HIRDETÉS

"A rizs főzése sokaknak egy mumus.
Én először kikészítem az arányokat magam köré. Egy tálkába kimérem a rizst, most legyen 3 bögre. Majd öntök forró vizet egy kancsóba, és most jön egy titok, NEM KELL dupla annyi víz. Én csak egy fél bögrével teszek többet, mint a rizs maga. Tehát 3 bögre rizs, akkor 3 és fél bögre forró víz.
A következő lépés, amit már biztosan tudtok, hogy meg kell pirítani olajon a rizst. Annyi olaj kell, ami finoman megfényesíti. Figyelni kell, kavargatni, nehogy nagyon megpiruljon. Pirulás közben ízesíthetjük is, bors, só (ebből lehet többet, mert a rizs felveszi), ételízesítő, én fokhagymakrémet is szoktam rárakni. Ha már megpirult, öntsük rá a már kimért forró vizet, és tekerjük fel maximumra a gázégőt. Fedőt rá. Hamar elkezd rotyogni, a forró víz miatt. Egyszer-kétszer bele szoktam kavarni villával, mert néha pár szem rizs letapad. Ha ki akarna futni, akkor kicsit vegyük lejjebb a gázt. Néha belekukkantunk, és ha már látjuk, hogy dagad a rizs (nem baj, ha még van rajta egy pici víz), megnézzük, bár még picit kemény, zárjuk el a gázt. A fedőt hagyjuk rajta, kb. 10 perc múlva megkavarjuk villával. Fedő vissza. Pár perc múlva megint megnézzük, és ha már puha, vegyük le róla a fedőt, hogy már ne párolódjon tovább. Villával átkavarjuk, és kész. Remélem Nektek is olyan jól fog sikerülni, mint Nekem!"

HIRDETÉS

6 hónappal később

He? Hát nekem még nem sikerült kavargatás nélkül odakapatnom a rizst. Kavargatással annál inkább.

5 hónappal később

Hát... én az egyszerűen főzés híve vagyok, rizs tekintetében pláne.
Bögrével kimérem a rizst, lemosom, olajon megpirítom, akkor jó, ha már összeállt és újra elkezdenek szétpotyogni a szemek.
Lehetőleg dupla aljú lábosba öntöm a pirított rizst, rá dupla annyi bögre víz mint a rizs volt. Maximum fokozat forrásig aztán nekem 4-es fokozat a 10-ből amíg kész. Nem keverem, nem nyúlok hozzá, nincs rajta fedő.
A fehér rizst (fél kilót főzök többnyire) 15-20 perc után a barna rizst (Nagykun) 1 óra után kiskanállal picit a lábos szélénél elhúzom hogy lássam a lábas alját. Ha van rajta víz még hagyom főni, ha nincs elzárom, leveszem a főzőlapról és lefedem.

Nos én sohasem szoktan a rizst megpirítani, nekem a pirított rizs nem jön be. Mindig köhögő rohamot kapok tőle annyira száraz. A vendéglátó helyeken is ilyet csinálak, sosem eszem ott rizs köretet. Nem rossz, de én specc nem szeretem. Aki emiatt nem szereti a rizst, annak ajánlom, hogy próbálja ki a lentebb leírtakat.
A rizst megmossuk, majd dupla annyi vizzel feltesszük főni, bele sok só izlés szerint. Mikor már fő, megkóstolom, ha már félig megfőtt pontosabban, ha már eltudom rágni és nem ropog a fogam alatt, de még kemény, akkor keverek rajta egyet és lezárom, fedő rá, 10-15 perc alatt pergős szemekké omlik. Egy csokor dinsztelt petrezselyemmel feldobhatjuk, de bele rakosgathatunk mindenféle zöld fűszert, kimondottan jót tesz neki.

Szia! Forró lobogó, vagy hideg vízbe teszed fel főni?
Köszönöm a választ.

Szia! Köszönöm kérdésed.
Nos csináltam már így is úgy is. A lényeg, hogy ha már félig megfőtt, akkor a saját gőzében párolódjon puhára. Én úgy tapasztaltam, hogy a különböző rizsfajtáknak más-más a vízfelszívó képessége, valamelyik csontra felszívja az összeset, valamelyik pedig nem. Ezért valamelyiknek 10 perc párolódás elég, de valmelyiknek 15-20 perc kell.

HIRDETÉS

2 évvel később

A vizes rizst, hogy pirítod meg? Odaragad mint a szar.
Minek öntögetni egyik edényből a másikba?
1 lábosba/fazékba bele a SZÁRAZ rizst + zsiradékot -> kicsit megpirít -> kis v. hagyma -> felönt dupla vízzel + só ->fedő -> láng takarék -> kb 10 -15 perc -> elzár -> friss petrezselyemzöld + villával átkavar -> fedő -> 10 perc--->tálal ---> megesz!

24 nappal később

Én évek óta csakis "panda" jázminrizst használok. Tök egyszerű vele bánni. 1 rész rizs másfél rész víz. Semmit nem csinálok a rizzsel, még meg sem mosom. Beleteszem a főzőedénybe, hozzá adom a vizet és a sót. Felteszem főni, néha ránézek, és leveszem a gázt alatta ha nagyon erősen emelgeti a fedőt, sőt néha fel is emelem amikor ki akar futni. Amikor úgy látom, hogy már nincs víz a rizs között, és nem látok kis vízbuborékokat a szemek között lezárom. Hagyom lefedve, és kész. Sosem ragad össze, ha kicsit kevesebb a víz, akkor pergősebb, ha kicsit kevesebb akkor kicsit ragacsosabb, de isteni finom így is. Semmi előre pirítás zsiradékon stb. Nálam ez vált be.

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

HIRDETÉS