r
Nosalty Logó

Adventi koszorú mézeskalácsból 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Adventi koszorú mézeskalácsból 2.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A csokoládés mézeskalács tésztához

Az aranyszínű mézeskalács tésztához

A díszítő cukormázhoz

A díszítéshez

Összesen 1514 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A csokoládés mézeskalács tésztához

Az aranyszínű mézeskalács tésztához

A díszítő cukormázhoz

A díszítéshez

Összesen 6050 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A csokoládés mézeskalács tésztához

Az aranyszínű mézeskalács tésztához

A díszítő cukormázhoz

A díszítéshez

Összesen 359 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    24.7 g

Zsír

  • Összesen
    55.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    257 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    754.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    345 mg
  • Nátrium
    128 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    242.2 g
  • Cukor
    128 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    87.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    410 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    236 micro
Összesen 1514 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    98.8 g

Zsír

  • Összesen
    220.3 g
  • Telített zsírsav
    118 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1029 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3016.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    246 mg
  • Kálcium
    370 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    467 mg
  • Foszfor
    1381 mg
  • Nátrium
    513 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    968.7 g
  • Cukor
    511 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    350.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1681 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    265 micro
  • Kolin:
    568 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1638 micro
  • α-karotin
    152 micro
  • β-karotin
    349 micro
  • β-crypt
    195 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    946 micro
Összesen 6050 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.4 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 359 kcal

Hozzávalók

A csokoládés mézeskalács tésztához

Az aranyszínű mézeskalács tésztához

A díszítő cukormázhoz

A díszítéshez

Elkészítés

A csokoládés mézeskalács tésztához

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gáz sütőnél 4-es fokozat).
  2. A kétféle mézes tésztához a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, folpackba csomagoljuk és min. fél órát hűtőben pihentetjük.
  3. Két nagy sütőlapot kivajazunk (legyen meg 35 cm-es az "átmérőjük")
  4. A csokoládés mézeskalács tészta kétharmadát lisztes deszkán kinyújtjuk, amíg az átmérője kb. 30 cm lesz. Átrakjuk egy sütőlapra.
  5. Egy nagy tál/ tányér segítségével kivágunk egy 28 cm átmérőjű kört, a többi tésztát félretesszük. Egy 10 cm-rel kisebb tál mentén kivágjuk a koszorú belső vonalát is. A belső részből kiemeljük a tésztát.
  6. A maradék tésztával együtt ismét kinyújtjuk a levágott tésztadarabokat.
  7. Kb. 8 cm hosszú és 5 cm széles ovális formákat vágunk ki belőlük, amolyan falevél-szerűségeket. Kisméretű, kerek szaggatóformával, vagy a nyomózsák széles végződésével kicsipkézzük a nagy magyallevelek szélét. Éles késsel megrajzoljuk, beléjük nyomkodjuk a levelek erezetét.
  8. Az alufóliába csavart gurigát (ha több is van, mindet) az egyik sütőlapra helyezzük, néhány kis tésztadarabbal megtámasztjuk, h ne guruljon el. Néhány kész levélkét a gurigákra fektetünk (ettől sül meg íves formájúra, nagyon életszerű lesz!).
  9. Az arany színű mézeskalács tésztából is leveleket készítünk, párat szintén ugyanígy a gurigákra téve sütünk majd ki. A többit simán a sütőlapra fektetjük. (Sütőpapírt kell használni, vagy tán még jobb, ha kivajazzuk a sütőlemezt.) Kb. 40 levélre lesz szükség.
  10. A tésztákat kb. 8-10 percig sütjük, amíg a tészta széle pirulni kezd. Néhány percig a sütőlapon hagyjuk, azután átrakjuk egy rácsra hűlni.
  11. A cukormázhoz a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbár verjük. Egy papír nyomózsákba töltünk belőle egy keveset, és a zsák végét lecsípjük, hogy egészen vékony csíkot tudjunk rajzolni vele.
  12. A levelek körvonalát megrajzoljuk a mázzal. Még szebb lesz, ha citromlébe mártott ecsettel, vagy fogpiszkálóval elkenjük picit a mázat a vonal közepétől indulva a levél közepe felé. Ezt a levelek kb. egyharmadánál megismételjük.
  13. A mézeskalács karikát óvatosan arra a tálra csúsztatjuk, amelyen majd a koszorú állni fog.
  14. Egy levél végére pöttynyi cukormázat nyomunk, és a koszorúhoz rögzítjük. Újabb leveleket ragasztunk a koszorúra, és a különböző irányban egymás mellé rendezett levelekből lassan kialakítjuk a koszorú formáját.
  15. Ezzel a koszorúnk gyakorlatilag készen van.
  16. Ha díszíteni szeretnénk, akár szegfűszegekkel teletűzdelt kis kumquatokat, piros marcipánból gyúrt, hamis kis magyal-bogyókat, szalaggal átkötött kis fahéjrúd-költeményeket is ragaszthatunk a koszorúnkba, a megmaradt cukormázzal.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 60
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 26903
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 02.

Ajánló

Elvben ajtódísz is lehet a kész mű, de én nem mertem felakasztani, hátha ripitáyra törik - meg amúgy is adventi koszorúnak szántam. :-)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Három évvel ez előtt készítettem el a képen látható koszorút. (Tegnap este kezdtem hozzá az újabbikhoz, de a Gyerkőcök meg a temérdek teendő miatt még mindig a hűtőben pihen a tészta, ide s tova 27 órája... Remélem, nem kell kidobnom!) Lényeg a lényeg, akkor nagyon vacakul álltunk anyagilag, Párom kért, hogy most ne kreatívkodjak, nincs pénze koszorú alapanyagokra. Törtem a fejem, mink is van itthon, amiből mégis készíthetnék valamit, hisz' az azért még sem járja, szegénység ide vagy oda, hogy adventi koszorú nélkül érjen minket ez az áldott időszak! Ez sült ki belőle, szó szerint. :-) És mennyivel jobb volt így! Nem csupán anyagilag, hanem mert szó szerint hetekig áradtak az isteni illatok a koszorúból, igazi, meghitt, ünnepi hangulatot varázsolva a lelkünkbe... A koszorú receptjét pedig egy régebbi Praktika Magazinhoz kapott mézeskalács-mellékletben találtam.

Hozzávalók

A csokoládés mézeskalács tésztához

Az aranyszínű mézeskalács tésztához

A díszítő cukormázhoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...