Pitypang

Közönséges gyomnövény, más elnevezései: gyermekláncfű, kákics, tejesfű, barátfű stb. A népi gyógyászat régóta használja étvágyjavító, salaktalanító, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag leveleinek konyhai felhasználása sem újkeletű, az 1600-as években már zöldségnövényként tartották számon. Leveléből saláta, főzelék készülhet. Virágzás idején a legnagyobb a leveleinek keserűanyag-tartalma. A kesernyés íz mérsékelhető, ha felhasználás előtt egy-két órát vízben áztatjuk a leveleket. És egy alapszabály: minél világosabb színű a pitypang levél, annál lágyabb az íze.
Tavasszal gyűjtsük a zsenge leveleket.
Mosatlanul, papírtörlőbe csavarva, a hűtő zöldséges rekeszében. (Érdemesebb azonban frissen szedni.)
fehérjetartalom
2.7 g
zsírtartalom
0.49 g
szénhidráttartalom
9.2 g
víztartalom
85.6 g
Kalcium
187 mg
Nátrium
76 mg
Foszfor
66 mg
Magnézium
36 mg
B6 vitamin
0.251 g
Kolin
35.3 mg
C vitamin
35 mg
Lutein+zeaxantin
13610 µg
fehérje
2.7 g
Zsír
telített zsírsav
0.17 g
egyszeresen telített zsírsav
0.014 g
többszörösen telített zsírsav
0.306 g
ásványi anyagok
Kalcium
187 mg
Vas
3.1 mg
Magnézium
36 mg
Foszfor
66 mg
Nátrium
76 mg
Cink
0.41 mg
Réz
0.171 mg
Mangán
0.342 mg
Szelén
0.5 µg
szénhidrát
rost
3.5 g
cukor
0.71 g
víz
85.6 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.19 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.26 mg
Niacin - B3 vitamin
0.806 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.084 mg
Folát
27 µg
Kolin
35.3 mg
Alfa-karotin
363 µg
Béta-karotin
5854 µg
Béta-kriptoxantin
121 µg
Lutein+zeaxantin
13610 µg
E vitamin
3.44 mg
K vitamin
778.4 µg
A vitamin
508 µg
C vitamin
35 mg
B6 vitamin
0.251 g
A levesünk zöldséggel és vajbabbal, tejföllel krémesítve érkezik, a főétel csupa tavasz, csupa medvehagyma, a süti pedig a zebrák kedvenc csokis kuglófja.
NosaltyAz utóbbi hetekben észrevehetted, hogy a karfiol ára magasabb a megszokottnál, és ez nem véletlen.
NosaltyVégleg bezár Magyarország egyik legjobb étterme, hiába kapott 2022-ben Michelin-ajánlást. A családias hangulat és a kiváló sváb fogások miatt sokak kedvence volt a móri Öreg Prés Étterem.
NosaltyMost, hogy lassan beköszönt a tavasz, és hamarosan az időjárás is kedvez már a kerti munkáknak, előkerül az ásó, kapa, ágvágó és metszőolló. Azonban vannak gyümölcsfák, melyek koratavasszal még nem kívánnak semmilyen beavatkozást.
Az utóbbi hetekben észrevehetted, hogy a karfiol ára magasabb a megszokottnál, és ez nem véletlen.
Imádjuk a brassóit szaftos sertéshússal, rengeteg fokhagymával és pont megfelelően sült, ropogósan puha sült burgonyakockákkal. Lássuk azt a 3 lépést, amit ne hagyj ki, ha éppen krumplit készítesz a brassóidhoz!
A cukkininek rengeteg elkészítési formája létezik. Bár elsőre azt gondoljuk, biztosan van izgalmasabb, mint egy rakott zöldség, ez az egytálétel mégis meg tudja lepni az elkészítőjét. ...
Amikor a spárgaszezon eljön, mindenki nagyon boldog, de ha mégsem szereted annyira spárgát, akkor ez a recept ezen változtatni fog. A leveles tészta, a bacon és a spárga remek kombinációt ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!