Túrós lepény nagyi módra
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szekeres Lajosné Klári
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
tészta
-
25g tej14 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
4 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
0g só0 kcal
túrós töltelék
-
25g burgonya14 kcal
-
125g tehéntúró184 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
19 kcal
-
13g mazsola37 kcal
-
3g búzadara11 kcal
tetejére
Összesen
766
kcal
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
tészta
-
200g tej112 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g só0 kcal
túrós töltelék
-
200g burgonya116 kcal
-
1000g tehéntúró1470 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
40g vaníliás cukor155 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
24g búzadara86 kcal
tetejére
-
12g búzadara43 kcal
-
470g tejföl931 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
6138
kcal
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
tészta
-
6.7g tej4 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
1 kcal
-
10g finomliszt37 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
0g só0 kcal
túrós töltelék
-
6.7g burgonya4 kcal
-
33.4g tehéntúró49 kcal
-
5.3g cukor21 kcal
-
7.4g tojás9 kcal
-
1.3g vaníliás cukor5 kcal
-
3.3g mazsola10 kcal
-
0.8g búzadara3 kcal
tetejére
-
0.4g búzadara1 kcal
-
15.7g tejföl31 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
Összesen
204
kcal
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.4 g
Zsír
-
Összesen 30.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1450.8 g
-
Cink 326 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 230 mg
-
Vas 252 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 448 mg
-
Nátrium 106 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.9 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 182.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 183 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 31 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 150 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 151 mg
-
Retinol - A vitamin: 180 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 218 micro
Összesen
766
kcal
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 259.1 g
Zsír
-
Összesen 243.4 g
-
Telített zsírsav 127 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1719 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11606.6 g
-
Cink 2612 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 1842 mg
-
Vas 2014 mg
-
Magnézium 304 mg
-
Foszfor 3582 mg
-
Nátrium 847 mg
-
Réz 101 mg
-
Mangán 83 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 719 g
-
Cukor 412 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1462.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1464 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 286 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 252 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1203 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 569 micro
-
Kolin: 1209 mg
-
Retinol - A vitamin: 1440 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 233 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1741 micro
Összesen
6138
kcal
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 388.1 g
-
Cink 87 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 67 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 40 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
204
kcal
Hozzávalók
tészta
-
2 dl tej
-
4 dkg cukor
-
3 dkg friss élesztő
-
30 dkg finomliszt
-
2 db tojássárgája
-
5 dkg vaj
-
1 csipet só
túrós töltelék
-
2 db burgonya
-
1 kg tehéntúró
-
16 dkg cukor
-
4 db tojás
-
4 csomag vaníliás cukor
-
10 dkg mazsola
-
2 evőkanál búzadara
tetejére
-
1 evőkanál búzadara
-
470 g tejföl
-
4 dkg cukor
-
1 db tojás
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
tészta
- A krumplifőzéssel kezdjük a túrós lepény készítését. A krumplit tisztítás után enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és összetörjük. Félretesszük felhasználásig.
- A második lépés a tejet meglangyosítjuk egy marék cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Ha felfutott, hozzáadjuk a 30 dkg lisztet és két tojássárgáját. Elkezdjük felverni, majd apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat és a csipet sót. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a kezünktől és az edény oldalától. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk.
- A tészta tetejét megszórjuk liszttel, és letakarva 30 percig kelesztjük.
- Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket.
túrós töltelék
- A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a megfőtt, tört krumplit, a 4 marék cukrot, 4 egész tojást, 1 marék mazsolát, 4 csomag vaníliás cukrot, 2 ek grízt. Jól összekeverjük.
- A tésztánkat, ha megkelt, fél cm vastagra kinyújtjuk, majd kikent, lisztezett 38 x 22 cm-es tepsibe tesszük a fektetjük. 1 kanál búzadarával meghintjük, rárakjuk a bekevert túrót, elsimítjuk.
tetejére
- A túró tetejére a tejfölt kikeverjük egy marék cukorral, 1 egész tojással, 1 csomag vaníliás cukorral, és a lepény tetejére simítjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni, majd kockára felvágjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 38X22
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 33
- 7 napos nézettség: 378
- Össznézettség: 100273
- Feltöltés dátuma: 2016. március 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Szekeres Lajosné Klári
120 recept
Ezt a túrós lepényt a nagymamám készítette így. Gyerekkorom ízvilágát és illatát hozza vissza számomra, amikor kisül a túros lepény. A kelt tésztából készült kalács elkészítéséhez gyakorlat és tapasztalat kell. Én is sokáig nem mertem hozzáfogni.