A hajdina magas fehérjetartalmú növényi termés, növénytanilag nem gabona, de mivel gasztronómiai felhasználását tekintve úgy szerepel, mint pl. a rizs, sokan gabonaféleként gondolnak rá. Alapvető tápanyagai az összetett szénhidrátok, emellett magas a kálium-, foszfor-, magnézium-, B1-, B2- , E-vitamin- és élelmirost-tartalma.
Elkészíthetjük natúr köretként, főzhetünk belőle lágy, édes vagy sóskását, rakhatjuk húsgombócokba, rakott ételekbe. A francia „galette" és a japánsobatészta alapja.
Olvastad már?
Mivel nem tartalmaz glutént, jól beilleszthető a cöliákiások vagy a gluténérzékenyek étrendjébe, magas növényi fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott alapanyag. Ez persze nem jelenti azt, hogy a húskedvelőknek ne ajánlanám, hiszen nagyon változatosan elkészíthető, ezt bizonyítja az alábbi receptválogatás is!
-
1.
Hajdinás amerikai palacsinta
-
2.
Natúr szelet brokkolis hajdinával
-
3.
Sólet hajdinával és füstölt oldalassal
-
4.
Rakott karfiol 10. - almával, hajdinával
-
5.
Hajdinamagos vadkovászos kenyér Tormától
-
6.
Fekete babos hajdinás vegetariánus chili
-
7.
Hajdinás blini
-
8.
Hajdina-tabbouleh
-
9.
Gyömbéres soba tofuval
-
10.
Joghurtos-hajdinás muffin gluténmentesen
-
11.
Galette avagy hajdinapalacsinta