Vaníliás fehér torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szikszai Anna
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tortalap
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
47g tej27 kcal
-
0 kcal
-
69g finomliszt251 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
3g sütőpor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
34g vaj244 kcal
Krém
Összeállítás
Összesen
1780
kcal
- 4% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tortalap
-
200g tojásfehérje104 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
237g tej133 kcal
-
0 kcal
-
345g finomliszt1256 kcal
-
400g cukor1548 kcal
-
17g sütőpor9 kcal
-
0g só0 kcal
-
170g vaj1219 kcal
Krém
Összeállítás
Összesen
8890
kcal
- 4% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tortalap
-
8.6g tojásfehérje4 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
10.2g tej6 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
-
14.8g finomliszt54 kcal
-
17.2g cukor66 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.3g vaj52 kcal
Krém
-
16.1g vaj115 kcal
-
20.4g porcukor79 kcal
-
1.9g tej1 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.2g vanília kivonat0 kcal
-
0g só0 kcal
Összeállítás
Összesen
380
kcal
- 4% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 91.2 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 270 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1279.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 361 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 463 mg
-
Nátrium 392 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 231.1 g
-
Cukor 177 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 68.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 761 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 747 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 172 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
1780
kcal
- 4% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.6 g
Zsír
-
Összesen 456 g
-
Telített zsírsav 280 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 130 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1352 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6398.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 183 mg
-
Kálcium 1806 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 2315 mg
-
Nátrium 1959 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1155.6 g
-
Cukor 887 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 342.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3805 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 283 mg
-
Retinol - A vitamin: 3734 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 861 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 306 micro
Összesen
8890
kcal
- 4% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 274.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.6 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 14.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 163 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 160 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Összesen
380
kcal
Hozzávalók
Tortalap
-
2 teáskanál vanília kivonat
-
400 g cukor
Krém
-
45 ml tej
-
1 teáskanál vanília kivonat
-
1 csipet só
Összeállítás
Elkészítés
Tortalap
- Tegyük egy edénybe a tojásfehérjéket, a tojást, egy deci tejet és a vanília kivonatot. Keverjük össze, majd tegyük félre.
- Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd egy robotgép segítségével kezdjük belekeverni a vaj darabokat úgy, hogy egyszerre csak egy kockát adjunk hozzá a száraz mixhez. Figyeljünk arra, hogy a többi addig ne melegedjen fel! Addig dolgozzunk vele, míg a keverék finom, omlós textúrájú nem lesz.
- Adjuk hozzá a tejet, keverjük a tésztát alacsony fokozaton egy 5 percig, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásos keveréket. Jól dolgozzuk el, míg homogén állagú nem lesz.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral, vagy vajazzunk és lisztezzünk meg két 20 cm körüli tortaformát, és osszuk el a tésztát úgy, hogy pontosan ugyanannyi jusson mindkét formába. Érdemes konyhai mérleget használni.
- Tegyük be a formákat a sütőbe, és addig süssük, míg a külseje szép világosbarna, a belseje pedig még könnyű és puha lesz. Érdemes tűpróbával ellenőrizni. Akkor jó, ha a közepébe szúrt tűn nem lágy krém, hanem morzsás tészta látszik. Ez kb. fél óra, de sütőtől és formától is függ. A 30 perc letelte után érdemes 5 percenként tesztelni. Ne süssük túl, mert akkor kemény és száraz lesz. Bár sok helyen tanácsolják az egyszerre sütést, talán biztosabb külön-külön elkészíteni a lapokat, mert a sütők eltérően reagálnak a dupla torták jelenlétére.
- Ha kész, akkor vegyük ki, hagyjuk hűlni egy 10 percig, majd szedjük ki a formákból a tortalapokat.
Krém
- Egy robotgép segítségével keverjük ki a vajat közepes fokozaton addig, amíg világos és krémes nem lesz (minimum 5 perc).
- Adjuk hozzá a többi összetevőt, keverjük alacsony fokozaton egy pár percig, majd közepes sebességen egy jó 8-10 percig. Az a lényeg, hogy könnyű krémet kapjunk, és cukor teljesen 'feloldódjon' benne.
Összeállítás
- Helyezzük az egyik tortalapot egy tortaállványra vagy egy tálcára, és kenjünk meg a krémmel, közepesen vastagon, ne túlzón és mégsem kevéssé. Egy spatula segítségével szépen oszlassuk el egyenletesen.
- Helyezzük rá a másik tortalapot, fedjük be szépen egy jó adag mázzal, - ne pakoljuk rá rögtön az egészet! - majd hagyjuk hűlni egy fél óráig.
- Vegyük ki a hűtőből a tortát, és dolgozzuk el rajta szépen a megmaradt cukormázat. A tetejét díszíthetjük tört cukorpálcával és gránátalmával is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 225
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 31037
- Feltöltés dátuma: 2013. december 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Szikszai Anna
35 recept
Egy különleges desszertet szerettem volna készíteni, hogy méltó dísze legyen az ünnepi asztalnak, és jó desszert alternatíva legyen a bejgli ellenzőinek. Már nagyon régóta szemezek ezzel a tortával, de még sosem veselkedtem neki a dolognak. Az idei ünneppel azonban ez megváltozik, szentestére ezt készítem majd a családnak.