Hajdina, a gluténmentes alternatíva

Nem csak gluténérzékenyeknek és vegetáriánusoknak érdemes kipróbálni ezt a magas fehérje-, ásványianyag- és vitamintartalmú egészséges alapanyagot. Mindenkinek ajánlom!

A hajdina magas fehérjetartalmú növényi termés, növénytanilag nem gabona, de mivel gasztronómiai felhasználását tekintve úgy szerepel, mint pl. a rizs, sokan gabonaféleként gondolnak rá. Alapvető tápanyagai az összetett szénhidrátok, emellett magas a kálium-, foszfor-, magnézium-, B1-, B2- , E-vitamin- és élelmirost-tartalma.

Elkészíthetjük natúr köretként, főzhetünk belőle lágy, édes vagy sóskását, rakhatjuk húsgombócokba, rakott ételekbe. A francia „galette" és a japánsobatészta alapja.

Olvastad már?

Top 10 igazi káliumbomba

Mivel nem tartalmaz glutént, jól beilleszthető a cöliákiások vagy a gluténérzékenyek étrendjébe, magas növényi fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott alapanyag. Ez persze nem jelenti azt, hogy a húskedvelőknek ne ajánlanám, hiszen nagyon változatosan elkészíthető, ezt bizonyítja az alábbi receptválogatás is!

  1. 1.

    Hajdinás amerikai palacsinta

  2. 2.

    Natúr szelet brokkolis hajdinával

  3. 3.

    Sólet hajdinával és füstölt oldalassal

  4. 4.

    Rakott karfiol 10. - almával, hajdinával

  5. 5.

    Hajdinamagos vadkovászos kenyér Tormától

  6. 6.

    Fekete babos hajdinás vegetariánus chili

  7. 7.

    Hajdinás blini

  8. 8.

    Hajdina-tabbouleh

  9. 9.

    Gyömbéres soba tofuval

  10. 10.

    Joghurtos-hajdinás muffin gluténmentesen

  11. 11.

    Galette avagy hajdinapalacsinta

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...