Vaníliás fonott kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Timcsó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 11% Zsír
Összesen
357
kcal
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 11% Zsír
Összesen
3564
kcal
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 75 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
357
kcal
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 80.2 g
Zsír
-
Összesen 98.8 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 395 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1998.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 221 mg
-
Kálcium 543 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 144 mg
-
Foszfor 801 mg
-
Nátrium 271 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 574.1 g
-
Cukor 116 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 131.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 761 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 260 micro
-
Kolin: 227 mg
-
Retinol - A vitamin: 748 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 351 micro
Összesen
3564
kcal
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 164.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
294
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A vaníliarudat elvágjuk négybe (egyszer keresztbe, majd hosszába), és 1 dl tejben felfőzzük, kikaparjuk a magját a tejbe, a héját kivesszük. A vaníliás tejet hozzáöntjük a maradék hideg tejhez, és ha kézmeleg, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot.
- Ha az élesztő feljött a tej tetejére, hozzákeverjük a vajat, lisztet, sót, és jól kidolgozzuk. Kb. egy órát pihentetjük, majd két cipót formázunk, és a cipókat egyenként 6-6 részre osztjuk. Kisodorjuk a gombócokat kb 30 centis csíkokra úgy, hogy a csíkok közepe kicsit vastagabb, a végei kicsit vékonyabbak legyenek (így lesz szép "pocakos" a kalácsunk). Hatos fonással fonjuk.
- A két rúd kalácsot éjszakára hűtőbe tesszük, majd reggel, ha kivesszük, egy tojást felverünk és lekenjük a kalácsot. Hideg sütőbe tesszük, 170 fokon kb. 50 perc alatt szép barnára sütjük. Így reggelire házi, meleg fonott kalácsot reggelizhetünk. :-)
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 330
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 21360
- Feltöltés dátuma: 2012. október 10.
Ajánló
Én innét tanultam meg a hatos fonást. Ha nem akarunk reggelig várni, akkor formázás után pihentessük a kalácsot szobahőmérsékleten 1,5 órát, majd mehet a sütőbe a fent leírtak szerint.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Timcsó
30 recept
Imádom reggel a házban a friss kalács illatát... hát még az ízét egy jó kávéval. :-)