Vadbirs dzsem
- 0% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 48.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 155.7 g
-
Cukor 144 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 218.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 0% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 388.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 117 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1245.9 g
-
Cukor 1149 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 1747.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 107 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
- 0% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.1 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 3 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.6 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 51.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Elkészítés
- A gyümölcsöt megmossuk, eltávolítjuk a szárát, és hideg vízbe téve felforraljuk.
- Kb. 40-45 percig nagy lángon forraljuk, amíg a gyümölcs megpuhul.
- A gyümölcsöket kivesszük a vízből, félretesszük őket sajtnak, vagy kidobjuk, mert magában ehetetlen.
- A gyümölcs levét megmérjük, ahány bögre gyümölcslevünk van, annyi bögre, plusz még egy cukrot teszünk hozzá, és elkezdjük főzni a dzsemet, egész besűrűsödésig. Akkor jó, ha néhány cseppet hideg kistányérra csöppentünk, és nem folyik már.
- Ha kész, beledobunk egy kis citromfüvet és egy citrom kifacsart levét, ezzel még kettőt-hármat rottyintunk rajta. Kivesszük a citromfüvet, ami nagyon jó ízt ad neki, és kész a lekvárunk.
- Nagyon tiszta, száraz üvegekbe töltjük, ha kihűl, lezárjuk az üvegeket, és hűtőben tároljuk (sosem érte meg meg, hogy sokáig elálljon :)).
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1868
- Feltöltés dátuma: 2013. október 17.
Ajánló
Reggelire, vacsira, teával, hideg tejjel, bármikor nyalakodáshoz :) Ha sietünk, csalni lehet egy zacskó zselésítő porral, de nem muszáj, mert a birs magától jól bezselésedik. Ha a gyümölcsöt sajnáljuk kidobni, mint én is, kiváló birssajt lesz belőle. Én szitán átpasszíroztam, ízlés szerinti cukormennyiséggel lehet édesíteni, és már kész is van, azonnal bekocsonyásodik magától.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Igazi különlegesség, nálunk amíg ebből a dzsemből van, más lekvárhoz hozzá sem nyúl senki :) Nálunk Cipruson vadon nő ez a fajta kicsi birs, de rendes birsalmából, vagy birskörtéből ugyanígy lehet nagyon finom dzsemet készíteni. 1 kilóból nekem 4 üveggel jött ki. A képen láthatóak a kis gyümölcsök, és tulajdonképpen mi néhány gyömbérlevéllel ízesítjük, de nem vagyok benne biztos, hogy lehet-e otthon ilyet kapni. Nálunk ez is vadon nő, gyógynövényként használjuk, citromfűvel helyettesítettem a receptben, hasonló íze van.