
400g basmati rizs1432 kcal
-
450g vöröshagyma164 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
510g sárgarépa186 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
85g napraforgó olaj188 kcal
Összesen
3371
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
16.9g bárányhús45 kcal
-
13.5g basmati rizs48 kcal
-
15.2g vöröshagyma6 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g mazsola2 kcal
-
17.2g sárgarépa6 kcal
-
33.7g víz0 kcal
-
2.9g napraforgó olaj6 kcal
Összesen
113
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 30 g
Zsír
-
Összesen 33.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 760.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 370 mg
-
Nátrium 167 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.9 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 531.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 948 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 295 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3946 micro
-
β-karotin 9402 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 295 micro
Összesen
843
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 119.9 g
Zsír
-
Összesen 132.8 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3043.2 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 162 mg
-
Kálcium 360 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 315 mg
-
Foszfor 1479 mg
-
Nátrium 669 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 415.8 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 2124.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3790 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 58 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 63 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1179 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 15782 micro
-
β-karotin 37610 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5 micro
-
Lut-zea 1178 micro
Összesen
3371
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 102.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 532 micro
-
β-karotin 1268 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
113
kcal
Hozzávalók
-
5 közepes db vöröshagyma
-
6 db zöld kardamom
-
1 teáskanál köménymag
-
só ízlés szerint
-
1 marék mazsola
-
3 nagy db sárgarépa
-
1 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- A zsíros bárányhúst megmossuk, előkészítjük. Annyi darabra vágjuk, ahány személynek főzzük. A zsíros részeket rajta hagyjuk.
- 1 dl olajat megmelegítünk közepes lángon egy (nagyon) nagy lábosban, majd a húst megpirítjuk rajta. (Ebben a lábosban fog elkészülni az egész étel, így annak valóban nagynak kell lennie.)
- Amikor kellően megpirult a hús, hozzáadjuk a félkarikákra vágott hagymákat is. Lefedve, sokszor megkeverve fonnyasztjuk. A fonnyasztás alatt kétszer fél-fél pohár vizet öntünk hozzá (Vigyázat, spriccel!)
- Közben a rizst háromszor megmossuk, hogy a keményítőt eltávolítsuk róla, majd kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk. A mazsolát is háromszor megmossuk, majd annyi vízben, hogy éppen ellepje, állni hagyjuk.
- A nagy sárgarépákat 2-2 egyenlő részre vágjuk, majd apró csíkokra (julien/zsülien) vágjuk. Ebben a szakaszban 3 lehetőség van: megpirítjuk a répát és a mazsolát egy teáskanál cukorral VAGY megpirítjuk a répát és a mazsolát cukor nélkül VAGY nem pirítjuk meg őket. Mindhárom elkészítési móddal finom lesz a végeredmény.
- Ha a hagyma is elkészült, hozzáadunk ízlés szerint (kb. 2-3 teáskanál) sót, a köménymagot, a megrepesztett kardamomokat. (A kardamomot késsel picit megnyomva kinyílik. Ne szedjük szét, a magok maradjanak benne!)
- Lefedve kis lángon (kb. 2-es fokozaton), néha megkeverve 30-40 percig főzzük a saját levében.
- Amikor a hús széle már omlósabb, de belül még nincs kész, hozzáadjuk a mazsolát és a répát, 3-5 percig lefedve főzzük tovább.
- Hozzáadjuk a rizst is, NEM keverjük el. Hozzáadunk annyi vizet, hogy az kb. 1,5 cm-rel több legyen, mint a rizs. Kis lángon, fedő és kavarás nélkül a víz elfövéséig főzzük.
- Amikor elfőtt a víz, a legkisebb lángra/fokozatra kapcsolunk, és a következőképp lefedjük a lábost: A lábosra egy konyharuhát teszünk, arra pedig a fedőt. A fedő tetejére nehezéket rakunk. (Mi a többkilós rizses zsákot szoktuk.)
- 10 percig főzzük, majd kikapcsoljuk, és újabb 10 percig állni hagyjuk. A fedőt levéve nagyon óvatosan (nehogy összetörjön a rizs), a lábos alját nem érintve megkeverjük.
- Tálalásnál egy adag mazsolás, répás rizst rakunk a tányérra, arra jön a hús, majd arra megint a répás, mazsolás rizs. Jó étvágyat! :)
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 2378
- Feltöltés dátuma: 2019. március 08.
Ajánló
Ehhez friss salátát, uborkát, paprikát, mentaleveleket, retket szoktak tálalni. Illetve egy joghurtos-citromos-mentás uborkasalátát. (A receptjeim közt megtalálható.) Kézzel, vagy kanállal szokták enni. Ha kézzel, akkor lapos kenyérfélékkel eszik. (Naan, afgán, arab és török kenyerek) A legjobb ital mellé a hideg, házi Ayran. :) (Joghurt, víz, só, apróra vágott uborka, petrezselyem)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
In.cuska
12 recept
Afgán párom megosztotta velem saját családi receptjét. :) Az interneten megtalálható afgán rizsek, kabuli palaw-ok nagy részétől kissé eltérő, isteni finom vendégváró étel. :) Bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az! Egy gulyás elkészítéséhez hasonlítanám a nehézséget. :)