Tápióka

A tápióka a manióka (más néven kasszáva) gyökerének feldolgozott formája. A manióka a kutyatejfélék családjába tartozik, Amerika trópusi tájain őshonos növény, íztelen és szagtalan, de fehérjében és keményítőben rendkívül gazdag.
A tápiókát világszerte termesztik a trópusi vidékeken, elsősorban gyökeréért, amelyből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italokat is készítenek. A maniókát elsőként valószínűleg a maják termesztették, és nemcsak a gyökere, hanem a levele is ehető. Sokszor spenótpótlóként használják, és levele jóval több fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a növény gyökere.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A tápióka az élelmiszerellátás szempontjából elmaradottabb országokban az egyik legfontosabb, legsűrűbben használt, hétköznapi alapélelmiszer. A tápióka maniókagyökérből kivont, szárított keményítőlisztből készül, és a leggyakrabban pudingot főznek belőle, de leveseket, mártásokat, szószokat is sűríthetünk vele. Zselatinizált, nagyjából 2mm átmérőjű granulátum. Fontos, hogy a tápióka glutén- és laktózmentes, emiatt a gluténmentes étkezés egyik népszerű alapanyaga világszerte: finom kenyerek és egészséges pudingok, desszertek készíthetők belőle, utóbbiak főleg gyöngy formátumából. Más kiszerelésben is gyakori, tápiókalisztet adnak például sok gluténmentes tésztához és lisztkeverékhez is.
A növényt az afrikai kontinens „burgonyájának” tekintik gazdag keményítős összetétele, kalóriatartalma és sokrétű felhasználása miatt. A trópusokon a manióka annyira kiemelt alapanyag, hogy a rizs és a kukorica után a harmadik helyen áll az élelmiszer- és kalóriabevitel forrásaként.
A tápióka zsírtartalma alacsony, szénhidráttartalma pedig magas, ezért a tápióka nem alkalmas cukorbetegek számára - hirtelen megemelheti a vércukorszintet, ezért az elfogyasztott mennyiségre figyelni kell!
Egy fél csésze száraz tápiókagyöngyben 272 kalória van. Kiemelkedően sok benne továbbá a vas, a nátrium viszont kevés, emiatt szintén egészségesnek számít.
Manapság már sokféle eltérő formátumban megvásárolhatjuk a tápiókát, például szirup vagy por állagban, tápiókagyöngyként, granulátumként, de tápiókalisztet és tápiókakeményítőt is találhatunk a boltok polcain. Főleg ázsiai boltokban és egészségboltokban keressük.
A tápióka rengeteg folyadékot felvesz, így egy adag tápiókapuding elkészítéséhez csak nagyon kevésre van szükségünk belőle. Ha mértékletesek vagyunk, akár minden nap fogyaszthatjuk, édes vagy sós receptekben egyaránt.
A tápiókagyöngyöt használhatjuk pudingokban, melyeknek ragacsos, édes textúrát adva összefogja az összes többi hozzávalót.
A tápióka kiválóan alkalmas gluténmentes kenyér, pizzatészta és péksütemények készítésére, lisztjét gyakran más lisztekkel kombinálják. Használják levesek, szószok, főzelékek, mártások sűrítésére is, a többi sűrítőtől (például különböző alternatív lisztektől) eltérően a tápiókaliszt előnye az, hogy semleges ízű. Javíthatja a burgerek, fasírtok és tészták textúráját is, mivel nedvességet szív fel, és segít, ha túl puha állagot kaptunk.
Nálunk főleg desszertekben használatos: lehet belőle például mutatós, télies, kardamomos-fahéjas-szegfűszeges bubble tea, vagy trendi matcha bubble tea, mangós tápiókapuding, esetleg málnás tápiókapuding, sőt, erdei gyümölcsös és cukormentes, mandarinos puding is!
Még több tápiókás receptért görgess lejjebb!
Bármikor, főleg liszt vagy gyöngy formájában, de ázsiai boltokban megannyi kiszerelésben kereshetjük.
Száraz, hűvös helyen.
fehérjetartalom
0.19 g
zsírtartalom
0.013 g
szénhidráttartalom
88.69 g
víztartalom
10.99 g
Kalcium
20 mg
Foszfor
7 mg
Vas
1.58 mg
Magnézium
1 mg
B6 vitamin
0.008 g
Kolin
1.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.135 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.004 mg
fehérje
0.19 g
Zsír
telített zsírsav
0.005 g
egyszeresen telített zsírsav
0.005 g
többszörösen telített zsírsav
0.003 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
1.58 mg
Magnézium
1 mg
Foszfor
7 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.12 mg
Réz
0.02 mg
Mangán
0.11 mg
Szelén
0.8 µg
szénhidrát
rost
0.9 g
cukor
3.35 g
víz
10.99 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.004 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.135 mg
Folát
4 µg
Kolin
1.2 mg
B6 vitamin
0.008 g
Lássuk, hogyan élnek és étkeznek a francia nők, akik valahogy sosem híznak meg. Vajon mi a magyarázat?
NosaltyKülönleges, tavaszias fogásokat készítünk húsvét előtt, természetesen húsmentesen, hiszen nagypéntek van.
NosaltyHúsvétkor minden a sonka körül forog, akár napokig is képesek vagyunk enni egy-egy nagyobb darab füstölt húst. Ahhoz azonban, hogy ez biztonságosan menjen végbe, vessünk egy pillantást a húsvéti sonka tárolási módszereire.
Lakos BenedekMindenki ujjongással fogadta, hogy visszatér a retro Traubisoda, azonban pár nap alatt eltűnt a boltok polcairól. Most kiderült, mi áll a dolog hátterében.
Tündérinek tűnik, hasonlít a kamillára és a százszorszépre, pici virágaival vonzza a méheket, darazsakat, de ha csoportosan nő, rendkívül invazív és kártékony lehet kertünkben.
Átlagos hétköznapi reggeleken csak pár tojást kell megfőznünk, azonban amikor eljön a húsvét, gyakran ipari mennyiségek kerülnek az asztalra. Nézzük, mi változik ilyen estben a tojásfőzésnél.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!