Adventi koszorú mézeskalácsból 2.
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 13% Zsír
A csokoládés mézeskalács tésztához
-
90g finomliszt328 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g gyömbér1 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
34 kcal
-
35g vaj251 kcal
-
50g méz152 kcal
-
28g tojás35 kcal
Az aranyszínű mézeskalács tésztához
-
45g finomliszt164 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g gyömbér0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
18g vaj125 kcal
-
25g méz76 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
A díszítő cukormázhoz
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
50g porcukor194 kcal
A díszítéshez
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
25g kumquat17 kcal
-
25g marcipán116 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 13% Zsír
A csokoládés mézeskalács tésztához
-
360g finomliszt1310 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4g gyömbér3 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
137 kcal
-
140g vaj1004 kcal
-
200g méz608 kcal
-
110g tojás138 kcal
Az aranyszínű mézeskalács tésztához
-
180g finomliszt655 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g gyömbér2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
100g méz304 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A díszítő cukormázhoz
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
200g porcukor774 kcal
A díszítéshez
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
100g kumquat66 kcal
-
100g marcipán462 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 13% Zsír
A csokoládés mézeskalács tésztához
-
21.3g finomliszt78 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.2g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
3.6g cukrozatlan kakaópor8 kcal
-
8.3g vaj60 kcal
-
11.9g méz36 kcal
-
6.5g tojás8 kcal
Az aranyszínű mézeskalács tésztához
-
10.7g finomliszt39 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g gyömbér0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
4.1g vaj30 kcal
-
5.9g méz18 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
A díszítő cukormázhoz
-
2.4g tojásfehérje1 kcal
-
11.9g porcukor46 kcal
A díszítéshez
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
5.9g kumquat4 kcal
-
5.9g marcipán27 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 24.7 g
Zsír
-
Összesen 55.1 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 257 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 754.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 345 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 242.2 g
-
Cukor 128 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 87.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 420 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 410 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 49 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 236 micro
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 98.8 g
Zsír
-
Összesen 220.3 g
-
Telített zsírsav 118 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1029 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3016.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 246 mg
-
Kálcium 370 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 467 mg
-
Foszfor 1381 mg
-
Nátrium 513 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 968.7 g
-
Cukor 511 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 350.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1681 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 265 micro
-
Kolin: 568 mg
-
Retinol - A vitamin: 1638 micro
-
α-karotin 152 micro
-
β-karotin 349 micro
-
β-crypt 195 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 946 micro
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 178.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.4 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 20.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Hozzávalók
A csokoládés mézeskalács tésztához
-
1 csipet só
-
0.5 teáskanál szódabikarbóna
-
6 dkg cukrozatlan kakaópor
-
20 dkg méz
Az aranyszínű mézeskalács tésztához
-
0.4 tk szódabikarbóna
-
1 csipet só
-
10 dkg méz
A díszítő cukormázhoz
-
1 db tojásfehérje
-
20 dkg porcukor
A díszítéshez
Elkészítés
A csokoládés mézeskalács tésztához
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gáz sütőnél 4-es fokozat).
- A kétféle mézes tésztához a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, folpackba csomagoljuk és min. fél órát hűtőben pihentetjük.
- Két nagy sütőlapot kivajazunk (legyen meg 35 cm-es az "átmérőjük")
- A csokoládés mézeskalács tészta kétharmadát lisztes deszkán kinyújtjuk, amíg az átmérője kb. 30 cm lesz. Átrakjuk egy sütőlapra.
- Egy nagy tál/ tányér segítségével kivágunk egy 28 cm átmérőjű kört, a többi tésztát félretesszük. Egy 10 cm-rel kisebb tál mentén kivágjuk a koszorú belső vonalát is. A belső részből kiemeljük a tésztát.
- A maradék tésztával együtt ismét kinyújtjuk a levágott tésztadarabokat.
- Kb. 8 cm hosszú és 5 cm széles ovális formákat vágunk ki belőlük, amolyan falevél-szerűségeket. Kisméretű, kerek szaggatóformával, vagy a nyomózsák széles végződésével kicsipkézzük a nagy magyallevelek szélét. Éles késsel megrajzoljuk, beléjük nyomkodjuk a levelek erezetét.
- Az alufóliába csavart gurigát (ha több is van, mindet) az egyik sütőlapra helyezzük, néhány kis tésztadarabbal megtámasztjuk, h ne guruljon el. Néhány kész levélkét a gurigákra fektetünk (ettől sül meg íves formájúra, nagyon életszerű lesz!).
- Az arany színű mézeskalács tésztából is leveleket készítünk, párat szintén ugyanígy a gurigákra téve sütünk majd ki. A többit simán a sütőlapra fektetjük. (Sütőpapírt kell használni, vagy tán még jobb, ha kivajazzuk a sütőlemezt.) Kb. 40 levélre lesz szükség.
- A tésztákat kb. 8-10 percig sütjük, amíg a tészta széle pirulni kezd. Néhány percig a sütőlapon hagyjuk, azután átrakjuk egy rácsra hűlni.
- A cukormázhoz a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbár verjük. Egy papír nyomózsákba töltünk belőle egy keveset, és a zsák végét lecsípjük, hogy egészen vékony csíkot tudjunk rajzolni vele.
- A levelek körvonalát megrajzoljuk a mázzal. Még szebb lesz, ha citromlébe mártott ecsettel, vagy fogpiszkálóval elkenjük picit a mázat a vonal közepétől indulva a levél közepe felé. Ezt a levelek kb. egyharmadánál megismételjük.
- A mézeskalács karikát óvatosan arra a tálra csúsztatjuk, amelyen majd a koszorú állni fog.
- Egy levél végére pöttynyi cukormázat nyomunk, és a koszorúhoz rögzítjük. Újabb leveleket ragasztunk a koszorúra, és a különböző irányban egymás mellé rendezett levelekből lassan kialakítjuk a koszorú formáját.
- Ezzel a koszorúnk gyakorlatilag készen van.
- Ha díszíteni szeretnénk, akár szegfűszegekkel teletűzdelt kis kumquatokat, piros marcipánból gyúrt, hamis kis magyal-bogyókat, szalaggal átkötött kis fahéjrúd-költeményeket is ragaszthatunk a koszorúnkba, a megmaradt cukormázzal.
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 60
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 26901
- Feltöltés dátuma: 2009. december 02.
Ajánló
Elvben ajtódísz is lehet a kész mű, de én nem mertem felakasztani, hátha ripitáyra törik - meg amúgy is adventi koszorúnak szántam. :-)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Három évvel ez előtt készítettem el a képen látható koszorút. (Tegnap este kezdtem hozzá az újabbikhoz, de a Gyerkőcök meg a temérdek teendő miatt még mindig a hűtőben pihen a tészta, ide s tova 27 órája... Remélem, nem kell kidobnom!) Lényeg a lényeg, akkor nagyon vacakul álltunk anyagilag, Párom kért, hogy most ne kreatívkodjak, nincs pénze koszorú alapanyagokra. Törtem a fejem, mink is van itthon, amiből mégis készíthetnék valamit, hisz' az azért még sem járja, szegénység ide vagy oda, hogy adventi koszorú nélkül érjen minket ez az áldott időszak! Ez sült ki belőle, szó szerint. :-) És mennyivel jobb volt így! Nem csupán anyagilag, hanem mert szó szerint hetekig áradtak az isteni illatok a koszorúból, igazi, meghitt, ünnepi hangulatot varázsolva a lelkünkbe... A koszorú receptjét pedig egy régebbi Praktika Magazinhoz kapott mézeskalács-mellékletben találtam.