Vadasan készített hús
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Harmathy Ildikó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
200g marhacomb284 kcal
-
25g napraforgó olaj221 kcal
-
83g sárgarépa30 kcal
-
50g fehérrépa32 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
14g citrom2 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
1g kapribogyó0 kcal
-
67g tejföl132 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
Összesen
779
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1200g marhacomb1704 kcal
-
150g napraforgó olaj1326 kcal
-
500g sárgarépa182 kcal
-
300g fehérrépa191 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
300g fehérbor246 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
20g mustár12 kcal
-
5g kapribogyó1 kcal
-
400g tejföl792 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
Összesen
4679
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
37.9g marhacomb54 kcal
-
4.7g napraforgó olaj42 kcal
-
15.8g sárgarépa6 kcal
-
9.5g fehérrépa6 kcal
-
5.4g vöröshagyma2 kcal
-
2.7g citrom0 kcal
-
9.5g fehérbor8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0.6g mustár0 kcal
-
0.2g kapribogyó0 kcal
-
12.6g tejföl25 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
Összesen
147
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 46.9 g
Zsír
-
Összesen 49.5 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1119.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 132 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 554 mg
-
Nátrium 260 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 369.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 702 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 199 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 2579 micro
-
β-karotin 6164 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 199 micro
Összesen
779
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 281.4 g
Zsír
-
Összesen 296.8 g
-
Telített zsírsav 84 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 119 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 968 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6714.3 g
-
Cink 52 mg
-
Szelén 422 mg
-
Kálcium 795 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 520 mg
-
Foszfor 3323 mg
-
Nátrium 1561 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 170.1 g
-
Cukor 78 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 2216.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4214 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 53 micro
-
E vitamin: 71 mg
-
C vitamin: 109 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 134 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 84 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 396 micro
-
Kolin: 1196 mg
-
Retinol - A vitamin: 484 micro
-
α-karotin 15473 micro
-
β-karotin 36985 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 1193 micro
Összesen
4679
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 211.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 488 micro
-
β-karotin 1167 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
147
kcal
Hozzávalók
-
1.2 kg marhacomb
-
150 ml napraforgó olaj
-
50 dkg sárgarépa
-
30 dkg fehérrépa
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
0.5 db citrom
-
4 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
2 ek cukor
-
2 ek mustár
-
1 teáskanál kapribogyó
-
4 dl tejföl
-
2 csapott ek finomliszt
Elkészítés
- Tisztítjuk és aprítjuk a zöldségeket a szókásos módon: a répákat karikára, a hagymát cikkekre vágva.
- Olajat öntünk a tepsibe, arra helyezzük a besózott húst, köré az aprított zöldséget.
- A babérlevelet, a citromkarikákat is a hús mellé helyezzük, borsot darálunk rá.
- A bort is ráöntjük és alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe tesszük.
- Puhára pároljuk a húst.
- Fél dl olajon karamellizáljuk a cukrot, fél l vizet adunk hozzá és a megpárolt hús mellől ráöntjük a zöldséges lét, a babérlevelet kiemeljük.
- Hozzáadjuk a kapribogyót, a mustárt, botbixerrel összeturmixoljuk, összeforraljuk.
- A kisrugóssal keverve adjuk a liszttel kevert tejfölt, szükség szerint utóízesítjük citromlével, mustárral, esetleg kevés cukorral.
- A húst eközben a sütőben megpirítjuk, majd szeleteljük, tálra rakjuk.
- A mártással áthúzzuka húst.
- Sütés ideje: 120 perc
- Receptkönyvben: 553
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 72115
- Feltöltés dátuma: 2008. október 10.
Ajánló
Vacsora - nem mindennapi! Zsemlegombóc a legkiválóbb köret, sürgős esetben makaróni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Harmathy Ildikó
313 recept
A vadasan készített hús a magyar konyha egyik legragyogóbb alkotása. Marhát (comb, bélszín), vadakat, nyulat, libacombot szoktunk vadasan készíteni, de a bevert tojás is rendkívül finom a vadasmártással! Régen úgy készült a vadas, hogy napokig pácolták a húst a züldséges-citromos-boros lében, majd a páclével párolták és a továbbiak a recept szerint. Szerintem a vizes pácolás ma már (a hűtőszekrény világában) idejétmúlt eljárás. Érdekesség képpen: Gundel Imre maga sem kedvelte a vizes pácolást.