Vajhal
Leírás
A hazánkban vajhal néven (Lepidocyboum flavorbrunneum) ismert hal egy mélytengeri halfajta (nem az angolszász területeken butterfish-ként ismert fajtával, hanem az escolar-ral azonos). Húsa homogén, fehér, lágy. Figyelemre érdemes tulajdonsága, hogy normál mennyiségben (~15 dkg/étkezés/fő) fogyasztva magas zsírtartalmú hasmenést okozhat. Ennek oka a hal húsában található, magas olajtartalmú, gempylotoxin nevű anyag, amelyet az emberi szervezet nem tud megemészteni, így az a szervezetünkből emésztetlenül távozik. Fotó: flickr/Soo Chinghttp://www.flickr.com/photos/55215508@N00/2017370873
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
A friss halat egy napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, ha a vásárlás napján, frissen lefagyasztjuk, akkor 3 hónapon belül használjuk fel.
100g Vajhal
fehérjetartalom
17.28 g
zsírtartalom
65007.35 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
74.13 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
240 mg
Nátrium
89 mg
Magnézium
25 mg
Kalcium
22 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.3 g
Niacin - B3 vitamin
4.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.75 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.15 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
17.28 g
Zsír
telített zsírsav
3.38 g
egyszeresen telített zsírsav
3.38 g
többszörösen telített zsírsav
0.59 g
koleszterin
65 g
ásványi anyagok
Kalcium
22 mg
Vas
0.5 mg
Magnézium
25 mg
Foszfor
240 mg
Nátrium
89 mg
Cink
0.77 mg
Réz
0.054 mg
Mangán
0.015 mg
Szelén
36.5 µg
szénhidrát
víz
74.13 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.12 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.15 mg
Niacin - B3 vitamin
4.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.75 mg
Folát
15 µg
Retinol
30 µg
B12 vitamin
1.9 µg
A vitamin
30 µg
B6 vitamin
0.3 g