Zúzapörkölt JUDYTH konyhájából
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
167g zúza157 kcal
-
113g vöröshagyma41 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0 kcal
-
90g paradicsom16 kcal
-
33g tv-paprika5 kcal
-
13g sertészsír113 kcal
-
33g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1000g zúza940 kcal
-
680g vöröshagyma248 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0 kcal
-
540g paradicsom97 kcal
-
200g tv-paprika33 kcal
-
75g sertészsír677 kcal
-
200g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
37.1g zúza35 kcal
-
25.2g vöröshagyma9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0 kcal
-
20g paradicsom4 kcal
-
7.4g tv-paprika1 kcal
-
2.8g sertészsír25 kcal
-
7.4g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.6 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 412 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 585.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 304 mg
-
Nátrium 126 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 368.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 97 micro
-
β-karotin 462 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 2316 micro
-
Lut-zea 208 micro
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 189.6 g
Zsír
-
Összesen 97.6 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 2471 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3514.9 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 258 mg
-
Kálcium 329 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 290 mg
-
Foszfor 1822 mg
-
Nátrium 755 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.4 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 2208.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 446 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 289 mg
-
D vitamin: 77 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 42 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 265 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 580 micro
-
β-karotin 2772 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 13894 micro
-
Lut-zea 1248 micro
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 130.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 103 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 516 micro
-
Lut-zea 46 micro
Hozzávalók
-
4 nagy db vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 teáskanál ételízesítő
-
3 nagy db paradicsom
-
2 közepes db tv-paprika
-
5 ek sertészsír
-
2 dl víz
Elkészítés
- A zúzát átnézzük, ha szükséges tisztítjuk (nekem nem kellett most vele semmit csinálnom, mert gyönyörű árut kaptam a megszokott "hentesemtől”), felszeleteljük - van, aki kockára vágja -, több vízben jól átmossuk, félretesszük.
- A zsírt beletesszük a lábasba, rászórjuk a megtisztított, megmosott, apró kockára vágott hagymát, kevés sót szórunk rá, s szépen megpirítjuk.
- Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felszeletelt zúzát, összekeverjük, ekkor megszórjuk az őrölt pirospaprikával, összekeverjük, ezután ízesítjük ételízesítővel, borssal, kevéske sóval (inkább több az ételízesítő, kevesebb a só), összekeverjük, s felengedjük vízzel, hogy jól ellepje. Felforraljuk, majd rátesszük a fedőt, hagyjuk szépen lassan forrdogálni, hiszen sok idő, körülbelül 3 óra kell hozzá, hogy tökéletesen puha legyen.
- Azért nem szabad magára hagyni, időnként meg kell kevergetni, s a félidő elteltével különösen figyelni kell rá, ha szükséges, pótolni kell a vizet, s elég gyakran megkavarni, mert könnyen odakaphat az alja.
- Közben a paradicsomokat, paprikákat előkészítjük. Megmossuk őket, a paradicsomot héjától megfosztjuk, egy tálba kisebb darabokra felvagdossuk, a paprikákat félbevágjuk, csumáját erezetét eltávolítjuk, ismét félbevágjuk őket, s vékony csíkokra felszeleteljük, s a darabolt paradicsomhoz öntjük a tálkába.
- A zúza forrásától számítva körülbelül egy és fél óra elteltével a darabolt paradicsomot, paprikát hozzáöntjük, összekeverjük, ételízesítőt és borsot még szórunk bele, s tovább főzzük, összesen körülbelül 3 órát. Közben kóstoljuk, ha szükséges, picit sózzuk, kavargatjuk.
- Ha teljesen puha a zúza, s szép sűrű a szaftja, készen is van. Bármilyen tésztával - aki jobban szereti a főtt burgonyát, azzal - lehet tálalni, de ehhez az igazi a galuska (nokedli), én is azzal tálaltam. A savanyúság - természetesen - ízlés dolga, ki, mit szeret.
- Hasonlóképpen "működik", mint a körömpörkölt... ha a szaftja "ragadós", akkor tuti ez a mennyei eledel - természetesen, az ízesítés, a zúza puhasága mellett! :)
- Elkészítettem: 28 alkalommal
- Receptkönyvben: 105
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 48
- Össznézettség: 27875
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 25.
Ajánló
Aki szereti a zúzát, annak ez az étel mennyei eledel! Nem szabad sajnálni tőle a hagymát, az időt, S CSAKIS ZSÍRRAL KÉSZÍTSÜK! Akkor nagyon finom, ha sűrű szaftja van, s a zúza olyan puha, hogy szinte szétomlik a szánkban. Nincs annál rosszabb, ha rágós marad a zúza!!!!! Sok macera nincs vele, csupán sokáig tart a főzése... viszont megéri ráfordítani az időt - mert azért figyelgetni, kavargatni kell, mint ezt már írtam -, mert a tíz ujját megnyalja az, aki eszik ebből a pöriből (természetesen azokra gondolok, akik egyébként szeretik, imádják a zúzát)... ha egy része megéli a másnapot, akkor látni lehet, hogy kocsonyás a szaftja, és ez így tökéletes! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Aki szereti a zúzát, annak ez az étel mennyei eledel! Sok macera nincs vele, csupán sokáig tart a főzése... viszont megéri ráfordítani az időt, mert a tíz ujját megnyalja az, aki eszik ebből a pöriből! :)