Villámgyors piskótatekercs
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
A piskótához
-
55g tojás69 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
A krémhez
-
11g pudingpor43 kcal
-
50g tej28 kcal
-
0g instant kávé0 kcal
-
0 kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
A piskótához
-
220g tojás277 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
160g finomliszt582 kcal
-
32g víz0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
A krémhez
-
45g pudingpor171 kcal
-
200g tej112 kcal
-
0g instant kávé0 kcal
-
0 kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
A piskótához
-
27.9g tojás35 kcal
-
10.1g cukor39 kcal
-
20.3g finomliszt74 kcal
-
4.1g víz0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.4g napraforgó olaj48 kcal
A krémhez
-
5.7g pudingpor22 kcal
-
25.3g tej14 kcal
-
0g instant kávé0 kcal
-
0 kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 16.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 373.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 140 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.1 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 146 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 251 micro
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47 g
Zsír
-
Összesen 66.5 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1495.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 115 mg
-
Kálcium 363 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 562 mg
-
Nátrium 384 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 252.5 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 202.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 310 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 133 micro
-
Kolin: 586 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1003 micro
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 189.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
4 db tojás
-
8 ek cukor
-
8 púpozott ek finomliszt
-
4 ek víz
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
-
1 csipet só
-
0.5 dl napraforgó olaj
A krémhez
-
2 dl tej
-
1 ek instant kávé
Elkészítés
A piskótához
- Piskóta elkészítése:
- Melegítsük elő a villanysütőt közepes fokozaton.
- 4 egész tojást! (nem elírás) felütve és egy jó csipetnyi sót tegyünk habüstbe.
- Keverjük közepes fokozaton, amíg el nem kezd habosodni.
- Öntsük bele az összes cukrot, és a kézi mixerturbó fokozatán keverjük habosra. Nem lesz olyan kemény hab, mintha csak tojásfehérjét kevernénk, de olyan kemény lesz, mintha a tojásfehérje és a cukros sárgája habot összekevernénk a piskótánál.
- Adagoljuk hozzá keverés közben a 4 ek vizet (az összes keverési idő 5 perc legyen).
- A gép használata itt befejeződik. Hintsük bele lazán fakanállal a szódabikarbónás lisztet, alaposan keverjük át, de vigyázzunk, hogy a habot ne törjük össze.
- Gáztepsit öntsük tele vízzel, alaposan öblítsük át, majd öntsük ki belőle a vizet.
- Sütőpapírral béleljük ki a gáztepsit, ez a víztől a tepsi aljára fog tapadni
- A sütőpapírra öntsünk 1/2 dl olajat, és ecset segítségével nagyon alaposan kenjük be a papírt, úgy, hogy mindenütt olajos legyen.
- Öntsük a masszát a sütőpapírra, nem kell simogatni, a tepsi döntögetésével oszlassuk el egyenletesen.
- Vegyük a sütőt egy fokozattal feljebb, és helyezzük be a tepsit, süssük 20 percig, tűpróbával ellenőrizzük.
- Vegyük ki a süteményt, és sütőpapír segítségével göngyölítsük forrón fel a piskótát, úgy, hogy közben húzzuk le róla a papírt. A göngyölt vége kerüljön alulra.
- Hűvös helyen hagyjuk kihűlni.
- Krém elkészítése:
- Amíg a tészta sül, keverjük habosra a krém összetevőit a habüstben. Ízlés szerint édesítsük csöpögtetős édesítővel. Itt azért kevesebb a tej az előírtnál, hogy a krém szilárdabb legyen, és ne folyjon ki a tésztából szeletelés közben.
- A kihűlt tésztát csavarjuk ki, és kenjük meg a krémmel, majd tekerjük vissza (a tekerés alulra kerüljön).
- Szorosan fedjük be alufóliával (nem kell betekerni), és hűtőben fagyasszuk ki, legalább 2-3 órát.
- Éles késsel egyenletes szeletekre vágva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 251
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 56838
- Feltöltés dátuma: 2010. március 24.
Ajánló
Régen ugye vajaztuk, és liszteztük a sütőlemezt piskóta sütésnél. Ennek hátrányai a következők, a piskóta felszíne lisztes lesz, illetve bőrös felülete képződik, ami valljuk be nem igazán gusztusos látvány, illetve a krémek tapadása miatt nem is nagyon praktikus, sőt a liszt íze sem igazán jó. Ezért ajánlom ezt a vizezéses, sütőpapíros, olajos megoldást. Előnyei a következők: a piskóta a gőzben sütés miatt nem szárad ki, olyan lesz mint a harmat, később sem hajlamos a száradásra, az olajozás egységes, bőrréteg nélküli alsó felületet eredményez, és tekerésnél nyugodtan lehúzhatjuk róla a papírt, nem fog összeragadni, mert a felülete olajos, de nagyon fontos, hogy az olaj mindenütt fedje a sütőpapírt, mert ahol nem fedi, a tészta hozzáragad, aztán annyi a sima felületünknek! A forma oldalát nem kell bekenni semmivel, engedjük, hogy a piskótánk az oldalhoz ragadva fel tudjon azon mászni! (ettől lesz magas). Sütés után, éles késsel el kell választani a piskótát a formától, de ez nagyon könnyen fog sikerülni. Jó étvágyat kívánok mindenkinek!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Egy főzőműsorban hallottam, hogy ha van a mixerünkön turbófokozat, akkor nem kell szétválasztani a tojásokat. Gondoltam, hogy én ezt kipróbálom, és első próbálkozásra ragyogóan sikerült. Nem csak piskótatekercs, de bármilyen piskóta süthető e módszerrel, de csak turbófokozatos mixerrel! A cukor helyettesíthető glukononnal (szorbit), illetve gyümölcscukorral (fruktóz). Ezeket pont annyi mennyiségben kell alkalmazni, mint a cukrot, így süteményünk diabetikus lesz. A glukononnal (szorbit) vigyázzunk, mert hashajtó hatása van! Fogyasztásnál jelenléte észrevehetetlen, 2-3 óra után leírhatatlan!:() A tekercset tölthetjük lekvárral is, így 30 perc alatt lesz egy komplett süteményünk váratlan vendégek esetére.