A tokány elsősorban a hús vágási technikájától lesz az, ami: a rostszálakkal merőleges szeletelés módszerét hívjuk tokányra vágásnak. Az így kapott 4-6 centis csíkokat pedig a pörkölttel ellentétben általában nem pirítják, hanem párolják. Eredetileg csak borssal és majoránnával fűszerezték pirospaprika helyett, persze ez mára sokat változott, ezért rengeteg fajta és ízesítés létezik.
-
1.
Zürichi marhatokány
-
2.
Lecsós csirketokány juhtúrós puliszkával
-
3.
Gyömbéres pulykatokány mustármártással
-
4.
Toledói tokány
-
5.
Gombás sertéstokány rozé borban párolva
-
6.
Betyár tokány
-
7.
Borsos tokány 2.
-
8.
Borsós tokány
-
9.
Tejszínes-csirkés tokány
-
10.
Temesvári sertéstokány
-
11.
Hétvezér tokány
-
12.
Csikós tokány hagymás nokedlivel JUDYTH konyhájából
-
13.
Babos sertéstokány
-
14.
Vadásztokány