r
Nosalty Logó

Hajdinamagos vadkovászos kenyér Tormától

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Hajdinamagos vadkovászos kenyér Tormától
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 432 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1730 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 230 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1070.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    684 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 432 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.6 g

Zsír

  • Összesen
    26.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4282.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    934 mg
  • Nátrium
    2735 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    329.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    211.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    145 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    547 micro
Összesen 1730 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    566 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    362 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 230 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókból közepesen lágy, sima tésztát dagasztunk, majd letakarva kelesztjük. Óránkénthajtogatjuk, mint a pogácsát, de ez el is hagyható. Aduplájára kelesztjük(kb. 2-3 óra, de több is lehet).
  2. Ekkor megformázzuk, és sütőpapírral bélelt kelesztőtálban újból kelesztjük, míg másfélszeresére emelkedik (kb. 1-2 óra).Ezalatt felforrósítjuk a sütőt 230 fokra; egy fedeles jénaivalvagy öntöttvas edénnyel, és egy kis vizes edénnyel a sütőaljában.
  3. Ezután vízzel lepermetezzük a tésztát, beszórjuk zabkorpával, bevagdaljuk, majd óvatosan a forró edénybe pottyantjuk - a sütőpapírral együtt.
  4. Lefedve sütjük 30 percet, majd a fedőt levéve aranybarnára sütjük (ez még kb. 15-20 perc). Ha az alja kongó hangot ad, akkor van készen.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 10606
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Megtetszett a bioboltban a durvára tört hajdinamag; ki kellett próbálnom a vadkovászos kenyérben! Jól sikerült a próba; a kenyér héja kissé ropogós, a bélzet puha, ízes, ruganyos lett. A magok szépen megpuhultak a kelesztés és sütés alatt. A szokásosnál rövidebb ideig dagasztottam (csak éppen addig, amíg fényes, sima nem lett), majd óránként hajtogattam. A forró sütőben szépen felemelkedett, a teljes kiőrlésű liszt és a sok mag ellenére is!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...