Halványító zeller
Leírás
Halványító zeller – receptek, leírás, tippek
A halványító zeller friss, üde ízével és ropogós textúrájával nemcsak a saláták sztárja, hanem sokoldalú alapanyag a konyhában. Alacsony kalóriatartalmú, mégis tele van értékes vitaminokkal, így ideális választás az egészségtudatos táplálkozásban.
A halványító zeller más néven szárzeller vagy angol zeller használata a néhány utóbbi évben terjedt el Magyarországon. Hazánkban nem termesztik, így importáruként érkezik. A gumója nem használható fel, csak a szárrész. A friss, zsenge hajtásokat mindig frissen fogyasszuk, ezeket salátákba, koktélokhoz, mártogatósnak használhatjuk, az ételhez inkább frissen adjuk hozzá. Az erősebb szárakat, csak úgy, mint a rebarbaránál, érdemes leszálazni, és meg is párolhatjuk őket. Igen intenzív íze miatt nem szükséges fűszerezni. Alacsony energiatartalma miatt kiváló diétákhoz is, rendkívül gazdag ballasztanyagokban. Minél erőteljesebb zöld színű a vásárolt példány, annál intenzívebb ízre számítsunk.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a halványító zeller?
A halványító zeller vagy más néven szárzeller egy olyan zöldség, amely hosszú, halványzöld szárával és enyhén édeskés, diósan friss ízével nyűgözi le a fogyasztókat. A szárak ropogósak, a levelek pedig levesek és ízesítők alapanyagaként is felhasználhatók. A zeller vitaminokban, különösen K-vitaminban és antioxidánsokban gazdag.
Hogyan vásároljuk?
Friss zellert vásároljunk, amelynek szára szilárd, élénk zöld, és levelei nem fonnyadtak. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, válasszunk kisebb, szoros szárú példányokat. A bio változatok különösen aromásak és intenzívebb ízűek lehetnek.
Vásárláskor ügyeljünk, hogy a szárrész ne legyen puha, a levelek ne legyenek sárgultak. Ha foltos a szárrész, estleg már puha, akkor már nem friss. A zellert hűtőszekrényben tároljuk, műanyag zacskóba csomagolva, hogy ne száradjon ki. A szárakat felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg, és vágjuk le a fás részeket.
Hogyan készítsük el a halványító zellert?
A zeller nyersen salátákban, mártogatósok mellett vagy smoothiekban is fogyasztható. Főzve remek levesek és raguk alapanyaga, de párolva vagy sütve köretként is tálalhatjuk. Karcsúsító diétákban különösen népszerű, mivel alacsony kalóriatartalma mellett telítettségérzést ad.
Mi készülhet belőle?
Készíthetünk zellereres leveseket vagy egy frissítő zellersalátát, de dióval és almával is remek előétel. A zeller szárát párolhatjuk citromos vajjal, hogy egyszerű, mégis ínycsiklandó köretet kapjunk. A különbözős hüvelyesből, például babból készült raguk kiváló alapja. Az energetizáló zöld juice alapja is, ahogyan a zöld rizottó is kifogástalan vele.
Még több halványító zelleres receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Hipermarketekben szinte egész évben kapható a halványító zeller. A fő szezonja októbertől márciusig tart.
hogyan tároljam
Hűtőszekrény zöldséges rekeszében két hétig is eláll nedves konyharuhába vagy papírba csomagolva.
100g Halványító zeller
fehérjetartalom
0.69 g
zsírtartalom
0.153 g
szénhidráttartalom
2.97 g
víztartalom
95.43 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
80 mg
Kalcium
40 mg
Foszfor
24 mg
Magnézium
11 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.074 g
Kolin
6.1 mg
C vitamin
3.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.32 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.69 g
Zsír
telített zsírsav
0.042 g
egyszeresen telített zsírsav
0.032 g
többszörösen telített zsírsav
0.079 g
ásványi anyagok
Kalcium
40 mg
Vas
0.2 mg
Magnézium
11 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
80 mg
Cink
0.13 mg
Réz
0.035 mg
Mangán
0.103 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
1.34 g
víz
95.43 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.021 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.057 mg
Niacin - B3 vitamin
0.32 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.246 mg
Folát
36 µg
Kolin
6.1 mg
Béta-karotin
270 µg
Lutein+zeaxantin
283 µg
E vitamin
0.27 mg
K vitamin
29.3 µg
A vitamin
22 µg
C vitamin
3.1 mg
B6 vitamin
0.074 g