r
Nosalty Logó

Zúzapörkölt JUDYTH konyhájából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Walaky
Zúzapörkölt JUDYTH konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 332 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1995 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 74 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.6 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    412 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    585.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    368.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    97 micro
  • β-karotin
    462 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2316 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 332 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    189.6 g

Zsír

  • Összesen
    97.6 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    2471 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3514.9 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    258 mg
  • Kálcium
    329 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    290 mg
  • Foszfor
    1822 mg
  • Nátrium
    755 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.4 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    2208.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    446 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    289 mg
  • D vitamin:
    77 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    42 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    265 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    580 micro
  • β-karotin
    2772 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    13894 micro
  • Lut-zea
    1248 micro
Összesen 1995 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    516 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 74 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zúzát átnézzük, ha szükséges tisztítjuk (nekem nem kellett most vele semmit csinálnom, mert gyönyörű árut kaptam a megszokott "hentesemtől”), felszeleteljük - van, aki kockára vágja -, több vízben jól átmossuk, félretesszük.
  2. A zsírt beletesszük a lábasba, rászórjuk a megtisztított, megmosott, apró kockára vágott hagymát, kevés sót szórunk rá, s szépen megpirítjuk.
  3. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felszeletelt zúzát, összekeverjük, ekkor megszórjuk az őrölt pirospaprikával, összekeverjük, ezután ízesítjük ételízesítővel, borssal, kevéske sóval (inkább több az ételízesítő, kevesebb a só), összekeverjük, s felengedjük vízzel, hogy jól ellepje. Felforraljuk, majd rátesszük a fedőt, hagyjuk szépen lassan forrdogálni, hiszen sok idő, körülbelül 3 óra kell hozzá, hogy tökéletesen puha legyen.
  4. Azért nem szabad magára hagyni, időnként meg kell kevergetni, s a félidő elteltével különösen figyelni kell rá, ha szükséges, pótolni kell a vizet, s elég gyakran megkavarni, mert könnyen odakaphat az alja.
  5. Közben a paradicsomokat, paprikákat előkészítjük. Megmossuk őket, a paradicsomot héjától megfosztjuk, egy tálba kisebb darabokra felvagdossuk, a paprikákat félbevágjuk, csumáját erezetét eltávolítjuk, ismét félbevágjuk őket, s vékony csíkokra felszeleteljük, s a darabolt paradicsomhoz öntjük a tálkába.
  6. A zúza forrásától számítva körülbelül egy és fél óra elteltével a darabolt paradicsomot, paprikát hozzáöntjük, összekeverjük, ételízesítőt és borsot még szórunk bele, s tovább főzzük, összesen körülbelül 3 órát. Közben kóstoljuk, ha szükséges, picit sózzuk, kavargatjuk.
  7. Ha teljesen puha a zúza, s szép sűrű a szaftja, készen is van. Bármilyen tésztával - aki jobban szereti a főtt burgonyát, azzal - lehet tálalni, de ehhez az igazi a galuska (nokedli), én is azzal tálaltam. A savanyúság - természetesen - ízlés dolga, ki, mit szeret.
  8. Hasonlóképpen "működik", mint a körömpörkölt... ha a szaftja "ragadós", akkor tuti ez a mennyei eledel - természetesen, az ízesítés, a zúza puhasága mellett! :)
  • Elkészítettem: 28 alkalommal
  • Receptkönyvben: 105
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 48
  • Össznézettség: 27875
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 25.

Ajánló

Aki szereti a zúzát, annak ez az étel mennyei eledel! Nem szabad sajnálni tőle a hagymát, az időt, S CSAKIS ZSÍRRAL KÉSZÍTSÜK! Akkor nagyon finom, ha sűrű szaftja van, s a zúza olyan puha, hogy szinte szétomlik a szánkban. Nincs annál rosszabb, ha rágós marad a zúza!!!!! Sok macera nincs vele, csupán sokáig tart a főzése... viszont megéri ráfordítani az időt - mert azért figyelgetni, kavargatni kell, mint ezt már írtam -, mert a tíz ujját megnyalja az, aki eszik ebből a pöriből (természetesen azokra gondolok, akik egyébként szeretik, imádják a zúzát)... ha egy része megéli a másnapot, akkor látni lehet, hogy kocsonyás a szaftja, és ez így tökéletes! :)  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Aki szereti a zúzát, annak ez az étel mennyei eledel! Sok macera nincs vele, csupán sokáig tart a főzése... viszont megéri ráfordítani az időt, mert a tíz ujját megnyalja az, aki eszik ebből a pöriből! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...