
Koszider
- Csatlakozott
- '15 Dec 31
- Utolsó válasz
- '20 Jul 26
- Aktív
- '20 Oct 28
- Megbízhatósági szint
- alaptag felhasználó
Megnéztem, hogy mit lehet tenni. Először is, ha egy csoportot töröltél, az bizony törölve van, de még nincs veszve a világ! Kattints rá a saját profilod felső sorában (jobb oldalt, a Nosalty felirat szürke mezőjében van) lévő ikonok közül a kis könyv alakúra - ez megnyitja a saját recepttáradat, vag…

Igen, én is ezt írtam.
Nemrég hallottam ezt a tippet, azóta csak így csinálom, nagyszerűen bevált! A tepsit úgy tudjuk a legkönnyebben sütőpapírral kibélelni, hogy előbb méretre vágjuk a papírt, majd egy csomóba összegyűrjük és a csap alatt könnyedén bevizezzük. A kezünk között kinyomjuk belőle a vizet - óvatosan, mert il…

A burgundi marha már eleve nem jó, mivel vörösbor kell hozzá, és a muszlimoknak az is tilos. Szerintem felejtsd el ezt a receptet! Csinálj sima marhapörköltet, de vigyázz, olajjal! Készíts hozzá tarhonyát, az eléggé magyaros (bár a keletieknek nem annyira meglepő, mert a kuszkusz nagyon hasonló ízű)…
Az biztos, hogy tönkre nem megy a máktól, inkább az a kérdés, hogy meg tudja-e darálni az apró szemű cuccot. Nekem is van hasonló masinám, de az biztosan nem jó erre (egy olcsó kis vacak egyébként), mert az egy pörgetés után csak felkeni a darálmányt az edény falára és többé nem tudja aprítani. Ha l…
A piteformát - akár üvegből van, akár kerámia - ugyanúgy kell használni, mint a többi jénai (hőálló) üvegedényt: ha forró, ne öntsünk bele hideg folyadékot vagy bármilyen hideg "alkatrészt", ne tegyük hideg felületre (lehetőleg csak deszkára), forrón ne dugjuk hideg vízbe. Ha előmelegített sütőbe ke…
Szerintem nem kell ezt a kérdést ennyire túllihegni. Én rendszeres befőző vagyok, bár nincs kertem, nyaranta (telente! mert narancslekvárt is főzök) befőzök vagy 50-70 üveg ezt-azt, de még sosem romlott meg semmi. (Ami megromlott a múlt évben, azt egy szomszédomtól kaptam, na, az meg is buggyant.) M…
Én azért ennyire nem rettegnék a leveskockáktól. Egy okos barátom azt javasolta, hogy nézd meg az összetételt, ha olyan szót látsz benne, amit első ránézésre nem tudsz kiolvasni, ne vedd meg és kész. (Még a kenyérben is hihetetlen dolgok tudnak lenni, ha a céduláját megnézed.) Alaplé helyett jó mego…
Gumikesztyű! Az a vastagabb, rücskös fajta, amit a háztartási boltban lehet kapni a mosogatáshoz. Felhúzod és szárazon végigsimogatod vele a kárpitot - hihetetlen, hogy mennyi macskaszőrt összeszed! (Egészen rövid, sprőd kutyaszőrre - pl. vizsla - nem biztos, hogy hatásos.) Nekem két lakás-macskám v…
Gundel szakácskönyvében olvastam, hogy hogyan készíti a Budapest-bélszín pörköltalapját. Végigjátssza ugyanezt a menetet, amit többször is leírtunk (apró hagyma zsírban dinsztel, sóz, felönt, visszasüt, megpaprikáz) majd ezt az egész miskulanciát szitán áttöri. (A Budapest-bélszín esetén ebbe fog ke…
Ó, nagyon szívesen! Ha valamilyen fűszer mégse férne bele ebbe a kis üvegbe (fahéjrúd, babér, szárított csili, ilyesmire gondolok), az már nem olyan sok, azoknak lehet venni valamilyen egységes fűszertartó üveget. Régebben a Koch torma szuper kupakos, szögletes üvegben volt, én azokat tettem el - sa…
Éles kés. NAGYON éles kés. Az a megoldás.
Igen, spéci üvegzáró, ez a tuti megoldás! (A gugli képkereső segítségével meg lehet nézni, hogy milyen.) 24 órát biztonsággal zár. De az se baj, ha elszállnak a buborékok, a pezsgő még ekkor is jól felhasználható főzéshez - pezsgős káposzta például -, vagy bármihez, amibe bor szükséges.

Én az "összekeverem, de nem viszem túlzásba" pártján állok. Látványos csomókat azért nem hagyok benne. Viszont azt tapasztaltam, hogy a szakácskönyvek ajánlásával szemben nem kezdem meg azonnal a főzést, hanem hagyom állni úgy 15 percig a tésztát. Ha rögtön főzöm, iszonyú lágy lesz, nem lehet jóízűe…
Ebbe a piros-sárga héj körüli meccsbe nem szólnék bele, mert fogalmam sincs, milyen fajtájú az a krumpli, amit a boltba veszek, ugyanis nincs ráírva. Mivel nem vagyok termelő, a puszta alakja alapján meg nem ismerem fel, pláne nem zacskóban. A sárgát sütni szoktam, a piros bármire jó, kb. ennyit tud…
Kedves Margit! Elektronikai boltban lehet kapni olyan aeroszolos tisztító folyadékot, amit a monitorhoz (akár tévéhez is) ajánlanak - nem olcsó, de sokáig elég. Ez jó a klaviatúrához is, mert erősen szeszes és gyorsan elpárolog. Én előbb megfordítom a klaviatúrát és kicsit odaveregetem a sarkát az a…
Kedves Amaerilde! Azt hiszem, sokfelé kapható, vettem már a Sparban, Coopban, de talán a CBA-ban is láttam. Lidl-ben, Aldiban viszont biztosan nincs. Más üzletről nem tudok nyilatkozni, nincs a látókörömben. Ugyanott kell keresni, ahol a konzervdobozos paradicsompürék, sűrítmények, passzírozott para…
Jól értem, hogy olyan receptről van szó, amit beküldtél a "recept beküldése" menüponttal? Mert azt nem lehet törölni (vagyis a Nosaltyról eltávolítani), erre figyelmeztetnek is a beküldés legvégén és elfogadod, amikor beikszeled a felhasználási feltételeket. Ha a "receptkönyvem" menüpontból akarsz …
Én már jó ideje üveges sűrített paradicsomot használok, apró kis üveg, Dawtona márka, 80 gramm, úgy 80-100 Ft. Jó a benne lévő paradicsom is, de most az üvegen van a hangsúly, pont jó fűszeresnek, bármilyen zacskós fűszer áttölthető bele, kivéve a babérlevél, mert az sokkal nagyobb méretű. Én kis po…
Nagyanyáinknak nem volt fém üvegtetőjük, ezért celofánt használtak. A celofán+tető csak fölösleges túlbiztosítás és nem is hatásos! Ha a forró üvegre rácsavarjuk a fémtetőt, fejre állítjuk 3-4 percre, majd vissza a talpára, a fedő úgy rászívódik az üvegre, mint a bolti konzerveknél! Felbontáskor úgy…
Állítólag a só az élesztő halála, soha ne érintkezzen közvetlenül sóval. (Nem tudom, igaz-e, még sose mertem kipróbálni.) Ha nem friss az élesztő, nem fut fel. Akkor nem marad más, kiöntjük és kezdjük elölről. (A friss viszont tuti felfut: langyos tej, kanálka cukor.) De a környezetnek is langyosnak…
Én azzal spórolok, hogy mindig több (leginkább dupla adag) tésztát-rizst főzök ki egy füst alatt. A hűtőben simán eláll 2-3 napig, mikróban gond nélkül melegíthető és vagy a maradéknak lesz újból a körete, vagy más ételnek az alkotóeleme. (Pl. egyszer pörkölt csőtésztával, másnap olasz mártás - vagy…
Még annyit, hogy az üvegesre dinsztelés és a pirítás végképp nem ugyanolyan ízt és állagot eredményezi. Ha dinsztelünk, akkor nem pirítunk (nem barnítjuk meg a hagymát), hanem azt akarjuk, hogy a szétfövő hagyma besűrítse a szaftot. Ekkor is "beletesszük" a hagymaízt, de nincs édeskés, karamelles ha…
Köszönöm, ez kiváló tipp! Már használtam tortazselét tortabevonásra - de miért is ne lenne jó a krém összefogására? Koszider
Kedves Juliusz, köszönöm, hogy ennyire a szíveden viseled a problémámat, kiváló ötleteket adtál! Koszider
Ekkor még csak a feladat felénél tartasz! Ha azt akarod, hogy a pörkölted szaftja igazán sűrű és homogén legyen, dinszteld üvegesre a hagymát, sózd meg, öntsd fel egy kevés vízzel - egy hagyma esetén kb. fél decivel - fedd le és párold addig, míg teljesen szét nem fő, zsírjára nem sül. Az első pirít…
Püff neki - mozsárban! Tuti nem ugrik el. (De zajos, rendesen. Ne szombat délután csináld, mert letegeznek a szomszédok.)
Házias, megbízható, nem puccos, jó áron: Pipacs - Jászberény Gyöngyhalász - Mezőtúr Lilaakác - Abádszalók (csodás kerthelyiség!) Róza - Szolnok Kassai Söröző - Szolnok (csodás kerthelyiség!) Mészáros - Abony (gyakran teltházas!) és ne hagyd ki, ha IGAZÁN jót akarsz: Talmácsi Cukrászda - Kunszentmá…
Igen, azt hiszem az én városomban nagyon korlátozottak a lehetőségek, de majd rászívódok a netre. (Itt még egy becsületes Herbária sincs, nemhogy szakbolt.) De köszönöm a tippet! Koszider
Köszönöm a "megfigyeléseket", ki fogom próbálni! Koszider
Ó, köszönöm, ez jó ötlet! Ha már próbáltad, megkérdezem: nem lett idegen íze a magoktól? Teljesen krémes a végeredmény, vagy marad a magokban valami keményebb, magszerű is?
Joghurtos-gyümölcsös, zselatinos édességet már gyakran készítettem, most is ez volt a tervem. Aztán rádöbbentem, hogy az egyik vendégem vega (nem vegán, csak simán nem eszik húst), aki elé nem tehetek zselatinos krémet. Mivel helyettesítsem, ami nem állati eredetű, és az íze (illata) passzol a joghu…
Közvetlenül a recept fotója felett találsz egy ikon-sort, amelyekkel a különböző megosztásokat intézheted (Facebook, Pinterest, Twitter). Ennek a sornak a jobb szélén van egy kis nyomtató-ikon, ha arra kattintasz, megnyílik egy nyomtatási oldal, amelyen a "Cél" parancsnál megadhatod, hogy mit akarsz…
Nem egyszerű kérdés, mert a "nemragadás" ellene dolgozik annak a fontos célnak, hogy a mártás viszont ráragadjon a tésztára. Talán okosabb, ha ezt a problémát elengedjük, és beletörődünk, hogy kihűlve a tészta menthetetlenül összeragad. De újra szét lehet választani, ha egy kis vízzel meghintve mikr…
Én eddig se bíztam abban a műanyag szalagban! Azt szoktam csinálni, hogy magából a zacskóból vágok le egy keskeny csíkot és azzal kötöm össze.
Nem a kenyeret, hanem a rejtett szénhidrátokat és zsírokat kell nagy ívben elkerülni. Pokoli mennyiségű szénhidrát bír lenni a felvágottakban, tésztákban, sajtokban, tejtermékekben, de egyes gyümölcsökben-zöldségekben is! (Meg a 100%-os gyümölcslevekben.) Bodon Judit már leírta, hogy körültekintően…
Pedig nekem tökéletesen működött kb. 2 dl nagykunsági rizs és fél liter víz esetében. A mikró teljesítményét nem tudom, de a maximumra állítottam. Ami még számíthat: nyitott edényt használtam, de magát az edényt leborítottam egy olyan burával, amit ételmelegítéshez használok, hogy ne fröcsögje tele …
A levesben lévő tészta tudja a leggyorsabban megsavanyítani a levest. Az érzékeny húslevest mindig le kell szűrni, a csupasz lé magában viszont jól bírja a hűtést. Ha nem lehet a levest a tésztától szétválasztani (pl. a nokedlitől), akkor érdemes (főként nyári melegben) meggyorsítani a lehűtést azza…
Lehet, hogy ennek valami egészen pontos tudományos magyarázata van, de én a másfelől közelíteném meg ezt a kérdést: mert szerintem nem gusztusos az a szotty, amiben a konzerv bab úszkál. (De én a mirelitet is megmosom, úgyhogy ne hallgassatok rám. )

Kedves Solt1978! Azzal kezdeném, hogy a chili az összefoglaló neve ennek a baromi erős, apró paprikafajtának, amiből a jalapeno az egyik típus, amit általában zölden szednek le és így is forgalmaznak. A jalapeno a magyar (nem túl) csípőstől kezdődően olyan erős is lehet, hogy kiugrik tőle a szemed. …
Kedves inf3rno, mi az a szilikonos habzásgátló? Rákukkantottam a gugliba, de ott csak mosószer habzásgátlót találtam amit azért nem tennék a húslevesbe. Koszider
A leveseknél azért van rá szükség, mert a húsokból (elsősorban a csontból, de a bőrből, valamint a húsban maradt némi vérből is) ronda, kemény, szürke hab képződik a leves első felforrása alatt. Ez később valóban eloszlik, de zavaros lesz tőle a lé, ami főként a húsleves esetén nem szerencsés. A rán…
Kedves tipp-adók! Néhány napig nem voltam net-közelben, de nagyon köszönöm az azalatt érkezett javaslatokat! Üdvözlettel: Koszider
Mivel a mák nagy kedvenc, ez a recept belevág az ízlésembe, ki fogom próbálni! Köszönöm!
Príma! Köszönöm! Ez tényleg jó egyszerű.
A végén leönteni! Ez egy kiváló tanács, ki fogom próbálni! Köszönöm a receptet! Koszider
Ó, nagyon köszönöm! Igen, ilyesmi lehetett, mert nagyon egyszerű, de mégis finom volt. Üdvözöl: Koszider
Nem akarlak megbántani, de ezt edd meg te. (Bocsi, én is viccelek!)
Nem biztos, hogy belemásznék egy ilyen jogi procedúrába, mert a végén én lennék a kiállhatatlan, akadékos szomszéd. (Ami mindegy, ha úgy akarok élni, hogy magamra csukom az ajtót és annyi. De ha legközelebb sót kérnél kölcsön, ne csodálkozz, ha az orrodra csapják az ajtót.) Egy társasház lényege, h…
Kedves Margó! Köszönöm a finom ötletet, imádom a juhtúrót, úgyhogy érdemes kipróbálni. De abban a bizonyos krumplis rétesben nem volt juhtúró. De köszönöm! Koszider
Egy pécsi ismerősömnél kóstoltam egy csodás, sós, krumplis töltelékű rétest. Úgy emlékszem, helyi specialitás volt, mifelénk ilyet nem készítenek. Rendes réteslapból volt, a technika megvan, de vajon mi lehetett a töltelékben? Fehér, krumplipüré színű volt a töltelék, de ha csak úgy feltekerem a kru…
Kedves Terranova56, azért nem volt ez annyira nagy teljesítmény. Mivel a címlapon van a fotó, gyorsan át lehetett pörgetni a számokat, 20 évvel ezelőtt meg nem sok gasztromagazin létezett, kicsi a merítés. Ha valamelyik Magyar Konyhában, nem a címlapon lett volna - no, az már kihívás!
Kedves Lousha, megvan!! Nem Fakanál, hanem Mester Kukta, 1993/3. szám. Ha küldesz egy e-mail címet a koszider@gmail.com-ra, beszkennelem és elküldöm. Üdvözöl: Koszider
Vááá, de gyönyörű! Ez tényleg tökéletes, annyira jól néz ki. Lécci, küldjél fénypostával, mert én is imádom! Örülök, hogy segíthettem! (Ha van valami, csak írj ide, ha tudok, segítek.) Üdv: Koszider
Azért én előbb megkérdezném öreganyámat, hallott-e öt literes lábasról, mielőtt ilyen kategorikus kijelentéseket tennék.
Igen, ez szépen megpucolt zúza! Mos-vág-főz, semmi más dolgod nincs vele! (Nem látok rajta semmi maradék sárga hártyát, szépen meg van tisztítva.) Jó étvágyat!
Nagyon szívesen! Épp mostanában tettem fel a pulykazúza-pörkölt receptjét, ezt is használhatod, finom lett: http://www.nosalty.hu/recept/pulykazuzaporkolt-tarhonyaval Koszider
Szerintem még ennél is érdekesebb kérdés, hogy a gyereket mivel fogod etetni? Kezdettől vegaként - ezt hogy oldod meg? (Tudom, erre mondják, hogy Indiában több millióan élnek vegetáriánusként, születésüktől fogva - láttam már képeket indiai gyerekekről, nem biztos, hogy azt akarnám, hogy az enyém ol…
Gondolom, a bolti zúzáról beszélünk, mert 1 csirke 1 zúzájával olyan sokat nem lehet kezdeni. A bolti zúza már elő van készítve, meg van pucolva (jórészt). Maga a zúza egy "tasak", amit baromi erős izomrostok alkotnak. Ha ezt a tasakot felhasítjuk, belül mindenféle magmaradvány van, amit a csirke es…
A buklé jellegzetessége, hogy egyenetlen vastagságú szálból szövik, ettől kis göbök, kiálló hurkocskák vannak a szövet felszínen - felülete sosem sima. Na, ez a buklé.