Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
200g vaddisznóhús244 kcal
-
131 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
14 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2 kcal
-
15g zöldpaprika2 kcal
-
20g disznózsír180 kcal
-
60g vörösbor51 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
4g gomba1 kcal
-
1g mustár1 kcal
-
2g tejföl4 kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
2000g vaddisznóhús2440 kcal
-
200g mangalica szalonna1310 kcal
-
500g vöröshagyma182 kcal
-
50g fűszerpaprika141 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
24 kcal
-
150g zöldpaprika25 kcal
-
200g disznózsír1804 kcal
-
600g vörösbor510 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
42g gomba9 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
20g tejföl40 kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
51.5g vaddisznóhús63 kcal
-
5.1g mangalica szalonna34 kcal
-
12.9g vöröshagyma5 kcal
-
1.3g fűszerpaprika4 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1 kcal
-
3.9g zöldpaprika1 kcal
-
5.1g disznózsír46 kcal
-
15.4g vörösbor13 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
1.1g gomba0 kcal
-
0.3g mustár0 kcal
-
0.5g tejföl1 kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 46.1 g
Zsír
-
Összesen 41.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 493.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 313 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 269.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 131 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1362 micro
-
β-crypt 311 micro
-
Likopin 1390 micro
-
Lut-zea 998 micro
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 460.5 g
Zsír
-
Összesen 417.6 g
-
Telített zsírsav 152 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 184 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 53 g
-
Koleszterin 382 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4937.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 216 mg
-
Kálcium 589 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 253 mg
-
Foszfor 3128 mg
-
Nátrium 724 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.6 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 2698.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1307 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 144 mg
-
D vitamin: 207 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 99 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 149 micro
-
Kolin: 219 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 323 micro
-
β-karotin 13617 micro
-
β-crypt 3108 micro
-
Likopin 13895 micro
-
Lut-zea 9983 micro
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 11.9 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 127.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 351 micro
-
β-crypt 80 micro
-
Likopin 358 micro
-
Lut-zea 257 micro
Hozzávalók
-
20 dkg mangalica szalonna
-
50 dkg vöröshagyma
-
5 dkg fűszerpaprika
-
5 db borókabogyó
-
2 db babérlevél
-
15 dkg zöldpaprika
-
20 dkg disznózsír
-
4 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
1 ek mustár
Elkészítés
- A bográcsot a parázs felé helyezzük.
- A mangalica szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a bográcsban, majd a pörcöt leszűrjük.
- A friss vagy előző nap kiolvasztott, bepácolt vaddisznóhúst leforrázzuk, megmossuk, 3-4 dkg-os kockákra vágjuk.
- Zsírban a finomra vágott makói vöröshagymát aranysárgára pirítjuk.
- Rátesszük a süldőhúst, sózzuk, ha szükséges kevés vizet öntünk alá.
- Nem kavarjuk, csak rázogatjuk, átdobjuk. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk.
- A zúzott fokhagymát és a vörösbor felét hozzákeverjük, és tovább pároljuk.
- A borókabogyót és a babérlevelet kevés borban felfőzzük, és a levét a húsra szűrjük.
- A zsírban feloldjuk a fűszerpaprikát a kockára vágott zöldpaprikával, paradicsompürével elkeverjük majd együtt a pirított húsra öntjük.
- Ha már majdnem kész (2 -3 óra lassú tűzön) a frissen szedett királyvargánya gombát is az ételbe pároljuk.
- Az ételt készre főzzük. Tehetünk bele1 ek mustárt, elkeverve1 ek tejföllel.
- Receptkönyvben: 130
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 51
- Össznézettség: 85153
- Feltöltés dátuma: 2009. október 24.
Ajánló
A fiatal vaddisznó (malac, süldő) húsa nagyon ízletes és porhanyós, míg az öregebbeké rágós, durva rostozatú ezért a húsát elkészítés előtt pácolni kell. Megjegyzés: Ferenc a pörkölt főzés vége előtt 5 perccel még egy evõkanál mustárt egy kanál tejföllel elkever és végül a pörkölthöz keveri. A kész pörköltet főtt burgonyával, burgonyapürével vagy dödöllével tálalhatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A vadhús a nagyobb fehérjetartalma (21–25%) miatt bőségesebb esszenciális aminosav-forrás. A vaddisznó húsában viszonylag jó a többszörösen telítetlen és a telített zsírsavak aránya, ezzel szemben kedvezőtlen a linolsav és az alfa-linolénsav aránya (3). A zsírtartalom fajtánként, ivaronként, testtájanként, életkortól, élőhelytől és évszaktól függően változik. Szalonnájának telítetlenzsírsav-tartalma nagyobb, mint a házisertésé. Húsa még azonos takarmányozás esetén is feleannyi zsírt és telített zsírsavat raktároz, mint a házisertésé. A vadhúsok zsírsavösszetételét az állatok étrendje és élőhelye nagymértékben befolyásolja. Élelmiszer-biztonsági szempontból elkerülhetők a baktériumos és parazitás fertőzések, ha a húsok elkészítése során megfelelő hőkezelési eljárásokat alkalmazunk.