r
Nosalty Logó

Afgán rizs bárányhússal

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
In.cuska
Afgán rizs bárányhússal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 843 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3371 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 113 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    760.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    370 mg
  • Nátrium
    167 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    531.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    948 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    295 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3946 micro
  • β-karotin
    9402 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    295 micro
Összesen 843 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    119.9 g

Zsír

  • Összesen
    132.8 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3043.2 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    162 mg
  • Kálcium
    360 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    315 mg
  • Foszfor
    1479 mg
  • Nátrium
    669 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    415.8 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    2124.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3790 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    63 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1179 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    15782 micro
  • β-karotin
    37610 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5 micro
  • Lut-zea
    1178 micro
Összesen 3371 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    102.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    532 micro
  • β-karotin
    1268 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 113 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zsíros bárányhúst megmossuk, előkészítjük. Annyi darabra vágjuk, ahány személynek főzzük. A zsíros részeket rajta hagyjuk.
  2. 1 dl olajat megmelegítünk közepes lángon egy (nagyon) nagy lábosban, majd a húst megpirítjuk rajta. (Ebben a lábosban fog elkészülni az egész étel, így annak valóban nagynak kell lennie.)
  3. Amikor kellően megpirult a hús, hozzáadjuk a félkarikákra vágott hagymákat is. Lefedve, sokszor megkeverve fonnyasztjuk. A fonnyasztás alatt kétszer fél-fél pohár vizet öntünk hozzá (Vigyázat, spriccel!)
  4. Közben a rizst háromszor megmossuk, hogy a keményítőt eltávolítsuk róla, majd kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk. A mazsolát is háromszor megmossuk, majd annyi vízben, hogy éppen ellepje, állni hagyjuk.
  5. A nagy sárgarépákat 2-2 egyenlő részre vágjuk, majd apró csíkokra (julien/zsülien) vágjuk. Ebben a szakaszban 3 lehetőség van: megpirítjuk a répát és a mazsolát egy teáskanál cukorral VAGY megpirítjuk a répát és a mazsolát cukor nélkül VAGY nem pirítjuk meg őket. Mindhárom elkészítési móddal finom lesz a végeredmény.
  6. Ha a hagyma is elkészült, hozzáadunk ízlés szerint (kb. 2-3 teáskanál) sót, a köménymagot, a megrepesztett kardamomokat. (A kardamomot késsel picit megnyomva kinyílik. Ne szedjük szét, a magok maradjanak benne!)
  7. Lefedve kis lángon (kb. 2-es fokozaton), néha megkeverve 30-40 percig főzzük a saját levében.
  8. Amikor a hús széle már omlósabb, de belül még nincs kész, hozzáadjuk a mazsolát és a répát, 3-5 percig lefedve főzzük tovább.
  9. Hozzáadjuk a rizst is, NEM keverjük el. Hozzáadunk annyi vizet, hogy az kb. 1,5 cm-rel több legyen, mint a rizs. Kis lángon, fedő és kavarás nélkül a víz elfövéséig főzzük.
  10. Amikor elfőtt a víz, a legkisebb lángra/fokozatra kapcsolunk, és a következőképp lefedjük a lábost: A lábosra egy konyharuhát teszünk, arra pedig a fedőt. A fedő tetejére nehezéket rakunk. (Mi a többkilós rizses zsákot szoktuk.)
  11. 10 percig főzzük, majd kikapcsoljuk, és újabb 10 percig állni hagyjuk. A fedőt levéve nagyon óvatosan (nehogy összetörjön a rizs), a lábos alját nem érintve megkeverjük.
  12. Tálalásnál egy adag mazsolás, répás rizst rakunk a tányérra, arra jön a hús, majd arra megint a répás, mazsolás rizs. Jó étvágyat! :)
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 2378
  • Feltöltés dátuma: 2019. március 08.

Ajánló

Ehhez friss salátát, uborkát, paprikát, mentaleveleket, retket szoktak tálalni. Illetve egy joghurtos-citromos-mentás uborkasalátát. (A receptjeim közt megtalálható.) Kézzel, vagy kanállal szokták enni. Ha kézzel, akkor lapos kenyérfélékkel eszik. (Naan, afgán, arab és török kenyerek) A legjobb ital mellé a hideg, házi Ayran. :) (Joghurt, víz, só, apróra vágott uborka, petrezselyem)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Afgán rizs bárányhússal
In.cuska 12 recept

Afgán párom megosztotta velem saját családi receptjét. :) Az interneten megtalálható afgán rizsek, kabuli palaw-ok nagy részétől kissé eltérő, isteni finom vendégváró étel. :)  Bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az! Egy gulyás elkészítéséhez hasonlítanám a nehézséget. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...