Tápióka

Tápióka

Leírás

Tápióka – receptek, leírás, tippek

A tápióka a manióka (más néven kasszáva) gyökerének feldolgozott formája. A manióka a kutyatejfélék családjába tartozik, Amerika trópusi tájain őshonos növény, íztelen és szagtalan, de fehérjében és keményítőben rendkívül gazdag.

A tápiókát világszerte termesztik a trópusi vidékeken, elsősorban gyökeréért, amelyből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italokat is készítenek. A maniókát elsőként valószínűleg a maják termesztették, és nemcsak a gyökere, hanem a levele is ehető. Sokszor spenótpótlóként használják, és levele jóval több fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a növény gyökere.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a tápióka?

A tápióka az élelmiszerellátás szempontjából elmaradottabb országokban az egyik legfontosabb, legsűrűbben használt, hétköznapi alapélelmiszer. A tápióka maniókagyökérből kivont, szárított keményítőlisztből készül, és a leggyakrabban pudingot főznek belőle, de leveseket, mártásokat, szószokat is sűríthetünk vele. Zselatinizált, nagyjából 2mm átmérőjű granulátum. Fontos, hogy a tápióka glutén- és laktózmentes, emiatt a gluténmentes étkezés egyik népszerű alapanyaga világszerte: finom kenyerek és egészséges pudingok, desszertek készíthetők belőle, utóbbiak főleg gyöngy formátumából. Más kiszerelésben is gyakori, tápiókalisztet adnak például sok gluténmentes tésztához és lisztkeverékhez is.

A növényt az afrikai kontinens „burgonyájának” tekintik gazdag keményítős összetétele, kalóriatartalma és sokrétű felhasználása miatt. A trópusokon a manióka annyira kiemelt alapanyag, hogy a rizs és a kukorica után a harmadik helyen áll az élelmiszer- és kalóriabevitel forrásaként.

A tápióka zsírtartalma alacsony, szénhidráttartalma pedig magas, ezért a tápióka nem alkalmas cukorbetegek számára - hirtelen megemelheti a vércukorszintet, ezért az elfogyasztott mennyiségre figyelni kell!

Egy fél csésze száraz tápiókagyöngyben 272 kalória van. Kiemelkedően sok benne továbbá a vas, a nátrium viszont kevés, emiatt szintén egészségesnek számít.

Hogyan vásároljuk?

Manapság már sokféle eltérő formátumban megvásárolhatjuk a tápiókát, például szirup vagy por állagban, tápiókagyöngyként, granulátumként, de tápiókalisztet és tápiókakeményítőt is találhatunk a boltok polcain. Főleg ázsiai boltokban és egészségboltokban keressük.

Hogyan készítsük el a tápiókát?

A tápióka rengeteg folyadékot felvesz, így egy adag tápiókapuding elkészítéséhez csak nagyon kevésre van szükségünk belőle. Ha mértékletesek vagyunk, akár minden nap fogyaszthatjuk, édes vagy sós receptekben egyaránt.

A tápiókagyöngyöt használhatjuk pudingokban, melyeknek ragacsos, édes textúrát adva összefogja az összes többi hozzávalót.

A tápióka kiválóan alkalmas gluténmentes kenyér, pizzatészta és péksütemények készítésére, lisztjét gyakran más lisztekkel kombinálják. Használják levesek, szószok, főzelékek, mártások sűrítésére is, a többi sűrítőtől (például különböző alternatív lisztektől) eltérően a tápiókaliszt előnye az, hogy semleges ízű. Javíthatja a burgerek, fasírtok és tészták textúráját is, mivel nedvességet szív fel, és segít, ha túl puha állagot kaptunk.

Mi készülhet a tápiókából?

Nálunk főleg desszertekben használatos: lehet belőle például mutatós, télies, kardamomos-fahéjas-szegfűszeges bubble tea, vagy trendi matcha bubble tea, mangós tápiókapuding, esetleg málnás tápiókapuding, sőt, erdei gyümölcsös és cukormentes, mandarinos puding is!

Még több tápiókás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor, főleg liszt vagy gyöngy formájában, de ázsiai boltokban megannyi kiszerelésben kereshetjük.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen.

100g Tápióka

fehérjetartalom

0.19 g

zsírtartalom

0.013 g

szénhidráttartalom

88.69 g

víztartalom

10.99 g

gramm tápióka?

Top ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Foszfor

7 mg

Vas

1.58 mg

Magnézium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.008 g

Kolin

1.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.135 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.004 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.19 g

Zsír

telített zsírsav

0.005 g

egyszeresen telített zsírsav

0.005 g

többszörösen telített zsírsav

0.003 g

ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Vas

1.58 mg

Magnézium

1 mg

Foszfor

7 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.12 mg

Réz

0.02 mg

Mangán

0.11 mg

Szelén

0.8 µg

szénhidrát

rost

0.9 g

cukor

3.35 g

víz

10.99 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.004 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.135 mg

Folát

4 µg

Kolin

1.2 mg

B6 vitamin

0.008 g

25 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...