r
Nosalty Logó

Gyümölcsös tápióka puding

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Gyümölcsös tápióka puding
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 632 kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2523 kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 106 kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    21.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    338.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    142 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    400.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 632 kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    87.8 g
  • Telített zsírsav
    76 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1353 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    330 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    323 mg
  • Foszfor
    569 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    442 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1603.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    296 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    95 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    201 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    72 micro
  • β-karotin
    200 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    366 micro
Összesen 2523 kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    56.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 106 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tápiókagyöngyöket szűrőben átmossuk egy kissé, majd feltesszük főni 8 dl vízben, a legkisebb rózsán, lassú tűzön. Ezzel semmi más teendőnk nincs, mint figyelni rá, mert hajlamos egy kissé leragadni, ezért kevergetni kell időnként. Az elején ritkábban, a végén gyakran. Egy órán keresztül főzzük, míg a gyöngyök átlátszóvá nem válnak. Amennyiben még nem főtt volna meg eléggé, és túlságosan besűrűsödik, egy kis vizet önthetünk még hozzá.
  2. A pálmacukrot egy lábaskában kb. 1 dl víz segítségével felolvasztunk, és kissé karamellizálunk.
  3. A gyümölcsöket megtisztítjuk, és darabokra vágjuk.
  4. Innentől fogva két lehetőségünk van. Első, ha melegen szeretnénk fogyasztani: Ebben az esetben a főzés legvégén a kókusztejet összekeverjük a karamellizált cukorral, beleöntjük a pudingba, s a gyümölcsöket is belerakjuk, átkeverjük, mindezt már főzés nélkül. Tálkákba, poharakba adagoljuk, s tálaljuk.
  5. Második lehetőség, ha hidegen fogyasztjuk (a képen ez a változat látható): A pudingot tálkákba, vagy poharakba adagoljuk, kb 0,7 dl pudingot rakunk egy pohárba, s betesszük a hűtőszekrénybe. Amikor kihűlt, megdermedt, akkor rápakolunk tetszés szerint a gyümölcsökből, leöntjük egy kis karamellizált pálmacukorral, és végül kókusztejet csorgatunk rá. Tetszés szerint jeget is helyezhetünk a gyümölcsök közé, ha nyáron hűsítőnek szánjuk.
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Receptkönyvben: 127
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 21658
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 07.

Ajánló

Egy könnyű gyümölcsös desszert, télen langyosan, nyáron hidegen fogyasztva. Főzhetjük kicsit több vízzel is, ha lazább állagot szeretnénk kapni, s szerintem így utólag végiggondolva, a főzés végefelé, bele lehetne csavarni egy lime levét is, ez is egy lehetőség.

Receptkategóriák

Eszter érkezett hozzánk látogatóba, s meg szerettem volna lepni egy kis érdekességgel. Úgy gondoltam, felhívom a "telefonos segítségemet" :) legkedvesebb unokaöcsémet. Jó döntés volt, hiszen Elice, ki Indonéz származású, persze tudott valami izgalmasat ajánlani, mint mindig. (Remélem Eszter sem bánta a választásomat :)) Ezt a desszertet így hát Elice elmondása alapján készítettem. Természetesen távol-keleten elterjedt, népszerű desszertről van szó, s biztosan ahány ház, annyiféleképpen készítik. Finom langyosan is, ezt télidőben javasolom, de finom hidegen, ezt érdemes a nyári melegben fogyasztani. Lehet sago-gyöngyöket is használni, ezt a sago palma belsejéből készítik, de ugyanilyen módon elkészíthető. Elice trópusi gyümölcsöket javasolt hozzá leginkább, de ezekből csak banánt és kivit tudtam beszerezni, de gondoltam az eperrel nem követek el nagy hibát... Ha van idő mindent beszerezni, finom hozzá az ananász, licsi, papaja, s tulajdonképpen mindenféle hasonló gyümölcs. Mivel lisztet-tejet nem tartalmaz, liszt- és tejérzékenyek is fogyaszthatják. A pálmacukrot érdemes kipróbálni, nagyon finom, különleges íze van, ahogy a kókusztejjel elkeveredik. :) A képen rózsaszínű a puding, ezt a színt a fehér gyöngyök közé kevert néhány színes gyöngy adta, de létezik teljesen átlátszó változat, zöld, meg ki tudja még milyen, a lényegen nem változtat. A gyöngyök mérete is lehet többféle, az sem okoz gondot, ugyanazt az eredményt kapjuk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...