Chiamag

A chiamag a menták családjába tartozó virágos növény, mely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Már Kr.e 3500-ben az aztékok alapvető tápláléka volt a bab és a kukorica mellett, innen ered azték zsálya elnevezése, de az indiánok étrendjének is kiemelten fontos összetevője volt. Manapság úgynevezett superfoodként tartják számon élettani hatásai miatt.
A chiamagot az azték és maja harcosok állóképességük és erejük megőrzésére használták energia- és fehérjetartalma miatt. A 'chia' szó jelentése magyarul 'olajos' vagy 'erő'.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A chiamag nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, Ómega-3 zsírsavakat, antioxidánsokat, élelmi rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat (kálciumot, magnéziumot, vasat, káliumot). A chiamag rendszeres fogyasztása a benne levő telítetlen zsírsavak hála segíthet megelőzni különböző szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulását, miközben erősíti az immunrendszert, hozzájárulva a jó közérzet fenntartásához.
Legismertebb jó tulajdonsága, hogy remek hatással van az emésztésre: magas rosttartalmának köszönhetően a chiamag saját tömegének másfél-kétszeresét tudja felszívni folyadék formájában, így kiváló emésztéssegítő és béltisztító hatással bír, és szintén emiatt a fogyókúrák sikerességéhez is hozzájárulhat. A számok tekintetében 100 g chiamagban körülbelül 30 g élelmi rost található, így a legjobb természetes rostforrások közé tartozik.
A 2-es típusú cukorbetegek étrendjében is fontos helyet kaphat, hiszen rosttartalma révén lassítja a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, így megelőzi az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést.
Nagyobb élelmiszerboltokban, egészségboltokban, bioboltokban az év bármely szakában biztosan megtalálható, általában kisebb, zacskós kiszerelésben.
Semleges ízének és szagának köszönhetően konyhai felhasználása széleskörű: sütemények, pizza- és kenyértészták tökéletes kiegészítője, belekeverhető joghurtba, turmixba, müzlibe, levesbe, de különböző köretek, öntetek, saláták kísérője is lehet. Tojáshelyettesítőként is ismert, főleg a vegánok körében. A belőle készült chiapuding igen népszerű édesség.
Fontos, hogy mivel a legtöbb gabonánál, magnál és zöldségnél több rostot tartalmaz, könnyen túlzásba eshetünk a fogyasztásával, visszájára fordítva pozitív hatását, ami puffadáshoz, hasi fájdalomhoz, hasmenéshez vagy éppen székrekedéshez vezethet.
A chiamagot főként folyadékba keverve fogyasszuk, és ne lépjük át a napi ajánlott 15 grammos mennyiséget. 1 evőkanál 7-8 gramm, míg egy kávéskanál 2,5 gramm körüli mennyiséget jelent, tehát 15 gramm chiamag 2 csapott evőkanálnyinak felel meg.
Figyelem: a szezámmagra vagy a mustárra érzékenyeknél keresztallergiás reakciót válthat ki!
Próbáljátok ki a chiamagot ebben a gyönyörű, vegán, epres kesusajttortában, tegyétek másnapos zabkásába vagy mentes sült zabkásába, kerülhet eperdzsembe, egészséges magos kenyerekbe, amerikai palacsintába, céklás-csokis brownie-ba, házi müzliszeletbe, szépséges püspökkenyérbe, de persze krémes chiapudingba is! De nemcsak édességekben, hanem például ebben az epres spenótsalátában vagy ebben a karfioltócsniban is remek!
Még több chiamagos receptért görgess lejjebb!
Bármikor kapható a nagyobb élelmiszerboltokban, bio- és egészségboltokban, webshopokban.
Száraz, hűvös helyen, lehetőleg zárható tárolóban.
fehérjetartalom
16.54 g
zsírtartalom
29.304 g
szénhidráttartalom
42.12 g
víztartalom
5.8 g
Foszfor
860 mg
Kalcium
631 mg
Magnézium
335 mg
Nátrium
16 mg
Niacin - B3 vitamin
8.83 mg
C vitamin
1.6 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.62 mg
E vitamin
0.5 mg
fehérje
16.54 g
Zsír
telített zsírsav
3.33 g
egyszeresen telített zsírsav
2.309 g
többszörösen telített zsírsav
23.665 g
ásványi anyagok
Kalcium
631 mg
Vas
7.72 mg
Magnézium
335 mg
Foszfor
860 mg
Nátrium
16 mg
Cink
4.58 mg
Réz
0.924 mg
Mangán
2.723 mg
Szelén
55.2 µg
szénhidrát
rost
34.4 g
víz
5.8 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.62 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.17 mg
Niacin - B3 vitamin
8.83 mg
Folát
49 µg
E vitamin
0.5 mg
C vitamin
1.6 mg
Itt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaVannak, akik szeretnek meginni egy pohár bort főzés közben, különösen, ha valamilyen összejövetelre készülnek – de nem ez az egyetlen módja az alkohol felhasználásának a konyhában.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!