Halványító zeller

Halványító zeller

Leírás

Halványító zeller – receptek, leírás, tippek

A halványító zeller friss, üde ízével és ropogós textúrájával nemcsak a saláták sztárja, hanem sokoldalú alapanyag a konyhában. Alacsony kalóriatartalmú, mégis tele van értékes vitaminokkal, így ideális választás az egészségtudatos táplálkozásban.

A halványító zeller más néven szárzeller vagy angol zeller használata a néhány utóbbi évben terjedt el Magyarországon. Hazánkban nem termesztik, így importáruként érkezik. A gumója nem használható fel, csak a szárrész. A friss, zsenge hajtásokat mindig frissen fogyasszuk, ezeket salátákba, koktélokhoz, mártogatósnak használhatjuk, az ételhez inkább frissen adjuk hozzá. Az erősebb szárakat, csak úgy, mint a rebarbaránál, érdemes leszálazni, és meg is párolhatjuk őket. Igen intenzív íze miatt nem szükséges fűszerezni. Alacsony energiatartalma miatt kiváló diétákhoz is, rendkívül gazdag ballasztanyagokban. Minél erőteljesebb zöld színű a vásárolt példány, annál intenzívebb ízre számítsunk.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a halványító zeller?

A halványító zeller vagy más néven szárzeller egy olyan zöldség, amely hosszú, halványzöld szárával és enyhén édeskés, diósan friss ízével nyűgözi le a fogyasztókat. A szárak ropogósak, a levelek pedig levesek és ízesítők alapanyagaként is felhasználhatók. A zeller vitaminokban, különösen K-vitaminban és antioxidánsokban gazdag.

Hogyan vásároljuk?

Friss zellert vásároljunk, amelynek szára szilárd, élénk zöld, és levelei nem fonnyadtak. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, válasszunk kisebb, szoros szárú példányokat. A bio változatok különösen aromásak és intenzívebb ízűek lehetnek.

Vásárláskor ügyeljünk, hogy a szárrész ne legyen puha, a levelek ne legyenek sárgultak. Ha foltos a szárrész, estleg már puha, akkor már nem friss. A zellert hűtőszekrényben tároljuk, műanyag zacskóba csomagolva, hogy ne száradjon ki. A szárakat felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg, és vágjuk le a fás részeket.

Hogyan készítsük el a halványító zellert?

A zeller nyersen salátákban, mártogatósok mellett vagy smoothiekban is fogyasztható. Főzve remek levesek és raguk alapanyaga, de párolva vagy sütve köretként is tálalhatjuk. Karcsúsító diétákban különösen népszerű, mivel alacsony kalóriatartalma mellett telítettségérzést ad.

Mi készülhet belőle?

Készíthetünk zellereres leveseket vagy egy frissítő zellersalátát, de dióval és almával is remek előétel. A zeller szárát párolhatjuk citromos vajjal, hogy egyszerű, mégis ínycsiklandó köretet kapjunk. A különbözős hüvelyesből, például babból készült raguk kiváló alapja. Az energetizáló zöld juice alapja is, ahogyan a zöld rizottó is kifogástalan vele.

Még több halványító zelleres receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Hipermarketekben szinte egész évben kapható a halványító zeller. A fő szezonja októbertől márciusig tart.

hogyan tároljam

Hűtőszekrény zöldséges rekeszében két hétig is eláll nedves konyharuhába vagy papírba csomagolva.

100g Halványító zeller

fehérjetartalom

0.69 g

zsírtartalom

0.153 g

szénhidráttartalom

2.97 g

víztartalom

95.43 g

gramm halványító zeller?

Top ásványi anyagok

Nátrium

80 mg

Kalcium

40 mg

Foszfor

24 mg

Magnézium

11 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.074 g

Kolin

6.1 mg

C vitamin

3.1 mg

Niacin - B3 vitamin

0.32 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.69 g

Zsír

telített zsírsav

0.042 g

egyszeresen telített zsírsav

0.032 g

többszörösen telített zsírsav

0.079 g

ásványi anyagok

Kalcium

40 mg

Vas

0.2 mg

Magnézium

11 mg

Foszfor

24 mg

Nátrium

80 mg

Cink

0.13 mg

Réz

0.035 mg

Mangán

0.103 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

1.6 g

cukor

1.34 g

víz

95.43 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.021 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.057 mg

Niacin - B3 vitamin

0.32 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.246 mg

Folát

36 µg

Kolin

6.1 mg

Béta-karotin

270 µg

Lutein+zeaxantin

283 µg

E vitamin

0.27 mg

K vitamin

29.3 µg

A vitamin

22 µg

C vitamin

3.1 mg

B6 vitamin

0.074 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...