Omlós tészta
Leírás
A klasszikus omlós tészta aránya 1-2-3, tehát 1 rész cukorhoz 2 rész vaj és 3 rész liszt szükséges. Az előbbi három nélkülözhetetlen alapanyaghoz társulhat még dió, mandula, mogyoró, tojás és különböző ízesítő anyagok. Alapvető szabály, hogy a hozzávalók mind hűtött anyagok legyenek, különben a vaj megolvad, és a tészta nem áll össze. Két fő típusba sorolhatóak az omlós tészták: gyúrt vagy kevert omlós. A különbségük abban rejlik, míg az előbbi elegendő mennyiségű lisztet tartalmaz, hogy tésztája nyújtható legyen, addig a kevert omlóst nem tudjuk nyújtani (a hozzáadott tojás és vaj mennyiségéből adódóan), általában felkenéssel, kézzel vagy nyomózsákkal alakítjuk megfelelő formává. Az omlós tészta linzerek, piték, különböző teasütemények tésztájaként szolgál alapul. Manapság a kész tészta már megvásárolható gyárilag előállított formában.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Kizárólag hűtőben.
100g Omlós tészta
fehérjetartalom
2.97 g
zsírtartalom
23.094 g
szénhidráttartalom
51.11 g
víztartalom
19.25 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
409 mg
Foszfor
45 mg
Kalcium
10 mg
Magnézium
8 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.02 g
Niacin - B3 vitamin
1.145 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.31 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.067 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
2.97 g
Zsír
telített zsírsav
9.596 g
egyszeresen telített zsírsav
10.206 g
többszörösen telített zsírsav
3.292 g
ásványi anyagok
Kalcium
10 mg
Vas
1.02 mg
Magnézium
8 mg
Foszfor
45 mg
Nátrium
409 mg
Cink
0.2 mg
Réz
0.045 mg
Mangán
0.181 mg
Szelén
4 µg
szénhidrát
rost
1.8 g
víz
19.25 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.067 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.052 mg
Niacin - B3 vitamin
1.145 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.31 mg
Folát
25 µg
Folsav
18 µg
E vitamin
0.05 mg
B6 vitamin
0.02 g