Virágos almás pite
- 2% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
60g finomliszt218 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g margarin22 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
A töltelékhez
A kenéshez és a tálaláshoz
- 2% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
30g margarin215 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
A töltelékhez
-
2000g alma936 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
24g búzadara86 kcal
A kenéshez és a tálaláshoz
- 2% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
17.2g finomliszt62 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.3g cukor17 kcal
-
7.2g margarin51 kcal
-
1.1g tojássárgája4 kcal
-
2.9g tejföl6 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.9g margarin6 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
A töltelékhez
-
57.2g alma27 kcal
-
5.7g cukor22 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.7g búzadara2 kcal
A kenéshez és a tálaláshoz
- 2% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 26.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 523.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 130 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 235 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.4 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 176.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 262 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 225 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
- 2% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 83 g
Zsír
-
Összesen 266.1 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 119 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 74 g
-
Koleszterin 493 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5232 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 242 mg
-
Kálcium 1297 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 266 mg
-
Foszfor 2348 mg
-
Nátrium 1053 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1133.8 g
-
Cukor 567 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 1763.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2624 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 92 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 304 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 303 micro
-
Kolin: 509 mg
-
Retinol - A vitamin: 2420 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 2255 micro
-
β-crypt 215 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1078 micro
- 2% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 149.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 50.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
15 dkg cukor
-
25 dkg margarin
-
2 db tojássárgája
-
1 dl tejföl
A töltelékhez
-
2 kg alma
-
20 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 evőkanál búzadara
A kenéshez és a tálaláshoz
Elkészítés
A tésztához
- Az almákat alaposan tisztítsuk és hámozzuk meg. A reszelő nagyobb lyukán reszeljük le. A levét csavarjuk ki, arra nem lesz szükség.
- Az almát ízesítsük a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal.
- A lisztet szitáljuk egy tálba, szórjuk bele a sütőport, morzsoljuk el benne a szobahőmérsékletű margarint.
- Szórjuk bele a sót, a cukrot, üssük bele a tojások sárgáját, kanalazzuk bele a tejfölt, reszeljük bele a citrom héját.
- Alaposan dolgozzuk össze. Osszuk két egyforma méretű cipóvá.
- Egy 38*30 cm méretű tepsit kenjünk ki margarinnal, és szórjuk meg liszttel.
- Az egyik tésztát nyújtsuk a tepsi méretére, a nyújtófára feltekerve fektessük bele úgy, hogy tepsi oldalán is legyen a tésztából.
- Egy villával szurkáljuk meg kicsit a tésztát.
- Szórjuk meg a búzadarával.
- Az almát kanalazzuk bele, és a kanál domború felével szépen simítsuk el a tésztán a tölteléket.
- A másik tésztát is nyújtsuk el, fektessük az almára.
- A széleknél nyomkodjuk össze kicsit, majd a túlnyúló részeket egy éles késsel vágjuk le, ebből lesznek a virágok.
- A hulladék tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk vékonyra, és nagyon kicsi kiszúróval nyomjunk ki virágokat.
- Rakjuk a tészta tetejére kb. olyan távolságra, amekkora szeletekre szeretnénk majd a sütit szeletelni.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
- A sütőből kivéve kenjük le tejjel, és takarjuk le kb. 10 percre egy konyharuhával.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 38x30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 156
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 10990
- Feltöltés dátuma: 2013. január 26.
Ajánló
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Karácsonykor férjem nagyszüleitől kaptunk egy óriási táska almát, amit ugye nem bírtunk megenni. Mivel vasárnap ebédre vendégeket vártunk, adott volt számomra, hogy itt az idő, az almát fel kell használnom. Anyukám almás receptjét véve alapul állítottam össze a tésztát, a reszelt citrom héja pedig a saját ötletem volt. Azt hiszem sokat dobott rajta. A széleknél megmaradt tészta sem ment kárba, hisz az apró kis virágok még izgalmasabbá tették a már megszokott almás pitét. Nagy izgalommal vártam, hogy kisüljön. Először a fahéj, majd a citrom illata lengte be a lakást. Azt hiszem a legnehezebb az volt, hogy kivárjuk, míg kellőképp meghűl és végre szeletelhessem. Mindenkinek nagyon ízlett, készítettem útravalót is a vendégeknek belőle. 24 nagyobb szelet lett ebből az adagból.