Kumquat

Kumquat

Leírás

Egyes feltételezések szerint a kumquat cserje Kínából származik. A gyümölcsről írásos emlékeket fedeztek fel erről egy 1178-ból származó könyvben. Ma Dél-Kaliforniában és Floridában termesztik nagyobb mennyiségben. A kumquat vagy komquot kínaiul annyit jelent arany narancs. Az USA déli részén a kumquat ágát karácsonyi díszként használják. A narancsra hasonlító, de annál jóval apróbb, tojásdad alakú gyümölcs. A kumquat héja vásárláskor legyen lédús, feszes, hibátlan. Maga a gyümölcs csak enyhén puha, méretéhez képest nehéz, tömör. Mivel a gyümölcs héja is ehető, először alaposan mossuk le, dörzsöljük át, majd a legtöbbször pucolatlanul használjuk fel. A héj eltávolítása csak az esetleg már összeszáradt gyümölcsöknél javasolt. A külseje édesebb mint a rostos belső részei, ennek megfelelően héja a gyümölcs belsejével együtt tálalható. A kumquatot frissen magában, karamellizálva köretként, vagy dzsemként is fogyaszthatjuk. Héját és gyümölcsét egyben érdemes cukrozott édességnek is elkészíteni. Frissen magában is ehetjük, de legtöbbször dzsem, fűszeres mártás, chutney készül belőle. Kandírozva is nagyon finom. A- és C-vitamin-tartalma a citrusféléknél megszokott módon igen magas. Emellett tartalmaz még kalciumot, foszfort és riboflavint. (Forrás: Gourmandnet)

Mikor vegyem

Télen.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben különösebb tápértékvesztés nélkül mintegy másfél hétig tárolható.

100g Kumquat

fehérjetartalom

1.88 g

zsírtartalom

0.428 g

szénhidráttartalom

15.9 g

víztartalom

80.85 g

gramm kumquat?

Top ásványi anyagok

Kalcium

62 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

19 mg

Nátrium

10 mg

Top vitaminok

C vitamin

43.9 mg

B6 vitamin

0.036 g

Kolin

8.4 mg

Niacin - B3 vitamin

0.429 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.88 g

Zsír

telített zsírsav

0.103 g

egyszeresen telített zsírsav

0.154 g

többszörösen telített zsírsav

0.171 g

ásványi anyagok

Kalcium

62 mg

Vas

0.86 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

19 mg

Nátrium

10 mg

Cink

0.17 mg

Réz

0.095 mg

Mangán

0.135 mg

szénhidrát

rost

6.5 g

cukor

9.36 g

víz

80.85 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.037 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.09 mg

Niacin - B3 vitamin

0.429 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.208 mg

Folát

17 µg

Kolin

8.4 mg

Alfa-karotin

155 µg

Béta-kriptoxantin

193 µg

Lutein+zeaxantin

129 µg

E vitamin

0.15 mg

A vitamin

15 µg

C vitamin

43.9 mg

B6 vitamin

0.036 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...