Az utolsó kánikularohammal zárul a nyár, ebben az időben gyakran nem kívánunk meleg ételt még ebédre sem. Ekkor jó szolgálatot tehetnek a friss, gyorsan összedobható, sütés-főzést nem igénylő saláták. De nem csak pár csík jégsalátára gondolok, hanem olyan, teljes értékű fehérjében gazdag salátákra, amelyek biztosítják a jóllakottságérzetet és nem akarunk ebéd után fél órával újra ebédelni.
Testsúlycsökkentés idején étrendünkben fontos szerepet töltenek be a salátaételek. Persze nem mindegy, hogy hogyan készítjük el őket, hogy milyen alapanyagokat használunk az összeállításukkor, és milyen öntettel harmonizáljuk az ízeket. Fontos, hogy megfelelő fehérjetartalmúak legyenek, ezért tegyünk a tálba a sok zöldség mellé húsféléket, sajtokat, tojást vagy sonkát.
Receptjeink közül összegyűjtöttem most 14 db teljes értékű salátát, adagonként kevesebb, mint 400 kalória energiatartalommal - így fogyaszthatunk melléjük még egy ~70 g-os kornspitzt, teljes kiőrlésű zsemlét, kenyeret. Az itt felsorolt saláták fehérjetartalma 21-35 g/adag, szénhidráttartalmuk 8-19 g/adag. Így lesz az ebéd, a 70 g kenyérfélével max. 580 kcal energiatartalmú, ami egy kiegyensúlyozott (azaz a többi étkezésünk is követi az étrendi alapelveket) 1500-1600 kcal-os étrendbe illeszthető.
Próbáljátok ki őket!
Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:
Így lesz igazán fogyókúrás a salátád!
-
1.
Pohárszendó
-
2.
Mokremek
-
3.
Kevert saláta csirkemellel és sajtokkal
-
4.
Spanyol saláta
-
5.
Chef saláta
-
6.
Vegyes saláta pulykamell csíkokkal
-
7.
Mozzarellás csirkemellsaláta
-
8.
Vegyes sali tonhallal és dióval
-
9.
Húsos uborkasaláta
-
10.
Mozzarellás paradicsomsaláta balzsamecettel
-
11.
Majonézes-joghurtos heringsaláta
-
12.
Tonhalas madársaláta
-
13.
Márványsajtos paprikasaláta
-
14.
Sonkás-mozzarellás vacsorasaláta