A fejes káposzta vagy más néven édes káposzta C-vitamin-tartalma 40–50 mg/100 g. A télre eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin-tartalmát megőrzi, miként a B1- és B2-vitamint is, ezért nagyon fontos vitaminforrásunk.
Na de ki mondta, hogy csak káposztás kocka vagy töltött káposzta készülhet belőle? Ugye más recepteknél is bevetitek? Isteni rétes, coleslaw vagy rakott hús készülhet vele (attól függően, hogy savanyított vagy sima, édes változatáról beszéltünk), de népies-ízes-hagyományőrző levesekben is tökéletesen megállja helyét.
Télen pedig amúgy is kötelező káposztát enni, hiszen növelni kell az ilyenkor amúgy is szegényesebb szezonális zöldségbevitelünket!
-
1.
Húsmentes scsí
-
2.
Répás-almás káposztasaláta
-
3.
Házi káposztás rétes
-
4.
Székelygulyás
-
5.
Savanyú káposztával és csirkével rakott krumpli
-
6.
Korhelysaláta
-
7.
Klasszikus paradicsomos káposzta hideg sertéssülttel
-
8.
Klasszikus coleslaw
-
9.
Csalamádé télire
-
10.
Ukrán céklaleves
-
11.
Göcseji gombócleves
-
12.
Karaj savanyú káposztával sütve, tepsiben
-
13.
Káposztás palacsinta
-
14.
Káposztás pogácsa Évi nénitől