Zöldborsóleves Lizinka konyhájából
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
241
Kalória
11.2g
Fehérje
41g
Szénhidrátok
4g
Zsír
548.7g
Víz
45g
Koleszterin
10.2g
Rost
12.4g
Cukor
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
leveshez
-
125g zöldborsó101 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
13g újkrumpli8 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
375g víz0 kcal
rántáshoz
-
18 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
0 kcal
grízgaluskához
-
14g tojás17 kcal
-
13g búzadara45 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
241
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
leveshez
-
500g zöldborsó405 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
50g újkrumpli31 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
1500g víz0 kcal
rántáshoz
-
71 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
0 kcal
grízgaluskához
-
55g tojás69 kcal
-
50g búzadara180 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
962
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
leveshez
-
20.2g zöldborsó16 kcal
-
6.5g sárgarépa2 kcal
-
3.6g fehérrépa2 kcal
-
1.8g petrezselyem1 kcal
-
2g újkrumpli1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
60.5g víz0 kcal
rántáshoz
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
0.4g finomliszt1 kcal
-
0 kcal
grízgaluskához
-
2.2g tojás3 kcal
-
2g búzadara7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
38
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 460.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 217 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 10 mg
Víz
-
Összesen 548.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 411 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 225 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 135 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 1264 micro
-
β-karotin 4079 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3875 micro
Összesen
241
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1842.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 349 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 282 mg
-
Foszfor 868 mg
-
Nátrium 288 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 163.9 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 41 mg
Víz
-
Összesen 2194.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1646 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 289 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 899 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 539 micro
-
Kolin: 308 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 5056 micro
-
β-karotin 16318 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 15501 micro
Összesen
962
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 74.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 88.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 204 micro
-
β-karotin 658 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 626 micro
Összesen
38
kcal
Elkészítés
leveshez
- A zöldborsót kifejtjük. Az ép, egészséges, mélyzöld színű hüvelyeket félretesszük egy tálba. A zöldségeket, újkrumplit megtisztítjuk és felkarikázzuk, illetve daraboljuk.
- Petrezselyemről leszedjük a levélkéket. Finomra vágjuk, a szárát egy fehér cérnával szorosan összekötjük.
- Egy fazékba odatesszük a kiválogatott borsóhéjakat főni. Rövid ideig szabad csak forralni, addig, amíg a víz szép zöld színű nem lesz. Ha sokáig forr, elveszti édes ízét.
- Utána egy szűrőkanál segítségével kiszedjük a borsóhéjakat a vízből. Ezután beletesszük a borsót, zöldségeket főni, és utána dobjuk az összekötözött petrezselyemszárakat is.
- Sóval, cukorral ízesítjük. Puhulásig főzzük.
rántáshoz
- Az olajat felhevítjük. Beletesszük a lisztet. A rántásnak nem szabad megbarnulnia, csak gyöngyözzön egy kicsit a lisztes olaj! "Vékony" rántást kell készíteni.
- Levesszük az edényt a tűzről, és egy jó csipet vágott petrezselymet teszünk bele. Ezzel lehűtjük a rántást. Összekeverjük, és ezután beletesszük a pirospaprikát. Elkeverjük, és felengedjük ízlésünknek megfelelő hideg vízzel.
- A rántásos vizet beleöntjük a fazékba.
- Miután összeforrt, beletesszük a maradék vágott petrezselymet, és egyet forralunk rajta. Az összekötözött szárakat eltávolítjuk.
- Ha szükséges, még sózzuk és cukrozzuk a levest!
grízgaluskához
- Reggel rögtön a galuska elkészítésével indítunk!
- A tojáshoz keverjük a sót, borsot és a búzadarát.
- Letakarva hűtőbe tesszük. Legalább 3 órát kell dagadnia a gríznek.
- A vizet felforraljuk és sózzuk (vagy leveskockát teszünk bele). Amikor gyöngyözően forrni kezd, akkor szaggatjuk bele a galuskákat. Nem szabad lobogó vízbe szaggatni, mert szétesik!!
- A galuskákat tálalásig benne hagyjuk a vízben. A levest kimerjük a tányérokba, beletesszük a galuskákat, és így kínáljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 perc
- Főzés ideje: 30 perc
Ettem már finom borsólevest sok helyen: iskolai menzán, anyósoméknál, étteremben, vendégségben. Mind - mind nagyon ízlett, de egyik sem múlta felül ezt a családi örökségként megőrzött leves receptet! Az elkészítési módját édesanyámtól tanultam, ő meg az én drága nagyikámtól.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!