Kakaó

A kakaó az egyik legősibb és legnépszerűbb alapanyag a világ konyháiban, amely nemcsak az édességek fontos hozzávalója, hanem egészséges és tápláló eleme is lehet a mindennapi étrendnek. A kakaófák őshonosak Közép- és Dél-Amerikában, ma pedig olyan országok állnak a termelés élén, mint Elefántcsontpart, Ghána és Indonézia. A kakaó ízvilága és aromája páratlan, a csokoládégyártás mellett különböző italok és sütés nélküli desszertek készítéséhez is használják.
A kakaó gazdag antioxidánsokban, és ismert hangulatjavító hatásáról is. Ízvilága a nyers, fanyar jegyektől a gazdag, édes ízig terjed, feldolgozási módjától és a társított alapanyagoktól függően.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kakaó a Theobroma cacao nevű fa magjából készül, amelyet először fermentálnak, majd szárítást követően őrölnek. A folyamat során készül a kakaópor és a kakaóvaj, amelyek az édességgyártás és a kozmetikai ipar fontos alapanyagai. Hazánkban a kakaópor és a különböző csokoládék elérhetők a boltok polcain, azonban a nyers kakaópor és a kakaómassza az egészségtudatos fogyasztók körében is egyre népszerűbb. A kakaópor a kakaóbab finomra őrölt belsejéböl készül. Ezt kakaómasszának hívják. Ebben a kakaóvaj természetes módon van jelen együtt a kakaóval. A kakaóport úgy kapják meg, hogy a kakaómassza vajtartalmát kivonják belőle, majd finomra szitálják. A csokoládé pedig úgy készül, hogy ehhez a kakaómasszához cukrot adnak.
A kakaópor és a csokoládé beszerzésekor figyeljünk az összetevőkre. A magas kakaótartalmú, kevés cukrot tartalmazó termékek értékesebbek, mint a tömeggyártott, alacsony kakaótartalmú édességek. A bio minősítésű kakaópor garancia a vegyszermaradékok elkerülésére.
A kakaó összetételének köszönhetően nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Magas flavonoidtartalma segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, miközben enyhe stimuláló hatása segít a koncentrációban. Emellett gazdag magnéziumban, vassal támogatja a vérképzést, és hangulatjavító hatása is ismert.
A kakaó az édességek kínálatának alappillére. Készíthetsz belőle forró csokoládét, kakaós kekszet, csokigolyót vagy brownie-t. A tiramisuk sztárja. Az édes konyhán kívül azonban sós ételekben is megállja a helyét, például a chilis bab készítésekor. A nyers kakaópor jeges kávéhoz, zabgolyóhoz és vegán italokhoz is kiváló.
Még több kakaós receptért görgess lejjebb!
A kakaó egész évben elérhető a boltokban, így mindig raktáron tarthatjuk a konyhában, ha egy kis plusz ízre és energiaforrásra van szükség.
A kakaóport hűvös, száraz helyen érdemes tárolni, légmentesen zárható edényben, hogy megőrizze aromáját.
fehérjetartalom
3 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
8 g
víztartalom
0 g
fehérje
3 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
A befőttesüvegek jelenleg még nem részei a hivatalos visszagyűjtési hálózatnak, viszont több lehetőség is van a fenntartható újrahasznosításukra.
Németh OrsiMég a leginkább karbantartott kertekben is megeshet, hogy hangyaboly lepi el a gyepet. Ilyenkor a vegyszeres hangyairtó használata tűnhet a legbiztosabb módszernek, azonban ha szeretnél környezetbarát módon cselekedni, akkor vesd be ezt a hétköznapi fűszert!
NosaltyMár egy kicsit kezdtünk fellélegezni, hogy március végére tényleg tavaszi időjárást élvezhetünk, azonban sok meglepetést tartogat még az előrejelzés. A húsvéti időjárás is már sejthető, reméljük, akkor hózápor már nem lesz.
NosaltyLevesünk citromtól lesz friss és karalábéval fő, főételünk céklától piros és tunkolható, míg desszertünk a legszebb gyermekkori napokra emlékeztet.
Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!