Vaddisznósült serpenyőben
- 16% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
11g mangalica zsír101 kcal
-
250g vaddisznóhús305 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5g mustár3 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
35g fehérbor29 kcal
- 16% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
23g mangalica zsír203 kcal
-
500g vaddisznóhús610 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
70g fehérbor57 kcal
- 16% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
3.2g mangalica zsír29 kcal
-
72g vaddisznóhús88 kcal
-
1.3g fokhagyma2 kcal
-
5.8g vaj41 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.4g mustár1 kcal
-
6.1g napraforgó olaj54 kcal
-
10.1g fehérbor8 kcal
- 16% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.4 g
Zsír
-
Összesen 57.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 465.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 323 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 221.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 137 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
- 16% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 108.8 g
Zsír
-
Összesen 114.5 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 931.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 645 mg
-
Nátrium 120 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 443.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 274 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 268 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
- 16% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 16.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 134.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 63.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Hozzávalók
-
1.5 ek mangalica zsír
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 dkg vaj
-
só ízlés szerint
-
0.7 dl fehérbor
Elkészítés
- A húst szeleteljük fel kb. fél centi vastagságúra, majd kenjük be vékonyan mustárral, végül frissen őrölt fekete borssal szórjuk meg. Ha azonnal sütjük, akkor szükségtelen, ha később szándékozunk sütni a húst, akkor viszont kívánatos egy tálba tenni a szeleteket, majd kevés olajat önteni rá, hogy a hűtés során ne száradjon meg a felületük.
- A fokhagymagerezdeket egészben, egy kés lapjával zúzzuk össze.
- Serpenyőben nagy lángon forrósítsunk fel mangalica- vagy sertészsírt, a hússzeleteket sózzuk meg, és süssük elő. Oldalanként nem szükséges 1-1,5 percnél tovább sütni. Amikor a szeleteket megfordítjuk, dobjuk a serpenyőbe a zúzott fokhagymagerezdeket is.
- Ha mindkét oldalát elősütöttük a húsnak, öntsük fel kevés fehérborral, és vegyük takarékra a gázt. Pároljuk oldalanként kb. 3-4 percig, ha van megfelelő méretű fedő, tegyük a serpenyőre. Az utolsó percben adjuk hozzá a vajat, és keverjük el a pecsenyelével, ameddig újból felforr.
- Tálaljuk a fehérboros vajas pecsenyelével azonnal.
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 5111
- Feltöltés dátuma: 2020. február 12.
Ajánló
Köretet szándékosan nem írtam, hiszen sokféle köretet adhatunk sültek mellé. Ahogy a képen látható, a magam részéről burgonyapüré,és házi savanyúság volt az aktuális, de a zöldséges bulgur vagy éppen a polenta ugyanúgy megtette volna. Ami lényeges: a húst nem szabad túlsütni, mert rágós lesz, azonban vaddisznó révén át kell sülnie, nem szabad, hogy rozé vagy véres maradjon a belseje. Aki szereti a vadat, nem fog csalódni, mert pácolás híján az igazi vadíz fog visszaköszönni a tányérról. Aki pedig kacérkodik a vadételek készítésével ideje, hogy tegyen egy próbát.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A story egyszerű. Vadasfőzéshez készültem, és több húst vettem a kelleténél. De mi legyen a "felesleggel"? Pácolni kevés volt, pörköltnek félretenni még kevesebb, maradt az ötlet: hirtelen süssük ki. Az eredmény minden várakozást felülmúlt, és bizonyítja, hogy vadhús is készíthető frissen sütéssel percek alatt, nemcsak napokig pácolva és órákig párolva. Jelen esetben vaddisznócombot használtam, ez lényeges.