r
Nosalty Logó

Tumbet - a mallorcai lecsó

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Tumbet - a mallorcai lecsó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 184 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1105 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 65 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    554.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    403 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    223.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    774 micro
  • β-crypt
    157 micro
  • Likopin
    11579 micro
  • Lut-zea
    735 micro
Összesen 184 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.5 g

Zsír

  • Összesen
    75.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3325.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    476 mg
  • Nátrium
    2415 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.5 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1339.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    429 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    363 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    295 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    4641 micro
  • β-crypt
    939 micro
  • Likopin
    69475 micro
  • Lut-zea
    4411 micro
Összesen 1105 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    195.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    142 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    273 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    4082 micro
  • Lut-zea
    259 micro
Összesen 65 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A padlizsánt fél centis karikákra vágjuk és alaposan besózzuk. Állni hagyjuk egy szűk órát, ezalatt kienged magából jó sok vizet, és ezzel együtt a "keserűségét" is. Az óra leteltével leöntjük a folyadékot róla, majd szárazra töröljük a szeleteket.
  2. A többi zöldséggel nem kell ennyit pepecselni, egyszerűen felkarikázzuk őket vékonyan.
  3. Eljött a zöldségek elősütésének ideje, itt egy komoly döntést kell meghoznunk: tradicionálisan, bő olajban sütjük ki a besózott-borsozott zöldségkarikákat, vagy inkább sütőben gyorsítunk a folyamaton - most az utóbbi módszert mutatjuk meg.
  4. A zöldségeket típusonként meglocsoljuk 3-3 ek olívaolajjal, alaposan sózzuk-borsozzuk, majd összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 200°C-os sütőben, grillfokozaton 10-10 percet sütjük. A sütőpapírt nem kell cserélni, a zöldségek nem koszolnak sokat, egy papíron végigsüthetjük a négyféle zöldet.
  5. Jöhet a rétegezés: egy kisebb, sütőbe való tepsi alját megkenjük a paradicsomszósz felével. Erre jöhetnek a zöldségrétegek: a burgonya, a padlizsán, a cukkini és a paprika.
  6. A tetejét megkenjük a paradicsomszósz másik felével, majd 180°C-os sütőbe tesszük 10-15 percre. Frissen, melegében tálaljuk, aprított petrezselyemmel vagy bazsalikommal megszórva.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 20x30
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 104
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 7370
  • Feltöltés dátuma: 2020. július 27.

Receptkategóriák

Tumbet - a mallorcai lecsó
Rosanics Petra 351 recept

Lecsóból sosem lehet elég, néha-néha azonban érdemes körülnézni a nagyvilágban, máshol hogyan készítik ezt az egyszerűsége miatt fantasztikus fogást. A francia ratatouille-t talán senkinek nem kell bemutatni Remy patkánynak köszönhetően, és a közel-keleti szexi tesó, a shakshuka is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert mostanában.  A mallorcai lecsó, azaz a tumbet, azonban még kevésbé ismert, pedig elkészítése semmivel nem nehezebb, mint gall társának. A baleár-szigeteki egytálételbe burgonya, padlizsán, piros kaliforniai paprika és (helyenként) cukkini kerül rétegezve, amit paradicsomszósszal sütnek egybe. A recept különlegessége, hogy a zöldségeket a sütés előtt bő olajban elősütik - na ez az a lépés, amit mi picit leegyszerűsítettünk, és inkább olajban alaposan megforgatva a sütőbe küldtük a zöldségkarikákat. A végeredmény természetesen magáért beszél, szóval ha lecsófüggőségben telik a nyaratok, akkor ezt a verziót is imádni fogjátok!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...