HIRDETÉS

Én éppenhogy összekeverem, mert egyszer sokáig kavargattam és nyögvenyelős lett.

Én az "összekeverem, de nem viszem túlzásba" pártján állok. Látványos csomókat azért nem hagyok benne. Viszont azt tapasztaltam, hogy a szakácskönyvek ajánlásával szemben nem kezdem meg azonnal a főzést, hanem hagyom állni úgy 15 percig a tésztát. Ha rögtön főzöm, iszonyú lágy lesz, nem lehet jóízűen harapni. Ha kicsit áll, keményedik ugyan, de épp ekkor lesz megfelelő az állaga. (20 deka lisztre 1 tojást számolok és teszek bele kevés zsírt és némi tejet is - 40 dkg liszthez kb. 1 decit -, meg természetesen vizet és sót.)

1 hónappal később

25 dkg liszt, 2 tojás, só, pici víz... felteszem a vizet a tűzhelyre, kikeverem a tésztát és addig áll amíg forrni nem kezd a víz. Ez a recept nekem még mindig jó lett így, pedig a víz ahogy sikerül alapon megy bele.

Épp hogy összekeverem,nem szabad állni hagyni,mert akkor nyúlós lesz, Én így tanultam az Anyukámtól.

6 hónappal később

A kezdet kezdetekor 45 évvel ezelőtt,fiatal háziasszony koromban,még deszkáról szaggattam a nokedlit.Ma már van egy ilyen huzogatós,kis luku szaggatóm.A tészta összeállítása nálam : kb.30 dkg finomliszt, kb 10 dkg rétesliszt,2 tojás.Viz egy kevés ,az állagából látod mennyi kell,hogy jó alaposan összekeverd. Én egy kicsit a fakanállal még fel is verem,és hagyom llni,míg a víz felforr.Egy kicsit keményebb tésztt kapunk,hogy ne follyon ki a lyukakon.
A lisztek ma már mások,mint volt ezelőtt,akár 20 éve is.Ezért alakítottam így.

HIRDETÉS

1 hónappal később

3 marék liszt, másfél marék búzadara, 1 tojás, só, kis víz, pikk-pakk összekeverni, aztán már mehet is a forró, kissé megolajozott vízbe. Konkrétan elronthatatlan. Nálunk ez vált be.

1 hónappal később

Az anyósom épp hogy összekeverte, langyos vizet használva, aztán már lehetett is főzni - elég lágy lett - apróra szaggatva, csak úgy folyt bele a vízbe, ők így szerették.
Az én szüleim gyakorlatilag dagasztották, jó hosszasan, a nokedli viszonylag kemény állagú lett, erős kéz kellett a szaggatáshoz, elég nagy nokedlik lettek - mi meg így szerettük :smile:
Ahány ház, annyi szokás.

8 nappal később

Sziasztok! Nokedli szaggatában kezdő, fogyasztásában azonban nagy a gyakorlatom 😊 Kedvesemtől és Nagyijától tanultam, ő mindig "irányzomra" csinált mindent, s működött. Látszik minden étel állagából, hogy mi kell még hozzá, nekem ez az út még messze van, de jók az alapok. Működik egy tojással és többel is. Sok tojástól keményedik. Mindig úgy mutatták, vagy hagyták hogy keverjem, amikor elkezd "klaffogni" akkor a jó. Sűrű tésztánál ahogy a levegő alákerül, akkor jön ez a hang. Jóétva

17 nappal később

Így is lehet, úgyis lehet.. de ha nagyon kikevered, magaddal szúrsz ki mert sokkal nehezebb kiszaggatni. :smile: A jó nokedlit épp csak összekevered, és már szaggatod is. Minél többet babusgatod, annál nehezebb dolgod lesz vele .

27 nappal később

hát most már kb 100 év tapasztalata/dédi,nagyi,anyu,+én/Jól összekeverni a cuccot,amig felforr a sós viz,addig áll.azután kiszaggatás

HIRDETÉS

1 évvel később

Nem szabad kidolgozni, mert akkor elkezd dolgozni benne a glutén, amitől kemény és rágós lesz, ami max horgászni jó.
Csak összekevered és szaggatod is.

9 nappal később

Sziasztok! Én attól függ milyen nokedlit keverek, hogy mihez kell, mert pld-ul a tojásos nokedlihoz fele réteslisztet és fele finomlisztet használok, 2 egész tojás, só, és kb. 1 evőkanálnyi olaj, és persze víz, de azt mindig hideget használok. Jól összekeverem, hagyom állni kb. fél-egy órát, utána szaggatom, így jó kemény nokedlikat kapok és nem lesz csuszpajzos amikor ráöntöm, és rásütöm a tojásokat. Ha viszont pörkölthöz csinálom, vagy valamilyen zöldfélével -szoktam petrezselymes, vagy medvehagymás, snidlinges, és ami eszembe jut- csinálom, akkor csak finomliszttel, mert a zöldféle úgy is keményít rajta.

25 nappal később

Nem kötekedni akarok, de az miért jó, ha "jó kemény" a nokedli? Csak rágja az ember mint valami gumit.
"Csuszpajzos" akkor lesz,ha:
- kevés a tojás
- sok a víz (túl híg a tészta)
- túlfőzted
Vagy ezek kombinációi.

Nem lesz ez annyira kemény, viszont finom lesz az állaga. Egyébként ahány ház annyi szokás!

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

HIRDETÉS