r
Nosalty Logó

Zsenge zöldborsóleves répával és csipetkével

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Miss Sweetly
Zsenge zöldborsóleves répával és csipetkével
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 443 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 1335 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 71 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1587.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    252 mg
  • Nátrium
    1146 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    188.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    635 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    287 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    140 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    2091 micro
  • β-karotin
    6273 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    4378 micro
Összesen 443 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.2 g

Zsír

  • Összesen
    38.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    209 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4763.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    268 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    210 mg
  • Foszfor
    757 mg
  • Nátrium
    3439 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    187.3 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    564.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1905 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    230 mg
  • D vitamin:
    70 micro
  • K vitamin:
    861 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    419 micro
  • Kolin:
    306 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    6273 micro
  • β-karotin
    18818 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    13133 micro
Összesen 1335 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    335 micro
  • β-karotin
    1006 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    702 micro
Összesen 71 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Elkészítés

A leveshez

  1. A friss, gyenge zöldborsót és répát nem kell megfőzni, csak vágott zöldpetrezselyemmel zsírban megpárolni.( A zsíradék lehet olaj is, természetesen ízlés dolga.)
  2. Miután megpároltuk (kb.10 perc) meghintjük liszttel, és a csontlével vagy vízzel feleresztjük. Ha vízzel, akkor 1 kanál ételízesítőt teszünk hozzá.
  3. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk.
  4. A csipetkét elkészítjük közben: A lisztet és a tojást összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk és ebből lisztes kézzel nagyon apró, kis darabokat csipegetünk.
  5. A forró levesbe a kész csipetkéből egy jó maréknyit teszünk, és belefőzzük. Akkor van kész, ha feljönnek a leves tetejére, ez kb. 5 perc. A maradék csipetkét szellős, hűvös helyre eltesszük. Gulyáslevesbe, paradicsomlevesbe máskor fel lehet használni.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 73
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 24384
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 29.

Ajánló

Konzerv zöldborsóból is el lehet készíteni, de azt csak a rántás elkészítése, és lével való felengedése után tesszük hozzá, úgy is finom. Sokféleképpen lehet variálni különböző zöldségekkel, vagy esetleg csirkeaprólékkal, de az már nem zöldborsóleves. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Miss Sweetly 97 recept

A kertünkben most szedegetjük a sok-sok zöldborsót, és általában mindig amit készítek belőle elsőnek, az a leves. A zsenge héját is bele szoktam főzni, nagyon jó ízt ad pluszban. A sárgarépánk még nem szedhető, ezért a kedvenc zöldségesemnél (nála a legtöbb zöldség-gyümölcs primőr) vásároltam szép új kis sárgarépákat, gondoltam kiegészítem vele a zöldborsólevesem. Ha nincs kertünk és nem termesztünk, akkor most szezonban a zöldségeseknél (jól körül nézve) finom, friss hüvelyes zöldborsót lehet kapni.

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...