Afgán padlizsán - Burani Bonjon
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
A padlizsánhoz
-
250g padlizsán59 kcal
-
35g olívaolaj309 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
A mentás joghurtszószhoz
Összesen
460
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
A padlizsánhoz
-
500g padlizsán119 kcal
-
70g olívaolaj619 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
A mentás joghurtszószhoz
Összesen
921
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
A padlizsánhoz
-
43.1g padlizsán10 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
34.5g paradicsom6 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.8g petrezselyem0 kcal
A mentás joghurtszószhoz
Összesen
79
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 37.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 443.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 181 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.6 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 488.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 122 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 119 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 202 micro
-
β-karotin 1162 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 583 micro
Összesen
460
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 75.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 886.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 276 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 362 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.3 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 977.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 244 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 84 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 239 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 195 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 404 micro
-
β-karotin 2325 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 1167 micro
Összesen
921
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 76.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 84.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 35 micro
-
β-karotin 200 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 886 micro
-
Lut-zea 101 micro
Összesen
79
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A padlizsánhoz
- Először elkészítjük a joghurtszószt: afelaprított fokhagymát, a sót és a mentát elkeverjük a joghurttal,és 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
- A sütőt 190 fokra kapcsoljuk. A padlizsánt 1 cm széles karikákra vágjuk, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymás mellé.
- A sót és a cayenne borsot elkeverjük az olívaolajjal, és bekenegetjük vele a padlizsánok tetejét (másik felüket nem kell).
- 10-15 percig sütjük úgy, hogy közben egyszer megfordítjuk őket időközben. Mindkét oldaluk legyen megpirulva kissé, és puhuljanak meg.
- Miközben sül a padlizsán, elkészítjük a paradicsomszószt: serpenyőben 2 ek-nyi olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, és ha megpuhult, rádobjuk a fokhagymát is. 1 perc múlva beleöntjük a darabolt paradicsomot, kurkumával, kevés borssal fűszerezzük, 10 percig főzzük.
- Ezután egy olajozott jénaiba rétegezünk: 1 réteg padlizsánkarika, 1 réteg paradicsomszósz, ezt ismételjük mégegyszer. A 190 fokos sütőben 10 percig hagyjuk, hogy a padlizsán és a szósz összeismerkedjenek egymással.
- Ha kicsit hűlt, atetejére joghurtos mentaszószt csurgatunk, és meghintjük apróra vágott petrezselyemmel/korianderrel. Adjunk hozzá pita kenyeret/kölest/rizst/kuszkuszt. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 372
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 21431
- Feltöltés dátuma: 2013. március 10.
Ajánló
Köretnek kurkumás rizs és köles keverékét adtam hozzá eddig, nagyon bejött.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Imádom a lilát, a kedvenc színem. Következésképp mindig szemeztem a padlizsánnal a zöldségesnél, de valahogy sohasem jött szembe az a recept, amiért leemeltem volna a polcról. Valahol tudtam, hogy aminek ilyen gyönyörű színe van, az rossz nem lehet, mégis mindig nélküle távoztam. Évek teltek el így, most már szánom-bánom. Aztán pár hete a kezembe vettem egy könyvet, és megakadt a szemem egy néven: Burani Bonjon. Annyira szép, nem? Olyan titokzatosan-egzotikusan hangzott, és ígéretes volt az ízvilág. Elhatároztam, belevágok! És azóta belehabarodtam a padlizsánba, legalábbis ebbe a formájába biztosan. Lehet, hogy aggódnom kéne, mert a férjem is… :P