Sonkatök

A sonkatök egy sütőtök fajta, amely a tökfélékhez tartozik. Nevét a felkötött sonkára emlékeztető formájáról kapta. Felhasználása megegyezik a hagyományos sütőtökével, kellemes íze van sütve és főzve, salátának, valamint bébiételként is kitűnő. A sonkatök kisméretű változata a bébitök, ami ugyancsak nagyon finom. Vásárláskor győződjünk meg róla, hogy a növény kocsánya kemény, héja sértetlen – ez az eltarthatóság miatt is fontos. Hazánkban nem igazán elterjedt ez a tökfajta, észak-Amerikában elterjedt és nagyon népszerű.
Szeptember végétől februárig van szezonja.
Napfénytől védett, hűvös, száraz helyen.
fehérjetartalom
1 g
zsírtartalom
0.07 g
szénhidráttartalom
11.69 g
víztartalom
86.41 g
Kalcium
48 mg
Magnézium
34 mg
Foszfor
33 mg
Nátrium
4 mg
B6 vitamin
0.154 g
C vitamin
21 mg
Béta-karotin
4226 µg
Béta-kriptoxantin
3471 µg
fehérje
1 g
Zsír
telített zsírsav
0.021 g
egyszeresen telített zsírsav
0.007 g
többszörösen telített zsírsav
0.042 g
ásványi anyagok
Kalcium
48 mg
Vas
0.7 mg
Magnézium
34 mg
Foszfor
33 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.15 mg
Réz
0.072 mg
Mangán
0.202 mg
Szelén
0.5 µg
szénhidrát
rost
2 g
cukor
2.2 g
víz
86.41 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.1 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.02 mg
Niacin - B3 vitamin
1.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.4 mg
Folát
27 µg
Alfa-karotin
834 µg
Béta-karotin
4226 µg
Béta-kriptoxantin
3471 µg
E vitamin
1.44 mg
K vitamin
1.1 µg
A vitamin
532 µg
C vitamin
21 mg
B6 vitamin
0.154 g
Imádjuk a brassóit szaftos sertéshússal, rengeteg fokhagymával és pont megfelelően sült, ropogósan puha sült burgonyakockákkal. Lássuk azt a 3 lépést, amit ne hagyj ki, ha éppen krumplit készítesz a brassóidhoz!
NosaltyMai menünknek nincs párja! Nem mondjuk, hogy könnyed, de laktató, az fix! Klasszikus legényfogó, zöldséges lasagne nem csak vegánoknak, majd végezetül egy limonádé hűti le a kedélyeket.
NosaltyNem véletlen, hogy az olasz konyha az egyik legnépszerűbb a világon, ha egyszer olyan szerény, házias, de karakteres és laktató fogásokkal van tele, mint a minestrone. Nézzük, mi a titok nyitja, segít a Napi Tipp!
Lakos BenedekNem kérdés, hogy a zabpehely nagyon egészséges, de csak akkor, ha megfelelő alapanyagokkal kombináljuk.
Imádjuk a brassóit szaftos sertéshússal, rengeteg fokhagymával és pont megfelelően sült, ropogósan puha sült burgonyakockákkal. Lássuk azt a 3 lépést, amit ne hagyj ki, ha éppen krumplit készítesz a brassóidhoz!
Amikor a spárgaszezon eljön, mindenki nagyon boldog, de ha mégsem szereted annyira spárgát, akkor ez a recept ezen változtatni fog. A leveles tészta, a bacon és a spárga remek kombinációt ...
Lehengerlően puha piskótával, izgalmas túrókrémmel és hetyke morzsaréteggel vár ez a pofonegyszerű kis sütemény, ami ízeiben a túrógombócot idézi meg. Érdemes jó előre nagyobb ...
Kedvenc portugál édességünkből nem lehet eleget készíteni, mert mindig pikk-pakk elfogy, ami nem is csoda. Ezúttal azonban azokra is gondoltunk, akik nem fogyasztanak vagy nem fogyaszthatnak ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!