Kumquat

Egyes feltételezések szerint a kumquat cserje Kínából származik. A gyümölcsről írásos emlékeket fedeztek fel erről egy 1178-ból származó könyvben. Ma Dél-Kaliforniában és Floridában termesztik nagyobb mennyiségben. A kumquat vagy komquot kínaiul annyit jelent arany narancs. Az USA déli részén a kumquat ágát karácsonyi díszként használják. A narancsra hasonlító, de annál jóval apróbb, tojásdad alakú gyümölcs. A kumquat héja vásárláskor legyen lédús, feszes, hibátlan. Maga a gyümölcs csak enyhén puha, méretéhez képest nehéz, tömör. Mivel a gyümölcs héja is ehető, először alaposan mossuk le, dörzsöljük át, majd a legtöbbször pucolatlanul használjuk fel. A héj eltávolítása csak az esetleg már összeszáradt gyümölcsöknél javasolt. A külseje édesebb mint a rostos belső részei, ennek megfelelően héja a gyümölcs belsejével együtt tálalható. A kumquatot frissen magában, karamellizálva köretként, vagy dzsemként is fogyaszthatjuk. Héját és gyümölcsét egyben érdemes cukrozott édességnek is elkészíteni. Frissen magában is ehetjük, de legtöbbször dzsem, fűszeres mártás, chutney készül belőle. Kandírozva is nagyon finom. A- és C-vitamin-tartalma a citrusféléknél megszokott módon igen magas. Emellett tartalmaz még kalciumot, foszfort és riboflavint. (Forrás: Gourmandnet)
Télen.
Hűtőszekrényben különösebb tápértékvesztés nélkül mintegy másfél hétig tárolható.
fehérjetartalom
1.88 g
zsírtartalom
0.428 g
szénhidráttartalom
15.9 g
víztartalom
80.85 g
Kalcium
62 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
19 mg
Nátrium
10 mg
C vitamin
43.9 mg
B6 vitamin
0.036 g
Kolin
8.4 mg
Niacin - B3 vitamin
0.429 mg
fehérje
1.88 g
Zsír
telített zsírsav
0.103 g
egyszeresen telített zsírsav
0.154 g
többszörösen telített zsírsav
0.171 g
ásványi anyagok
Kalcium
62 mg
Vas
0.86 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
19 mg
Nátrium
10 mg
Cink
0.17 mg
Réz
0.095 mg
Mangán
0.135 mg
szénhidrát
rost
6.5 g
cukor
9.36 g
víz
80.85 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.037 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.09 mg
Niacin - B3 vitamin
0.429 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.208 mg
Folát
17 µg
Kolin
8.4 mg
Alfa-karotin
155 µg
Béta-kriptoxantin
193 µg
Lutein+zeaxantin
129 µg
E vitamin
0.15 mg
A vitamin
15 µg
C vitamin
43.9 mg
B6 vitamin
0.036 g
A medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!
NosaltyMár készülnek a termelők, áruházláncok és viszonteladók a húsvétra, és bár nem várható fennakadás a tojásellátásban, érdemes nem az utolsó napokra hagyni a bevásárlást. Megtudtuk azt is, mennyibe kerül majd átlagosan egy tojás.
NosaltySajnos a kisboltokat meglehetősen negatívan érinti az árrésstop.
NosaltyKözeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A Sparban vásárolva meglepődhetünk a termékek árait vizsgálva. Pozitív értelemben.
A leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!