Selymes-füstös erdélyi zakuszka
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
240g padlizsán57 kcal
-
54g vöröshagyma20 kcal
-
96g pritaminpaprika20 kcal
-
60g paradicsom11 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
50g konzerv bab57 kcal
-
17g napraforgó olaj150 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
317
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1200g padlizsán285 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
480g pritaminpaprika102 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
250g konzerv bab285 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
1587
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
46.3g padlizsán11 kcal
-
10.4g vöröshagyma4 kcal
-
18.5g pritaminpaprika4 kcal
-
11.6g paradicsom2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
9.6g konzerv bab11 kcal
-
3.3g napraforgó olaj29 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
61
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 18 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 503.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 152 mg
-
Nátrium 183 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.2 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 419.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 151 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 118 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 1580 micro
-
β-crypt 386 micro
-
Likopin 1544 micro
-
Lut-zea 198 micro
Összesen
317
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 39.1 g
Zsír
-
Összesen 89.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2518.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 414 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 394 mg
-
Foszfor 759 mg
-
Nátrium 915 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 181.1 g
-
Cukor 76 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 2097.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 755 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 48 mg
-
C vitamin: 590 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 96 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 686 micro
-
Kolin: 138 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 382 micro
-
β-karotin 7902 micro
-
β-crypt 1929 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 991 micro
Összesen
1587
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 97.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 80.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 305 micro
-
β-crypt 74 micro
-
Likopin 298 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
61
kcal
Hozzávalók
-
3 db padlizsán
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
3 db pritaminpaprika
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 dl napraforgó olaj
-
1 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A padlizsánt és a pritaminpaprikát megmossuk. A padlizsánt hosszában kettévágjuk, majd a húsát finoman kockásra karcoljuk (vagy csak egyszerűen megböködjük villával). A paprikát csumázzuk és magozzuk ki, majd szintén böködjük át egy villával és a bordái mentén vágjuk hosszában három részre.
- Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a paprikákat héjával felfelé, a padlizsánokat pedig félbevágott és beirdalt felükkel felfelé, kenjük be vékonyan olívaolajjal. A sütőnket állítsuk grillfokozatra vagy felső sütésre, melegítsük 200 fokra, majd addig sütjük őket, amíg a bőrük ráncosodni és enyhén feketedni kezd, a húsuk pedig teljesen puhára sül. Azért jobb, ha a grillfunkciót választjuk, mert az eredeti, erdélyi receptúra szerint faszénen sülnek a zöldségek, így ha nincs lehetőségünk erre, enyhén feketére grillezve lesz füstös íze, zamata a zakuszkának.
- Amíg pirul a paprika és a padlizsán, tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, aprítsuk finomra vagy daráljuk le, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ha nem babkonzervet használunk, az aprószemű fehérbabot főzzük meg sós vízben.
- Amikor már enyhén feketére grilleztük a paprikát és a padlizsán is szép sötét, vegyük ki a sütőből, majd lefedve hagyjuk őket kihűlni. Ezután könnyedén lehúzzuk a bőrüket vagy egy evőkanállal kaparjuk ki a húsát a héjából. Daraboljuk vagy szedjük rostjaira őket, vagy egy mély tálban botmixerrel pépesítjük a sült zöldségeket.
- Az üvegesre dinszelt hagymára mehet a darált vagy mozsárba összetört fokhagyma, a sült padlizsán és a paprika, beleöntjük a maradék olajat és az apróbbra darabolt paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, lestyánt, majd 20 percig lassan főzzük, amíg kissé besűrűsödik, homogén állagú lesz. Ha igazán tökéletes ízélményre vágyunk, ezután még tegyük be bő 1 órára 150 fokra melegített sűtőbe is, hogy lassan összesülve még intenzívebb ízeket kapjunk.
- Utolsó lépésként adjuk hozzá a lecsepegtetett babot is, nagyon finoman keverjük össze, hogy ne törjük össze a babszemeket, majd további tíz-tizenöt percig főzzük vagy süssük össze sütőben.
- Ezután porciózzuk befőttesüvegekbe, majd fogyasszuk kenyérre kenve.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 87
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 9940
- Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 29.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegán receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
Ahány porta, annyi szokás, de a zakuszka alapvetően hagymából, paradicsomból, pritamin paprikából és padlizsánból készül, kerülhet bele fehér bab, egyes esetekben pedig gombát is tartalmaz, ki hogy szereti. A zakuszka eredetileg parázson, hosszú ideig készül, ebből lesz aztán az ízes, gazdag zöldséglekvár, nem baj azonban, ha otthon füstölő, parázs és kerti grillező hiányában „csak” egy jó sütő áll a rendelkezésedre.