Kakaó
Leírás
Kakaó – receptek, leírás, tippek
A kakaó az egyik legősibb és legnépszerűbb alapanyag a világ konyháiban, amely nemcsak az édességek fontos hozzávalója, hanem egészséges és tápláló eleme is lehet a mindennapi étrendnek. A kakaófák őshonosak Közép- és Dél-Amerikában, ma pedig olyan országok állnak a termelés élén, mint Elefántcsontpart, Ghána és Indonézia. A kakaó ízvilága és aromája páratlan, amelyet a csokoládégyártás mellett különböző italok és sütés nélküli desszertek készítéséhez is használnak.
A kakaó gazdag antioxidánsokban, és ismert hangulatjavító hatásáról is. Ízvilága a nyers, fanyar jegyektől a gazdag, édes ízig terjed, feldolgozási módjától és a társított alapanyagoktól függően.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi a kakaó?
A kakaó a Theobroma cacao nevű fa magjából készül, amelyet először fermentálnak, majd szárítást követően őrölnek. A folyamat során készül a kakaópor és a kakaóvaj, amelyek az édességgyártás és a kozmetikai ipar fontos alapanyagai. Hazánkban a kakaópor és a különböző csokoládék elérhetők a boltok polcain, azonban a nyers kakaópor és a kakaómassza az egészségtudatos fogyasztók körében is egyre népszerűbb. A kakaópor a kakaóbab finomra őrölt belsejéböl készül. Ezt kakaómasszának hívják. Ebben a kakaóvaj természtes módon van jelen együtt a kakaóval. A kakaóport úgy kapják meg, hogy a kakaómassza vajtartalmát kivonják belőle, majd finomra szitálják. A csokoládé pedig úgy készül, hogy ehhez a kakaómasszához cukrot adnak.
Hogyan vásároljuk?
A kakaópor és a csokoládé beszerzésekor figyeljünk az összetevőkre. A magas kakaótartalmú, kevés cukrot tartalmazó termékek értékesebbek, mint a tömeggyártott, alacsony kakaótartalmú édességek. A bio minősítésű kakaópor garancia a vegyszermaradékok elkerülésére.
Mire jó a kakaó?
A kakaó összetételének köszönhetően nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Magas flavonoidtartalma segíthet a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében, miközben enyhe stimuláló hatása segít a koncentrációban. Emellett gazdag magnéziumban, vassal támogatja a vérképzést, és hangulatjavító hatása is ismert.
Mi készülhet a kakaóból?
A kakaó az édességek kínálatának alappillére. Készíthetsz belőle forró csokoládét, kakaós kekszet, csokigolyót vagy brownie-t. A tiramisuk sztárja. Az édes konyhán kívül azonban sós ételekben is megállja a helyét, például a chilis bab készítésekor. A nyers kakaópor jeges kávéhoz, zabgolyóhoz és vegán italokhoz is kiváló.
Még több kakaós receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
A kakaó egész évben elérhető a boltokban, így mindig raktáron tarthatjuk a konyhában, ha egy kis plusz ízre és energiaforrásra van szükség.
hogyan tároljam
A kakaóport hűvös, száraz helyen érdemes tárolni, légmentesen zárható edényben, hogy megőrizze aromáját.
100g Kakaó
fehérjetartalom
3 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
8 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok