r
Nosalty Logó

Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban

0,0

0 ÉRTÉKELÉS5 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Mártika és Feri
Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

650
Kalória
46.1g
Fehérje
10.3g
Szénhidrátok
41.8g
Zsír
269.9g
Víz
38.2g
Koleszterin
3g
Rost
3.6g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 650 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 6507 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 168 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    46.1 g

Zsír

  • Összesen
    41.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    313 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    269.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1362 micro
  • β-crypt
    311 micro
  • Likopin
    1390 micro
  • Lut-zea
    998 micro
Összesen 650 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    460.5 g

Zsír

  • Összesen
    417.6 g
  • Telített zsírsav
    152 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    184 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    53 g
  • Koleszterin
    382 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4937.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    216 mg
  • Kálcium
    589 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    3128 mg
  • Nátrium
    724 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.6 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    2698.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1307 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    144 mg
  • D vitamin:
    207 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    99 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    149 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    323 micro
  • β-karotin
    13617 micro
  • β-crypt
    3108 micro
  • Likopin
    13895 micro
  • Lut-zea
    9983 micro
Összesen 6507 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    127.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    69.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    351 micro
  • β-crypt
    80 micro
  • Likopin
    358 micro
  • Lut-zea
    257 micro
Összesen 168 kcal

Elkészítés

  1. A bográcsot a parázs felé helyezzük.
  2. A mangalica szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a bográcsban, majd a pörcöt leszűrjük.
  3. A friss vagy előző nap kiolvasztott, bepácolt vaddisznóhúst leforrázzuk, megmossuk, 3-4 dkg-os kockákra vágjuk.
  4. Zsírban a finomra vágott makói vöröshagymát aranysárgára pirítjuk.
  5. Rátesszük a süldőhúst, sózzuk, ha szükséges kevés vizet öntünk alá.
  6. Nem kavarjuk, csak rázogatjuk, átdobjuk. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk.
  7. A zúzott fokhagymát és a vörösbor felét hozzákeverjük, és tovább pároljuk.
  8. A borókabogyót és a babérlevelet kevés borban felfőzzük, és a levét a húsra szűrjük.
  9. A zsírban feloldjuk a fűszerpaprikát a kockára vágott zöldpaprikával, paradicsompürével elkeverjük majd együtt a pirított húsra öntjük.
  10. Ha már majdnem kész (2 -3 óra lassú tűzön) a frissen szedett királyvargánya gombát is az ételbe pároljuk.
  11. Az ételt készre főzzük. Tehetünk bele1 ek mustárt, elkeverve1 ek tejföllel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Főzés ideje: 180 perc
  • Főzés módja: bográcsos

A vadhús a nagyobb fehérjetartalma (21–25%) miatt bőségesebb esszenciális aminosav-forrás. A vaddisznó húsában viszonylag jó a többszörösen telítetlen és a telített zsírsavak aránya, ezzel szemben kedvezőtlen a linolsav és az alfa-linolénsav aránya (3). A zsírtartalom fajtánként, ivaronként, testtájanként, életkortól, élőhelytől és évszaktól függően változik. Szalonnájának telítetlenzsírsav-tartalma nagyobb, mint a házisertésé. Húsa még azonos takarmányozás esetén is feleannyi zsírt és telített zsírsavat raktároz, mint a házisertésé. A vadhúsok zsírsavösszetételét az állatok étrendje és élőhelye nagymértékben befolyásolja. Élelmiszer-biztonsági szempontból elkerülhetők a baktériumos és parazitás fertőzések, ha a húsok elkészítése során megfelelő hőkezelési eljárásokat alkalmazunk.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!