r
Nosalty Logó

Tönkölyös kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
pezo
Tönkölyös kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 329 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 2624 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 206 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    877.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    182 mg
  • Nátrium
    589 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 329 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7020.7 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    226 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    423 mg
  • Foszfor
    1455 mg
  • Nátrium
    4713 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    517 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    622.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    648 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    733 micro
Összesen 2624 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    550.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    370 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 206 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A két féle langyos lisztet keverjük össze a sóval.
  2. Kb 1 dl vízbe tegyük a cukrot, két evőkanál lisztet és a friss élesztőt. Kicsit keverjük össze.
  3. Ha felfutott az élesztő, öntsük a lisztbe az olajjal együtt. Adjuk hozzá a többi vizet, de lehetséges, hogy pótolni kell. Sajnos, ezt nem lehet eléggé pontosan meghatározni, mert sok függ a liszttől.
  4. A dagasztással nem sokat szoktam bíbelődni, csak annyit, hogy sima legyen. Ruganyos, nem túl kemény tésztát kell kapnunk.
  5. Kelesszük letakarva duplájára, majd könnyedén dögönyözzük át, és ismét kelesztjük kb. másfélszeresére.
  6. Formázzuk meg tetszőleges alakúra, én a hosszúkás formát kedvelem, mert szépen lehet szeletelni. Tegyük sütőlapra, amire szilikonlapot vagy sütőpapírt készítettünk. Tetszés szerint bevagdaljuk, majd így is hagyjuk kelni.
  7. Mielőtt a 210 fokos sütőbe tesszük, vízzel kenjük vagy spricceljük át az egész felületét. 35-40 perc után vegyük ki a sütőből, és gyorsan ismét kenjük át vízzel. Miután visszatettük a sütőbe, vegyük vissza a hőfokot 190 fokra. Kb 10-15 perc elteltével kész a kenyér. Rácsra tesszük hűlni.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 80 alkalommal
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 5237
  • Feltöltés dátuma: 2014. március 10.

Ajánló

Ha kevés kenyérrel szeretnénk jóllakni, akkor igazán gazdaságos ez a fajta kenyér. Bármilyen ételhez kitűnő,  zsíros kenyérnek is sokkal finomabb, mint a vásárolt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Évek óta sütök kenyeret, próbálok mindig egészségesebbet. Először csak teljes kiőrlésű tönkölylisztből alkottam meg, de nem igazán lett finom. Később rájöttem, hogy kb. 1/3 tönköly az igazi, a többi sima liszt. Úgy gondolom, még így is egészségesebb, mint amit a kereskedelemben tudunk megvenni. Tisztelet a kivételnek, de azok meg túl messze vannak.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...