Kumquat
Leírás
Egyes feltételezések szerint a kumquat cserje Kínából származik. A gyümölcsről írásos emlékeket fedeztek fel erről egy 1178-ból származó könyvben. Ma Dél-Kaliforniában és Floridában termesztik nagyobb mennyiségben. A kumquat vagy komquot kínaiul annyit jelent arany narancs. Az USA déli részén a kumquat ágát karácsonyi díszként használják. A narancsra hasonlító, de annál jóval apróbb, tojásdad alakú gyümölcs. A kumquat héja vásárláskor legyen lédús, feszes, hibátlan. Maga a gyümölcs csak enyhén puha, méretéhez képest nehéz, tömör. Mivel a gyümölcs héja is ehető, először alaposan mossuk le, dörzsöljük át, majd a legtöbbször pucolatlanul használjuk fel. A héj eltávolítása csak az esetleg már összeszáradt gyümölcsöknél javasolt. A külseje édesebb mint a rostos belső részei, ennek megfelelően héja a gyümölcs belsejével együtt tálalható. A kumquatot frissen magában, karamellizálva köretként, vagy dzsemként is fogyaszthatjuk. Héját és gyümölcsét egyben érdemes cukrozott édességnek is elkészíteni. Frissen magában is ehetjük, de legtöbbször dzsem, fűszeres mártás, chutney készül belőle. Kandírozva is nagyon finom. A- és C-vitamin-tartalma a citrusféléknél megszokott módon igen magas. Emellett tartalmaz még kalciumot, foszfort és riboflavint. (Forrás: Gourmandnet)
Mikor vegyem
Télen.
hogyan tároljam
Hűtőszekrényben különösebb tápértékvesztés nélkül mintegy másfél hétig tárolható.
100g Kumquat
fehérjetartalom
1.88 g
zsírtartalom
0.428 g
szénhidráttartalom
15.9 g
víztartalom
80.85 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
62 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
19 mg
Nátrium
10 mg
Top vitaminok
C vitamin
43.9 mg
B6 vitamin
0.036 g
Kolin
8.4 mg
Niacin - B3 vitamin
0.429 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.88 g
Zsír
telített zsírsav
0.103 g
egyszeresen telített zsírsav
0.154 g
többszörösen telített zsírsav
0.171 g
ásványi anyagok
Kalcium
62 mg
Vas
0.86 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
19 mg
Nátrium
10 mg
Cink
0.17 mg
Réz
0.095 mg
Mangán
0.135 mg
szénhidrát
rost
6.5 g
cukor
9.36 g
víz
80.85 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.037 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.09 mg
Niacin - B3 vitamin
0.429 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.208 mg
Folát
17 µg
Kolin
8.4 mg
Alfa-karotin
155 µg
Béta-kriptoxantin
193 µg
Lutein+zeaxantin
129 µg
E vitamin
0.15 mg
A vitamin
15 µg
C vitamin
43.9 mg
B6 vitamin
0.036 g