Zöldborsóleves Lizinka konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Lizinka_
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
leveshez
-
125g zöldborsó101 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
13g újkrumpli8 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
375g víz0 kcal
rántáshoz
-
18 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
0 kcal
grízgaluskához
-
14g tojás17 kcal
-
13g búzadara45 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
241
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
leveshez
-
500g zöldborsó405 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
50g újkrumpli31 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
1500g víz0 kcal
rántáshoz
-
71 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
0 kcal
grízgaluskához
-
55g tojás69 kcal
-
50g búzadara180 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
962
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
leveshez
-
20.2g zöldborsó16 kcal
-
6.5g sárgarépa2 kcal
-
3.6g fehérrépa2 kcal
-
1.8g petrezselyem1 kcal
-
2g újkrumpli1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
60.5g víz0 kcal
rántáshoz
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
0.4g finomliszt1 kcal
-
0 kcal
grízgaluskához
-
2.2g tojás3 kcal
-
2g búzadara7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
38
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 460.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 217 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 548.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 411 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 225 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 135 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 1264 micro
-
β-karotin 4079 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3875 micro
Összesen
241
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1842.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 349 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 282 mg
-
Foszfor 868 mg
-
Nátrium 288 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 163.9 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 2194.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1646 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 289 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 899 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 539 micro
-
Kolin: 308 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 5056 micro
-
β-karotin 16318 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 15501 micro
Összesen
962
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 74.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 88.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 204 micro
-
β-karotin 658 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 626 micro
Összesen
38
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
leveshez
- A zöldborsót kifejtjük. Az ép, egészséges, mélyzöld színű hüvelyeket félretesszük egy tálba. A zöldségeket, újkrumplit megtisztítjuk és felkarikázzuk, illetve daraboljuk.
- Petrezselyemről leszedjük a levélkéket. Finomra vágjuk, a szárát egy fehér cérnával szorosan összekötjük.
- Egy fazékba odatesszük a kiválogatott borsóhéjakat főni. Rövid ideig szabad csak forralni, addig, amíg a víz szép zöld színű nem lesz. Ha sokáig forr, elveszti édes ízét.
- Utána egy szűrőkanál segítségével kiszedjük a borsóhéjakat a vízből. Ezután beletesszük a borsót, zöldségeket főni, és utána dobjuk az összekötözött petrezselyemszárakat is.
- Sóval, cukorral ízesítjük. Puhulásig főzzük.
rántáshoz
- Az olajat felhevítjük. Beletesszük a lisztet. A rántásnak nem szabad megbarnulnia, csak gyöngyözzön egy kicsit a lisztes olaj! "Vékony" rántást kell készíteni.
- Levesszük az edényt a tűzről, és egy jó csipet vágott petrezselymet teszünk bele. Ezzel lehűtjük a rántást. Összekeverjük, és ezután beletesszük a pirospaprikát. Elkeverjük, és felengedjük ízlésünknek megfelelő hideg vízzel.
- A rántásos vizet beleöntjük a fazékba.
- Miután összeforrt, beletesszük a maradék vágott petrezselymet, és egyet forralunk rajta. Az összekötözött szárakat eltávolítjuk.
- Ha szükséges, még sózzuk és cukrozzuk a levest!
grízgaluskához
- Reggel rögtön a galuska elkészítésével indítunk!
- A tojáshoz keverjük a sót, borsot és a búzadarát.
- Letakarva hűtőbe tesszük. Legalább 3 órát kell dagadnia a gríznek.
- A vizet felforraljuk és sózzuk (vagy leveskockát teszünk bele). Amikor gyöngyözően forrni kezd, akkor szaggatjuk bele a galuskákat. Nem szabad lobogó vízbe szaggatni, mert szétesik!!
- A galuskákat tálalásig benne hagyjuk a vízben. A levest kimerjük a tányérokba, beletesszük a galuskákat, és így kínáljuk.
- Elkészítettem: 99 alkalommal
- Receptkönyvben: 70
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 8566
- Feltöltés dátuma: 2014. május 31.
Ajánló
A grízgaluska főzővizébe lehet tenni egy leveskockát. Én így készítem.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lizinka_
607 recept
Ettem már finom borsólevest sok helyen: iskolai menzán, anyósoméknál, étteremben, vendégségben. Mind - mind nagyon ízlett, de egyik sem múlta felül ezt a családi örökségként megőrzött leves receptet! Az elkészítési módját édesanyámtól tanultam, ő meg az én drága nagyikámtól.