r
Nosalty Logó

Afgán padlizsán - Burani Bonjon

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Afgán padlizsán - Burani Bonjon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Összesen 460 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Összesen 921 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Összesen 79 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    37.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    443.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    488.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    119 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    202 micro
  • β-karotin
    1162 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    583 micro
Összesen 460 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    75.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    886.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    276 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    362 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.3 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    977.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    244 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    84 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    239 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    195 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    404 micro
  • β-karotin
    2325 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    1167 micro
Összesen 921 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    76.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    35 micro
  • β-karotin
    200 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    886 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 79 kcal

Hozzávalók

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Elkészítés

A padlizsánhoz

  1. Először elkészítjük a joghurtszószt: afelaprított fokhagymát, a sót és a mentát elkeverjük a joghurttal,és 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
  2. A sütőt 190 fokra kapcsoljuk. A padlizsánt 1 cm széles karikákra vágjuk, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymás mellé.
  3. A sót és a cayenne borsot elkeverjük az olívaolajjal, és bekenegetjük vele a padlizsánok tetejét (másik felüket nem kell).
  4. 10-15 percig sütjük úgy, hogy közben egyszer megfordítjuk őket időközben. Mindkét oldaluk legyen megpirulva kissé, és puhuljanak meg.
  5. Miközben sül a padlizsán, elkészítjük a paradicsomszószt: serpenyőben 2 ek-nyi olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, és ha megpuhult, rádobjuk a fokhagymát is. 1 perc múlva beleöntjük a darabolt paradicsomot, kurkumával, kevés borssal fűszerezzük, 10 percig főzzük.
  6. Ezután egy olajozott jénaiba rétegezünk: 1 réteg padlizsánkarika, 1 réteg paradicsomszósz, ezt ismételjük mégegyszer. A 190 fokos sütőben 10 percig hagyjuk, hogy a padlizsán és a szósz összeismerkedjenek egymással.
  7. Ha kicsit hűlt, atetejére joghurtos mentaszószt csurgatunk, és meghintjük apróra vágott petrezselyemmel/korianderrel. Adjunk hozzá pita kenyeret/kölest/rizst/kuszkuszt. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 372
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 21410
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 10.

Ajánló

Köretnek kurkumás rizs és köles keverékét adtam hozzá eddig, nagyon bejött. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Imádom a lilát, a kedvenc színem. Következésképp mindig szemeztem a padlizsánnal a zöldségesnél, de valahogy sohasem jött szembe az a recept, amiért leemeltem volna a polcról. Valahol tudtam, hogy aminek ilyen gyönyörű színe van, az rossz nem lehet, mégis mindig nélküle távoztam. Évek teltek el így, most már szánom-bánom. Aztán pár hete a kezembe vettem egy könyvet, és megakadt a szemem egy néven: Burani Bonjon. Annyira szép, nem? Olyan titokzatosan-egzotikusan hangzott, és ígéretes volt az ízvilág. Elhatároztam, belevágok! És azóta belehabarodtam a padlizsánba, legalábbis ebbe a formájába biztosan. Lehet, hogy aggódnom kéne, mert a férjem is… :P

Hozzávalók

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...