Tumbet - a mallorcai lecsó
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
12g olívaolaj106 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
67g padlizsán16 kcal
-
33g cukkini5 kcal
-
8 kcal
-
83g paradicsomszósz20 kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
72g olívaolaj636 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
400g padlizsán95 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
49 kcal
-
500g paradicsomszósz120 kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
4.2g olívaolaj37 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
17.6g burgonya10 kcal
-
23.5g padlizsán6 kcal
-
11.8g cukkini2 kcal
-
3 kcal
-
29.4g paradicsomszósz7 kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 12.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 554.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 403 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 223.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 774 micro
-
β-crypt 157 micro
-
Likopin 11579 micro
-
Lut-zea 735 micro
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.5 g
Zsír
-
Összesen 75.6 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3325.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 176 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 237 mg
-
Foszfor 476 mg
-
Nátrium 2415 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.5 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1339.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 429 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 363 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 93 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 295 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 4641 micro
-
β-crypt 939 micro
-
Likopin 69475 micro
-
Lut-zea 4411 micro
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 195.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 142 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 78.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 273 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 4082 micro
-
Lut-zea 259 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
- A padlizsánt fél centis karikákra vágjuk és alaposan besózzuk. Állni hagyjuk egy szűk órát, ezalatt kienged magából jó sok vizet, és ezzel együtt a "keserűségét" is. Az óra leteltével leöntjük a folyadékot róla, majd szárazra töröljük a szeleteket.
- A többi zöldséggel nem kell ennyit pepecselni, egyszerűen felkarikázzuk őket vékonyan.
- Eljött a zöldségek elősütésének ideje, itt egy komoly döntést kell meghoznunk: tradicionálisan, bő olajban sütjük ki a besózott-borsozott zöldségkarikákat, vagy inkább sütőben gyorsítunk a folyamaton - most az utóbbi módszert mutatjuk meg.
- A zöldségeket típusonként meglocsoljuk 3-3 ek olívaolajjal, alaposan sózzuk-borsozzuk, majd összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 200°C-os sütőben, grillfokozaton 10-10 percet sütjük. A sütőpapírt nem kell cserélni, a zöldségek nem koszolnak sokat, egy papíron végigsüthetjük a négyféle zöldet.
- Jöhet a rétegezés: egy kisebb, sütőbe való tepsi alját megkenjük a paradicsomszósz felével. Erre jöhetnek a zöldségrétegek: a burgonya, a padlizsán, a cukkini és a paprika.
- A tetejét megkenjük a paradicsomszósz másik felével, majd 180°C-os sütőbe tesszük 10-15 percre. Frissen, melegében tálaljuk, aprított petrezselyemmel vagy bazsalikommal megszórva.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: 20x30
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 104
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7373
- Feltöltés dátuma: 2020. július 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Lecsóból sosem lehet elég, néha-néha azonban érdemes körülnézni a nagyvilágban, máshol hogyan készítik ezt az egyszerűsége miatt fantasztikus fogást. A francia ratatouille-t talán senkinek nem kell bemutatni Remy patkánynak köszönhetően, és a közel-keleti szexi tesó, a shakshuka is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert mostanában. A mallorcai lecsó, azaz a tumbet, azonban még kevésbé ismert, pedig elkészítése semmivel nem nehezebb, mint gall társának. A baleár-szigeteki egytálételbe burgonya, padlizsán, piros kaliforniai paprika és (helyenként) cukkini kerül rétegezve, amit paradicsomszósszal sütnek egybe. A recept különlegessége, hogy a zöldségeket a sütés előtt bő olajban elősütik - na ez az a lépés, amit mi picit leegyszerűsítettünk, és inkább olajban alaposan megforgatva a sütőbe küldtük a zöldségkarikákat. A végeredmény természetesen magáért beszél, szóval ha lecsófüggőségben telik a nyaratok, akkor ezt a verziót is imádni fogjátok!