r
Nosalty Logó

Vadasan készített hús

0,0

0 ÉRTÉKELÉS14 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Harmathy Ildikó
Vadasan készített hús
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

779
Kalória
46.9g
Fehérje
28.4g
Szénhidrátok
49.5g
Zsír
369.3g
Víz
161.3g
Koleszterin
5.1g
Rost
13g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 779 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4679 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 147 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    46.9 g

Zsír

  • Összesen
    49.5 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1119.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    132 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    554 mg
  • Nátrium
    260 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    369.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    702 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    199 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    2579 micro
  • β-karotin
    6164 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    199 micro
Összesen 779 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    281.4 g

Zsír

  • Összesen
    296.8 g
  • Telített zsírsav
    84 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    119 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    968 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6714.3 g
  • Cink
    52 mg
  • Szelén
    422 mg
  • Kálcium
    795 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    520 mg
  • Foszfor
    3323 mg
  • Nátrium
    1561 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    170.1 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    2216.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4214 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    53 micro
  • E vitamin:
    71 mg
  • C vitamin:
    109 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    134 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    84 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    396 micro
  • Kolin:
    1196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    484 micro
  • α-karotin
    15473 micro
  • β-karotin
    36985 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    1193 micro
Összesen 4679 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    69.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    488 micro
  • β-karotin
    1167 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 147 kcal

Elkészítés

  1. Tisztítjuk és aprítjuk a zöldségeket a szókásos módon: a répákat karikára, a hagymát cikkekre vágva.
  2. Olajat öntünk a tepsibe, arra helyezzük a besózott húst, köré az aprított zöldséget.
  3. A babérlevelet, a citromkarikákat is a hús mellé helyezzük, borsot darálunk rá.
  4. A bort is ráöntjük és alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe tesszük.
  5. Puhára pároljuk a húst.
  6. Fél dl olajon karamellizáljuk a cukrot, fél l vizet adunk hozzá és a megpárolt hús mellől ráöntjük a zöldséges lét, a babérlevelet kiemeljük.
  7. Hozzáadjuk a kapribogyót, a mustárt, botbixerrel összeturmixoljuk, összeforraljuk.
  8. A kisrugóssal keverve adjuk a liszttel kevert tejfölt, szükség szerint utóízesítjük citromlével, mustárral, esetleg kevés cukorral.
  9. A húst eközben a sütőben megpirítjuk, majd szeleteljük, tálra rakjuk.
  10. A mártással áthúzzuka húst.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 120 perc

A vadasan készített hús a magyar konyha egyik legragyogóbb alkotása. Marhát (comb, bélszín), vadakat, nyulat, libacombot szoktunk vadasan készíteni, de a bevert tojás is rendkívül finom a vadasmártással! Régen úgy készült a vadas, hogy napokig pácolták a húst a züldséges-citromos-boros lében, majd a páclével párolták és a továbbiak a recept szerint. Szerintem a vizes pácolás ma már (a hűtőszekrény világában) idejétmúlt eljárás. Érdekesség képpen: Gundel Imre maga sem kedvelte a vizes pácolást.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Házi libatöpörtyű

Aki szereti a töpörtyűt, az tudja, hogy frissen és ropogósan a legjobb. Ha magunknak megsütjük otthon, akkor tutira nagyon fog ropogni a fogunk alatt. Nem mellesleg, el tudunk rakni egy nagy ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!