r
Nosalty Logó

Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Mártika és Feri
Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 650 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 6507 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 168 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    46.1 g

Zsír

  • Összesen
    41.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    313 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    269.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1362 micro
  • β-crypt
    311 micro
  • Likopin
    1390 micro
  • Lut-zea
    998 micro
Összesen 650 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    460.5 g

Zsír

  • Összesen
    417.6 g
  • Telített zsírsav
    152 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    184 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    53 g
  • Koleszterin
    382 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4937.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    216 mg
  • Kálcium
    589 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    3128 mg
  • Nátrium
    724 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.6 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    2698.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1307 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    144 mg
  • D vitamin:
    207 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    99 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    149 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    323 micro
  • β-karotin
    13617 micro
  • β-crypt
    3108 micro
  • Likopin
    13895 micro
  • Lut-zea
    9983 micro
Összesen 6507 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    127.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    351 micro
  • β-crypt
    80 micro
  • Likopin
    358 micro
  • Lut-zea
    257 micro
Összesen 168 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A bográcsot a parázs felé helyezzük.
  2. A mangalica szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a bográcsban, majd a pörcöt leszűrjük.
  3. A friss vagy előző nap kiolvasztott, bepácolt vaddisznóhúst leforrázzuk, megmossuk, 3-4 dkg-os kockákra vágjuk.
  4. Zsírban a finomra vágott makói vöröshagymát aranysárgára pirítjuk.
  5. Rátesszük a süldőhúst, sózzuk, ha szükséges kevés vizet öntünk alá.
  6. Nem kavarjuk, csak rázogatjuk, átdobjuk. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk.
  7. A zúzott fokhagymát és a vörösbor felét hozzákeverjük, és tovább pároljuk.
  8. A borókabogyót és a babérlevelet kevés borban felfőzzük, és a levét a húsra szűrjük.
  9. A zsírban feloldjuk a fűszerpaprikát a kockára vágott zöldpaprikával, paradicsompürével elkeverjük majd együtt a pirított húsra öntjük.
  10. Ha már majdnem kész (2 -3 óra lassú tűzön) a frissen szedett királyvargánya gombát is az ételbe pároljuk.
  11. Az ételt készre főzzük. Tehetünk bele1 ek mustárt, elkeverve1 ek tejföllel.
  • Receptkönyvben: 130
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 51
  • Össznézettség: 85153
  • Feltöltés dátuma: 2009. október 24.

Ajánló

A fiatal vaddisznó  (malac, süldő) húsa nagyon ízletes és porhanyós, míg az öregebbeké rágós, durva rostozatú ezért a húsát elkészítés előtt pácolni kell. Megjegyzés: Ferenc a pörkölt főzés vége előtt 5 perccel még egy evõkanál mustárt egy kanál tejföllel elkever és végül a pörkölthöz keveri. A kész pörköltet főtt burgonyával, burgonyapürével vagy dödöllével tálalhatjuk.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban
Mártika és Feri 107 recept

A vadhús a nagyobb fehérjetartalma (21–25%) miatt bőségesebb esszenciális aminosav-forrás. A vaddisznó húsában viszonylag jó a többszörösen telítetlen és a telített zsírsavak aránya, ezzel szemben kedvezőtlen a linolsav és az alfa-linolénsav aránya (3). A zsírtartalom fajtánként, ivaronként, testtájanként, életkortól, élőhelytől és évszaktól függően változik. Szalonnájának telítetlenzsírsav-tartalma nagyobb, mint a házisertésé. Húsa még azonos takarmányozás esetén is feleannyi zsírt és telített zsírsavat raktároz, mint a házisertésé. A vadhúsok zsírsavösszetételét az állatok étrendje és élőhelye nagymértékben befolyásolja. Élelmiszer-biztonsági szempontból elkerülhetők a baktériumos és parazitás fertőzések, ha a húsok elkészítése során megfelelő hőkezelési eljárásokat alkalmazunk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...