Vadkovászos briós mézzel
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.8 g
Zsír
-
Összesen 13.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 804.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 163 mg
-
Nátrium 447 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116.4 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 29.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.2 g
Zsír
-
Összesen 55.6 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3217.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 186 mg
-
Kálcium 461 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 651 mg
-
Nátrium 1788 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 465.6 g
-
Cukor 85 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 116.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 419 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 156 micro
-
Kolin: 205 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 308.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 171 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A kovászt megetetjük 1 dl tejjel és 10 dkg liszttel, majd órákra magára hagyjuk, hogy megkeljen. Ez 5-6 óra is lehet, a kovásztól és az időjárástól függően.
- A megkelt kovászt alaposan összedolgozzuk még 2 dl tejjel, a mézzel, a sóval és végül az olvasztott vajjal. 10 percet pihentetjük, majd alaposan kidagasztjuk.
- Letakarva 1 órát pihentetjük, majd hajtogatjuk keresztben háromba, és hosszában is háromba.
- Megint pihentetjük 1 órát, aztán megint hajtogatjuk.
- Ismét pihentetjük 1 órát, ismét hajtogatjuk.
- Megint hagyjuk 1 órát, aztán ellapogatjuk, de csak kézzel, finoman, hogy egy jó ujjnyi vastag téglalapot kapjunk. Ezt 10 hosszú csíkká vágjuk.
- Minden csíkot kicsit megsodrunk, kettévágunk, és briósfonással megfonunk.
- A briósokat kikent tepsire rakjuk, letakarjuk, és huzatmentes, langyos helyen újfent kelesztjük 1 órát.
- A sütőt bemelegítjük, az aljára kis edényben vizet teszünk, a tésztácskákat megkenjük felvert tojással, jól megszórjuk kristálycukorral (ez persze el is maradhat), és jó meleg sütőben arany színűre sütjük.
- Rácson vagy deszkán hűtjük ehetőre.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3793
- Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 22.
Ajánló
Aki a pillekönnyű, "habos" péksüteményeket kedveli, amik hatalmasak, de súlyuk szinte semmi, az ne süssön ilyet. Vadkovásszal olyan péksütemény nem süthető. Ez is levegős, rugalmas, de más, mint az élesztős társai. Viszont aki szereti, tehát ismeri a vadkovászos kenyerek tulajdonságait, annak jó szívvel ajánlom!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Most volt egy szusszanásnyi időm, és azonnal elővettem az én Ancsa kovászomat, hogy alakítsunk valami újat együtt. Sose hagyott még cserben, és így egyre bátrabban vágok bele vadkovászos elképzeléseim megvalósításába. Nemrég a sós kiflit gyártottuk együtt, így illett, hogy aztán kipróbáljunk valami édeset. Most sem csalódtam. Nagyon finom lett a briós. Hideg tejjel, forró kakaóval, a reggeli kávéval... Hmm, nekem nem is kell jobb.